ŠARLOTA TORTA

Ovo je prva torta koju sam napravila samostalno kad sam imala 12, 13 godina.


Bila je jako popularna u to vreme, a recept je bio ispisan sa zadnje strane crvene kutije "Piškota". Bila je poznata i pod nazivom Taraba torta ili jednostavno Markiza. Pravila se sa svežim jajima i margarinom i svega 100 gr Menaž čokolade za kuvanje. Često sam u fli, kao da ga obogatim, stavljala orahe, lešnike ili žele bombone koje sam oduvek obožavala 😊 Od tih mera sa recepta, nije ispadala bogzna koliko velika torta, a dešavalo se da ako nemam dovoljno strpljenja za mućenje ili hlađenje da se teško seče ili čak razlije.
Ništa nam to nije smetalo... ni sveža jaja, ni margarin, ni to što je jedemo kašikom direktno iz posude.

Jako je ukusna i nezahtevna za pravljenje, pa je godinama za rođendane, slavlja ili proslave bila ona treća, sigurna!


Naravno vremenom se i kombinacija sastojaka promenila. Orasi i  lešnici su na  ovoj torti postali samo dekoracija, a žele bombone tek ponekad završe u filu...kad upadnem u krizu i pravim tortu samo za moju dušu 😉. Povećao se broj jaja i način njihove obrade, puter najčešće  menja margarin , a povećala se i količina čokolade. 

Ako je neko slučajno dosad nije pravio, toplo preporučujem ovu kremastu, brzu i laku za pravljene torticu.



POTREBNO JE:
  • 6 jaja
  • 250 gr putera
  • 150 gr šećera u prahu
  • 6 kašika kristal šećera
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 2 dl mleka
  • 100 ml slatke pavlake za dekorisanje
  • 2 kašike seckanih oraha za posipanje
  • 1 veliko pakovanje "Piškota"
PRIPREMA:

Pripremiti kalup sa štipaljkom  prečnika 20 cm. Ivice obložiti papirom za pečenje.
Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutiti sa kristal šećerom pa ih kuvati na pari (ja to radim u lončetu sa duplim dnom) ili tihoj vatri dok ne počnu da se zgušnjavaju. Dodati izlomljenu čokoladu i kuvati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi. 
Mikserom penasto umutiti puter sa prah šećerom, pa sjediniti sa ohlađenim jajima i čokoladom.
U dubljoj posudi penasto umutiti belanca, pa ih iz nekoliko puta dodavati predhodnoj smesi, mešajući varjačom.
Piškote blago umakati (samo sa strane gde nema šećera) u mleko, pa ih ređati cele, prvo po ivicama kalupa, a onda ostatak ređati po dnu. Važno je da se dno potpuno prekrije.Lomite piškote na delove odgovarajuće veličine i popunjavajte praznine.
Sipajte čololadnu smesu unutar kalupa, poravnjajte pa ceo kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru preko noći da se stegne. (ako je hitno 😉 može da se stavi u zamrzivač na 2,3 sata)
Sutradan, skinite obruč kalupa i peki papir pa tortu ukrasite po želji. Ja sam je ukrasila sa malo umućene slatke pavlake i seckanim orasima.

Uživajte!

Коментари