Ovo je hleb koji sam obožavala kad sam bila mala.
Ja sam uvek najviše volela da idem kod tetka Ljubice jer ona ima pet kćerki i jednog sina, a nije jurila muško, on je u sredini 😉
Leti je pored njih osmoro u kući bilo bar još dvoje, troje dece u gostima. Možete da zamislite kako je bilo zabavno.
Naravno, kao i u svakoj velikoj porodici svako, pa čak i gost, imao je svoje zaduženje 😊 Moja najstarija sestra, tada već devojka, bila je zadužena za pravljenje i pečenje hleba(moram da napomenem da je Kuršumlija najsiromašnija opština u Srbiji i da u selu ni danas ne postoji prodavnica. Što znači da je tada za toliku porodicu svakog drugog ili trećeg dana pekla po sedam, osam hlebova.
Ne znam da li su mi lepša sećanja na zimski ili letnji raspust, u svakom slučaju i sad osećam miris vrućeg hleba u nozdravama, čini mi se da je intezivniji onaj zimi kad je sve napolju prekriveno snegom i okovano mrazom, a iz šporeta na drva koji ujedno i greje 😏 serijski izlaze jedan po jedam mirisni hleb.
Prošle godine sam, posle duuugo vremena bila kod tetke.Tražila sam joj recept za hleb.Strašno me je zafrkavala čuš, recept za hleb...😀... voda, brašno i so...a kvasac ?
Prisećam se se da nikada nisam videla kesicu ili kockicu kvasca da ga stavljaju u testo!?!!
I nisu ili možda jesu, ne sećam se. Koristili su ono što se danas popularno zove starter ako se ne varam 😊 taj deo testa sušili su i čuvali umotanog u papir pa onda potapali u vodu kad testo treba da se zamesi. Ono što znam sigurno je da bi hleb zamesili uveče a ujutru rano bi ga pekli.
Namerno nisam htela da koristim pomoć Interneta u ovoj priči, nekako sam uspela da ga napravim na osnovu njene priče...kaže,recept za hleb, tražiš...... i umre od smeha 😀
Ovaj kijamet u Beogradu nenadano me je ostavio u kući ovog vikenda. otkazani su svi poslovi i dešavanja, mogu vam reći upšte se ne bunim 😊
Uživam u zimskoj idili gledajući kroz prozor toplog doma dok iz rerne dopire miris Domaćeg hleba!
POTREBNO JE:
- 500gr brašna
- oko 3dl vode
- 1 kašičica soli
- 1kašičica šećera
- 1/2 kocke sirovog kvasca(20gr)
Testo koje je tokom noći skroz naraslo i napunilo vanglu premesiti, drvenom varjačom. Dobro nakvasiti ruke i tako mokrim rukama testo prebaciti u namašćenu tepsiju i ako je potrebno razvući ga do ivica. Ostaviti ga 15 min da odstoji pa peći u zagrejanoj rerni na 180C dok lepo ne porumeni(najbolje bi bilo da se hleb peče u šporetu na drva 😉
Degrmen je trenutno potpuno zavejan,mada to njima ni malo ne smeta,kažu, navikli su😊 ovo su slike od prošle godine, takođe negde u februaru, nije bilo mnogo snega ali jeb ilo prilično hladno.
Na prvoj slici je tetka Ljubica sa mojim bratom. Ona trenutno živi sama, gaji malo stoke i održava baštu.Vrlo je vitalna i puna duha 😊 Ima 75 godina.
Коментари
Danas se izgleda, više nas odlučilo na kućne varijante tijesta. :)
Nisam nikada pravila kruh sa starterom, iako se jedno vrijeme dosta promovisao tangzhong kruh koji se takođe pravi sa starterom. :)
Slikice su ti divne, priroda je super, ali onaj kredenac.. e za njega bih ruku dala. :) Znaš li od kad tražim takav, sve virkam po buvljacima, raspitujem se kod prijatelja, zavirujem u vikendice? Eeeeee :((((
Kruhić izgleda baš onako kako ga je ona radila... ajme sad ću se i rasplakati...
Pusa i hvala na ovom putovanju u dane divnog djetinjstva. :)
Ni ja se ne bunim mnogo, paše mi ovo vrijeme, samo se nadam da neće baš jako dugo trajati. Lijepe su sličice i krasna su dva psa na jednoj!
Kredenac je ručno pravljen od drveta iz okolnih šuma.Napravio ga je svekar moje tetke kao poklon mladencima kad su se odvojili iz zajednice ili "zadruge"kako su oni to tada zvali:))U kući mog dede postoji čitava spavaća soba ,takođe ručno pravljena sa sve trokrilnim šifonjerom ,natkaznama i bračnim krevetom,pravljena početkom prošloga veka.E,to da vidiš:))već sam je bezecovala,nego ima nas mnogo zainteresovanih;))bojim se da će ostati gde jeste:)
POzdrav:))
I ja se sećam hleba iz crepulje,baba ga je kad sam ja bila mala spremala u tzv.specijalnim prilikama ,kad za raspust svi ,a ima nas hvala Bogu mnogo dođemo iz Beograda:))Jagnjetina ispod sača i taj hleb...mmmm,šta da ti kažem ...Jug na pravi način:))
Imala sam nekoliko kolega iz Kursumlije na fakultetu i uvek me odusevljavalo kako se drze zajedno. Meni je to bas lepo... Iako je Kursumlija siromasna, cini mi se da se cetvero od petoro vratilo tamo nakon diplomskog.
tako predivna,i svi detalji koji su
prikazani..hleb je predivan,to je onaj domaći i najslađi..veliki ti pozdrav!
Hleb je super ispecen. Tacno znam miris i ukus i teksturu tog hleba. Upamtila. :)