Zgodne su za putovanja, za užinu ili večeru.
Pravim ih vrlo često, ali nikada ne stignem da ih slikam jer se u trenutku pojedu. Ni ovaj put nisam uspela da uradim lepšu prezentaciju od nestrpljivih konzumenata.
Veoma se brzo prave, sa malo namirnica, pa kada se gosti iznenada pojave - eto posluženja.
Za loptice sam saznala pre oko pet godina. Čula sam se sa svojom profesorkom muzičkog iz osnovne škole, koja ih je napravila dok smo razgovarale. Čuvala je unuke i bila zaprepašćena kako ne znam za ove božanstvene kuglice za kojima su deca luda!
Od tada su bar jednom nedeljno na repertoaru.
POTREBNO JE:
- 1 čaša od 2 decilitra jogurta
- pola iste čaše ulja
- dve ipo čaše brašna ( može samo belo, ali može i pola integralnog )
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
Za fil:
- kriška sira srednje veličine
- oko 100 grama suhomesnatog, sitno naseckanog
- belance ( žumance koristimo da premažemo loptice )
PRIPREMA:
Umesiti testo i od njega napraviti valjak. Podeliti ga nožem na 24 dela. U svaki deo staviti kašičicu fila, zatvoriti i praviti loptice. Ređati u nepodmazan pleh ili na peki papir. Svaku lopticu premazati žumancetom, posuti susamom ili kimom. Na svaku se može staviti listić margarina jer su sočnije.
Peku se na 250 stepeni, u ugrejanoj rerni oko 17 minuta. ( Ja uključim da se rerna greje čim počnem da mesim testo ) Sve je gotovo za četrdesetak minuta.
Uživajte!
Pozdrav od Mice i do skorog viđenja :))
Коментари