Čitavu večnost mučim se sa krofnama!
Probala sam razne recepte ali nikako da me krene. Iskusne domaćice delile su mi razne savete, a ja zbog ljubavi prema krofnama, slušala, pridržavala se recepata koristila "specijalne sastojke", krala cake i na jedvite jade otkrivala ljubomorno čuvane tajne. Dodavala ono, oduzimala ovo i...ništa! Pravila sam ih mnogo puta ali mi nikad nisu uspele 🙄
Ljubav je ostala jednostrana, i dalje sam volela ja njih ali one mene...ič!
Otpatila sam i odustala 😏Od pravljenja samo! Jela sam ih i dalje tamo gde znam da ih majstori prave.
Skoro kod jedne drugarice naiđoh na sjajne krofne...mmmm...divne 😊 Šta ću, kud ću, priupitah je da mi napiše recept.
POTREBNO JE:
800 gr brašna
1 sveži kvasac
2 jaja
1 žumance
4 dl mlakog mleka
50 ml ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli
ulje za prženje
PRIPREMA:
U šolji toplog mleka razmutiti kvasac i pustiti da nadođe. U dublju činiju sipati polovinu brašna, so i šećer pa uliti mleko sa kvascem. Promešati da se sjedini pa dodati ostatak mleka, jaja i ulje. Promešati, pa u to dodavati iz nekoliko puta brašno, meseći da se na kraju dobije kompaktno mekše testo. Prekriti čistom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.
Na podlogu posutu brašnon izručiti i premesiti testo, pa ga razvući na debljinu od oko 1cm. Modlom za krofne ili čašom seći krofne . Prekriti ih krpom i ostaviti da narastaju još 30 minuta.
Spremite dublju šerpu sa poklopcem. U njoj zagrejte ulje, ubacite krofne, smanjite temperaturu i poklopite šerpu poklopcem. Pecite oko 2,3 minuta, skinite poklopac i okrenite krofne. Pecite ih još par minuta bez poklopca.
Izvadite ih šupljom kašikom na tanjir prekriven ubrusom da se ocede, pa ih pospite šećerom .
Prijatno!
Коментари