Prošle godine pravila sam svoj prvi čizkejk.Onaj pravi ,što se peče ,sa sirom i jajima.
I to čokoladni .
Sva ponosna pozvala sam na degustaciju istog našeg prijatelja Mirka koji se baš u to vreme vratio iz Čikaga.
Da li iz pristojnosti ili mu se zaista svideo ,Mirko je kolač pohvalio.
Moji, a i utisci mojih ukućana bili su sasvim drugačiji. Borili smo se dan ,dva sa popularnim" čizom "ali je na kraju dobar deo završio u kanti za smeće:(( Verovatno zato jer nismo navikli na te ukuse ali sir i njegova ...ne znam.....valjda oporost,otužnost.... ili kako god me apsolutno nije privukla.
Skoro sam tražeći na Netu neku voćnu a brzu tortu ( opet taj nedostatak vremena:))naišla na razne varijacije čizkejka koje su pravile blogerke sa ovih naših prostora.
Minja je rekla bih doktor za ove stvari ali
obzirom da mi je sve što sam pravila po receptu Maje sa bloga Cooks and bakes i više nego dobro uspevalo odlučila sam se za recept po kome je ona pravila svoj Čizkejk sa višnjama .Malčice sam ga promenila i evo šta je ispalo iz dva puta :))
Jednom sa zamrznutim a jednom sa svežim jagodama!
POTREBNO JE:
- 200 gr mlevenog keksa
- 125gr putera
- 2 kašike mleka
- 400gr krem sira
- 400ml slatke pavlake
- 200gr šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kesice želatina u prahu
- 1 kesica crvenog preliva za kolače
- 1/2 kg jagoda
1.Jagode oprati ,očistiti i polovinu sitno iseckati a polovinu ostaviti za ukrašavanje.
2.Mleveni keks , puter sobne temperature i 2 kašike mleka pomešati i utapkati u kalup za kolače sa štipaljkom.Kašikom poravnati "koru"od keksa .
3.Ivice kalupa ,zatim obložiti pek trakama peki papira.
4.Dve kesice želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri.
5.Za to vreme umutiti slatku pavlaku i zasebno krem sir sa šećerom u prahu i limunovim sokom.
6.Sjediniti slatku pavlaku i smesu od sira.
7.Nabubreli želatin zagrejati do tačke ključanja i sipati u smesu od sira i pavlake.Dobro promešati.
8.Podeliti smesu na pola i u jednu polovinu staviti sitno seckane jagode.
9.Deo krema sa jagodama sipati u kalup preko kore apreko njega usuti i deo bez jagoda.
10.Ostaviti kratko u frižideru dok seckate jagode za ukrašavanje .ja sa ih sekla na listiće.
11.Spremiti preliv za kolače po upustvu sa kesice.
12.Dok preliv ne počne lagano da želira poređajte jagode po čizkejku.
13.Sipajte preliv preko jagoda od sredine kolača ka ivicama.
Čizkejk ostavite u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Onoliko koliko me je razočarao pečeni čizkejk ovaj me je bar još duplo oduševio:))
UŽIVAJTE!!!!
Коментари
Marina ,možda je stvarno problem bio u čokoladi :))Sledeći put probam bez pa javljam:))
Izvinjavam se, slabo govorim srpski.
Jedna madjarska gastroblogerka (zove se Ana Peter, a njen blog:
http://malackaraj.blog.hu
u subotu, 21-og maja provesce dan u Beogradu, i vrlo rado bih kuvala sa gastroblogerom (ili grupom gastroblogera) u Beogradu i napravila bih eventualno kratak video za blog, poput recimi ovog:
http://indavideo.hu/video/Kolbasztoltes_OK
(ona je plavusa sa kratkom kosom)
To “medjunarodno blog kuvanje” (bilo bih zgodno nesto tradivcionlano srpsko jelo, ili neka interesantna, progresivna kombinacija, poput post o restoranu o fuziji Toskanske i Pirotske kuhinja, no moze bilo sta, samo da se kuva veselo:-)) bih bilo na nonprofit bazi, cist hobi, najlepse bih bilo, da se pretvori u obicaj, pa da se uzvrati jedno zajednicko kuvanje u Budimpesti,ali naravno OK je i to da se dele troskovi sirovina, ili ako nesto bih bilo korisno, da ponesemo iz Madjarske, donecemo.
Ana je malo extravaganta (ali bez nekih star alira), njena druga tema su (uglavnom) stari automobili,
http://auto.indavideo.hu/video/Etanolos_Ford_Focusszal_Olaszoszagban
Pa dolazi sa lepo obnovljenom veteran Volvoom, starom 30 godina i sa psom (Parson Russel Terrier, sitan pas i sa dva momka, prijatelj i ja, bez nekih gastro iskustva (kao degustatori iz reda prostog naroda:-))
Ako neko ima volje i vremena, prostor (kuhinja, a moze i kuvanje na otvorenom prostoru) da ucestvuje u sobotu 21 maja u ovom gastro druzenju, molim vas da se javi na mail:
kzsomb@gmail.com
Hvala unapred
Geza