Prvi put sam ove godine pravila Česnicu.Pravila sam razne pogače i hlebove koje liče ili se slično prave,al nije to, to.U Sremu ,odakle je moj muž,pravi se slatka česnica,tačnije suva pita sa orasima.Moji su poreklom sa krajnjeg juga pa je i ,"kolač", kako ga oni zovu mnogo jednostavniji .Gotovo običan hleb,koji su, kako priča moja mama ,jeli za Božić posle rata ,kasnije su bogatili jajima,mlekom,šećerom,uljem i na kraju puterom.
Poslednjih sedam godina Božić provodimo porodično ,prvo kod muževljevih roditelja a onda kod moje mame,rođendan joj je sledećeg dana.Česnicu su pravile moja svekrva ili majka.
Ove godine porodice su se okupile kod nas.A za česnicu po maminom receptu a u mojoj izvedbi:
POTREBNO JE:
1 kg brašna
2jaja +1 žumance
1/2 l mleka
1/2 svežeg kvasca
150 gr maslaca ili margarina
kašičica šećera
kašičica soli
PRIPREMA:
U malo toplog mleka staviti kvasac i kašičicu soli i ostaviti da nadodje.
Prosejati brašno i u njega dodati 2 jaja,mleko ,kvasac,rastopljeni (u mikrotalasnoj) maslac ili margarin i kašičicu soli.Umesiti glatko, ne mnogo tvrdo testo.Ostaviti ga na toplom da nadodje(ja to radim u mikrotalasnoj,testo zamesim u običnoj plastičnoj vangli,vanglu pokrijem providnom folijom,foliju bocnem viljuškom na nekoliko mesta ,da ima vazduha,ubacim je u mikrotalasnu na 10sec,na najače i ostavim da testo naraste.Potrebno je 15 ak minuta da testo napuni vanglu)
Kad je testo naraslo ,premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.
Na brašnom posutom stolu podeliti testo na dva dela za samu česnicu i odvojiti još malo testa za ukrase .Od jednog dela napraviti loptu ,a od drugog dela pletenicu kojom obmotavamo loptu.Ukrase pravimo od testa sa puno brašna.Ako imamo vremena i strpljenja svašta lepo možemo da napravimo.Gotovu česnicu sa sve ukrasima premažemo žumancetom.
E testo se naravno stavlja para ,a ja sam stavila i drenovu grančicu.Bila sam jako zadovoljna,sve je super ispalo!JEDINO što sam zaboravila je da stavim SO! No u svemu lošem ima nečeg dobrog ,dobila sam slatku( sremsku) česnicu na južnjački način. Paru je našla moja starija ćerka,drenovu grančicu moja mama,a česnicu smo pojeli do zadnje mrvice.
Poslednjih sedam godina Božić provodimo porodično ,prvo kod muževljevih roditelja a onda kod moje mame,rođendan joj je sledećeg dana.Česnicu su pravile moja svekrva ili majka.
Ove godine porodice su se okupile kod nas.A za česnicu po maminom receptu a u mojoj izvedbi:
POTREBNO JE:
1 kg brašna
2jaja +1 žumance
1/2 l mleka
1/2 svežeg kvasca
150 gr maslaca ili margarina
kašičica šećera
kašičica soli
PRIPREMA:
U malo toplog mleka staviti kvasac i kašičicu soli i ostaviti da nadodje.
Prosejati brašno i u njega dodati 2 jaja,mleko ,kvasac,rastopljeni (u mikrotalasnoj) maslac ili margarin i kašičicu soli.Umesiti glatko, ne mnogo tvrdo testo.Ostaviti ga na toplom da nadodje(ja to radim u mikrotalasnoj,testo zamesim u običnoj plastičnoj vangli,vanglu pokrijem providnom folijom,foliju bocnem viljuškom na nekoliko mesta ,da ima vazduha,ubacim je u mikrotalasnu na 10sec,na najače i ostavim da testo naraste.Potrebno je 15 ak minuta da testo napuni vanglu)
Kad je testo naraslo ,premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.
Na brašnom posutom stolu podeliti testo na dva dela za samu česnicu i odvojiti još malo testa za ukrase .Od jednog dela napraviti loptu ,a od drugog dela pletenicu kojom obmotavamo loptu.Ukrase pravimo od testa sa puno brašna.Ako imamo vremena i strpljenja svašta lepo možemo da napravimo.Gotovu česnicu sa sve ukrasima premažemo žumancetom.
E testo se naravno stavlja para ,a ja sam stavila i drenovu grančicu.Bila sam jako zadovoljna,sve je super ispalo!JEDINO što sam zaboravila je da stavim SO! No u svemu lošem ima nečeg dobrog ,dobila sam slatku( sremsku) česnicu na južnjački način. Paru je našla moja starija ćerka,drenovu grančicu moja mama,a česnicu smo pojeli do zadnje mrvice.
Коментари