USKRŠNJI VENČIĆI

Mekano, divno i mirišljavo pecivo za lenja nedeljna jutra.


Ova su ovako s ljubavlju dekorisana za Uskrs, slikana, ali nisam stigla da ranije objavim 😉
 No, kako je moja divna i opuštena majka uvek govorila: "Za lepe stvari nikad nije kasno!"
Recept je tu, obavezno ga isprobajte!


POTREBNO:

Za testo
2 jajeta
350 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 prstohvat soli
3 kašike šećera
60gr putera

Za premazivanje
1 žumance
1 kašika mleka

Za dekoraciju
2 kašičice šarenih perli
2 kašičice šećera u perlama
nekoliko nekuvanih ofarbanih jaja

PRIPREMA:

U dublju posudu sipati brašno, so, šećer, kvasac pa promešati. Dodati jaja, toplo mleko i omekšali puter pa zamesiti meko testo. Posudu pokriti čistom krpom, pa ostaviti na toplom mestu da narasta dok se ne udvostruči.
Kad je testo naraslo, premesiti ga, pa ga na podlozi posutoj brašnom razvući u oblik kvadrata debljine 7,8mm. Testo seći na trake, koje uhvatite po sredini pa uvrtite krajeve jedan oko drugog. Od tako uvrtenih traka napravite venčić.
Venčiće poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, pokritje krpom i ostavite još pola sata da narasta.
Premažite ih premazom koji ste napravili od 1 žumanceta pomešanog sa 1 kašikom mleka. Pospite šarenim mrvicama ili šećerom, a u sredinu svakog venčića umetnite ofarbano ali nekuvano jaje(jaja će se ispeći u rerni).
Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200C stepeni oko 15,20 minuta.




Prijatno!

Коментари