Jooj, pa na nenadanom raspustu su!!!!
Jutros su moje devojke posle sat i po provedenih na snegu utrčale smrznute u kuću pa pored obaveznog čaja tražile i nešto slatko.
To ne bi bilo ništa čudno da od skora nemamo dogovor da se slatko (kupovno slatko, čokolade, bonbone, grickalice...) jede samo utorkom!
Zašto baš utorkom, pitate se 😀 pa zato što se dogovor oko toga pravio jednog ponedeljka. Imale su pravo da same odaberu dan za slatkiše. Shvativši da je utorak koliko sutra, odabrale su utorak...ko će da čeka tamo neku subotu ili nedelju ! 😉
Kako je danas ponedeljak, pritisle su me da nešto pravimo...te pomoćićemo ti...te da isprobamo recepte....te obećala si....a jesam!
Mlađa cura je za Novu godinu dobila sjajnu knjigu, "Poslastičarstvo za klince", a pošto voli da se petlja po kuhinji ...ljubi je majka, rešili smo da počnemo da isprobavamo recepte.
Pošto je moj blog upravo doživeo 100 000 poseta ,častimo vas ovom lepom poslasticom 😀
Za hrskavo testo:
- 300gr putera
- 200gr šećera
- 1/2kašičice soli
- 2 jaja
- 50 gr mlevenih badema (oraha)
- 500gr brašna
- 150 gr malimna(višanja ,kajsija,krušaka iz kompota...)
- 20 ml slatke pavlake(50ml)
- 1supena kašika meda
- 200gr crne čokolade
- 4 kockice bele čokolade
- 1 dobra supena kašika putera(35g)
Pre nego smo počele sa pripremom, mere u receptu smo prepolovile...ipak nismo planirale goste 😉
U knjizi kaže da je recept za 12 tortica.!?!...ne znam koliki su im ti kalupi 🙄 ali mi smo od pola mere dobili 12 tortica.
PRIPREMA:
1. Zamoli nekog odraslog da ti zagreje pećnicuna 180C,u ovom
slučaju ja 😉
3. Izruči testo na radnu površinu, pospi ga malo brašnom i razvuci oklagijom. Zatim ga iseci na više komada.
4. Pažljivo ubaci komade testa u kalupe i odseci višak koji prelazi preko rubova. Probuši viljuškom rupice u testu i zamoli nekog odraslog (opet ja 😉)da peče tortice 10min na 180C.
5. Izlomi crnu i belu čokoladu na parčiće. Sipaj u šerpu slatku pavlaku(mi smo sipali oko50ml), dodaj komadiće čokolade i med i zagrej na tihoj vatri.
6. Sve vreme mešaj. Treba da dobiješ redak čokoladni krem. Ostavi ga da se prohladi 10 min, a onda dodaj puter i dobro promešaj da se smesa sjedini.
7.Izgnječi maline viljuškom (mi stavili smrznute višnje koje smo malo zasladili i prokuvali) Stavi ih na dno ohlađenih tortica. Onda sipaj čokoladni krem tako da ih potpuno prekrije.
Коментари
MNOGO mi se svidja ta ideja da se odredi dan za slatkise. Mozda da ga i sama sebi uvedem :-)
Bravo devojke!
Gde si kupila ove veće kalupe? Tražim tako nešto.
E, da: čestitam na 100000-oj poseti, bravo!
Ovo sa danom za slatkiše je stvarno super ideja i što je najbolje zasad pali:))mada stalno pitaju kad će utorak pa kad će utorak:))
@Opasna-kalupe sam kupila na pijaci kod čike koji vikendom donosi svoje proizvode ..razne kalupe i kalupiće,oklagije,varjače,daske....nije čak ni mnogo skupo:))
@Zoko ,ideja da se uvede dan za grickalice i jeste potekla od mame i tate koji su svakodnevno nešto grickali i to u sitne sate:))
Korist od ovog dana je višestruka....dobro za decu,maminu liniju,kućni budžet...:))
Sve mi je simpaticno... I utorak sa slatkisima, i njihova zelja da nesto naprave, i fotke vasih radova... :)
Divno, dragoceno provedeno vreme!
Pozdrav za sve tri!!! :)
Baš mi znači što vam se ideja svima dopala:))
Predivan post i zaista sam uživala čitajući ga a vreme provedeno sa decom je zaista neprocenjivo :)
Prave male kuharice, divn je to što ih odmalena učiš ljubvi prema lijepim stvarima i kuhanju. Tako i ja svoje cure:)
Pusa!