Veoma volim sir. Svih vrsta.
Jedan od omiljenih mi je Gorgonzola ili Buđavi sir.
Prvi put sam ga probala kao devojčica.
Moj tata je radio blizu "Beograđanke" u kojoj je tada bila jedna od najsnabdevenijih samoposluga u Beogradu. Svako malo, donosio nam je po neki specijalitet. Mi, deca, radovali smo se naravno najviše slatkišima, ali ja sam uvek bila rada da probam i ostalo. Upozoravao me je da mi se možda neće svideti,da je jakog , intezivnog ukusa...ipak bila je to ljubav na prvi zalogaj 😊
Kad su prošla sva ova naša nesrećna vremena, sankcije, bombardovanje.....i kad se na rafovima najpre "Maxi"ja, a posle i ostalih mega, ultra, hipermarketa, koje uzgred budi rečeno ne ljubim preterano, više volim pijace ili piljare 😉
Najčešće ga jedemo onako uz vince ili meze, ali otkad sam u Subotici u jednom restoranu jela Ćuretinu u gorgonzola sosu, ovo jelo postalo je redovno na našem stolu.
Ovoga puta je samo umesto ćuretine upotrebljena piletina.
POTREBNO JE:
Moj tata je radio blizu "Beograđanke" u kojoj je tada bila jedna od najsnabdevenijih samoposluga u Beogradu. Svako malo, donosio nam je po neki specijalitet. Mi, deca, radovali smo se naravno najviše slatkišima, ali ja sam uvek bila rada da probam i ostalo. Upozoravao me je da mi se možda neće svideti,da je jakog , intezivnog ukusa...ipak bila je to ljubav na prvi zalogaj 😊
Kad su prošla sva ova naša nesrećna vremena, sankcije, bombardovanje.....i kad se na rafovima najpre "Maxi"ja, a posle i ostalih mega, ultra, hipermarketa, koje uzgred budi rečeno ne ljubim preterano, više volim pijace ili piljare 😉
Najčešće ga jedemo onako uz vince ili meze, ali otkad sam u Subotici u jednom restoranu jela Ćuretinu u gorgonzola sosu, ovo jelo postalo je redovno na našem stolu.
Ovoga puta je samo umesto ćuretine upotrebljena piletina.
POTREBNO JE:
- 2 pileća bela mesa
- 100 gr gorgonzola sira
- 100 gr pavlake za kuvanje
- 100gr kisele pavlake sa 20% masnoće
- 100 gr kačkavalj(koji se dobro topi)
PRIPREMA:
Meso iseći na filete, blago izlupati i začiniti solju i biberom. Pazite da ne preterate jer je sos prilično jak.Ostaviti pola sata da odstoji. Dok se meso odmara, u dublju šerpicu narendani kačkavalj,j ednu i drugu pavlaku i gorgonzolu. Sve dobro izmešati i istopiti na srednje jakoj vatri.Skloniti sa šporeta .
Meso iseći na filete, blago izlupati i začiniti solju i biberom. Pazite da ne preterate jer je sos prilično jak.Ostaviti pola sata da odstoji. Dok se meso odmara, u dublju šerpicu narendani kačkavalj,j ednu i drugu pavlaku i gorgonzolu. Sve dobro izmešati i istopiti na srednje jakoj vatri.Skloniti sa šporeta .
Na gril tiganju ili roštilju ispeći pileće filete.Meso preliti sosom i služiti uz prilog koji volite.
Meni se nekako najviše sviđa pomfrit, iako sam ovoga puta kombinovala sa kuvanim krompirom i prokeljom.
Prijatno!
Prijatno!
Коментари
ali je fenomenalno. I ja obozavam 'smrdljive' sireve...sto smrdljviji i tecniji (zreliji), to bolje! Moja prval jubav su Vindijini rokfor i gorgonzola koji su se mogli kupiti u 'Gavrilovicu':)