Kad god nekom kažem da sam učiteljica prvi komentar je uvek :"Joj blago tebi, koliko ti imaš slobodnog vremena! Zimski raspust pa prolećni ... a tek letnji ...dva i po meseca!"
Nekad bilo - sad se spominjalo. Nije da se žalim 😊 ali odavno prosvetari nemaju raspust, bar ovaj letnji. Moj godišnji odmor ove godine počeo je 4.jula, a završava se 12. avgusta. Što i nije tako loše u odnosu na mnoge koji imaju dve nedelje odmora leti i nedelju zimi.
Nije.
Ipak ako sve svoje obaveze završite 10 juna, a anda morate svakodnevno do tog 4. da idete do škole da bi rekli: "Pu za mene "i vratili se kući i nije baš nešto. Uz to ne možete da birate, odmor vam je tada i ni dan pre ili kasnije!
Za nas nema predsezone ili povoljnog letovanja u septembru 😕
Doduše pričinio mi je i ogromno zadovoljstvo! Svašta smo radili, na raznim stranama bili i to uglavnom po principu "Upoznaj Beograd i okolinu da bi ga više voleo".
Nije da nismo kuvali ali sve se svodilo na brzinsko spremanje hrane ili ručak u gradu. Polako se vraćamo u normalu i spemamo za nove obaveze. Pošto smo ponovo kod kuće, evo jednog recepta idealnog za doručak!
Pecivo za koje recept sledi potiče iz Turske koju sam ove godine žarko želela da posetim ali čekam neku bolju priliku.
POTREBNO JE:
- 4 šolje brašna
- 1/2 sirovog kvasca
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje ulja
- 1 jaje+1 žumance
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 500 gr mladog sira
- šaka seckanog vlasca(ili peršuna)
U šolji toplog mleka u koje ste dodali kašiku šećera razmutiti 1/2 sirovog kvasca i ostaviti da nadođe.
U dublju posudu sipati brašno, so, jaje jogurt i ulje i na kraju ono mleko sa kvascem, pa umesiti srednje meko testo. Testo prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 45 minuta. Pre nego što počnete da radzvijate "ružice" pripremiti fil od izgnječenog mladog fila i seckanog vlasca.
Svako pecivo filovati ovim filom zatim premazati umućenim jajetom u koje ste dodali 1 kašiku vode .
Peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 min ili dok ne porumene.
Testo možete da filujete i nekim drugim slanim ili slatkim punjenjem .
Mada sam se zaista trudila da uslikam način kako se pecivo pravi slike baš i nisu neke ali poslužiće kao prva pomoć.
.
Коментари
Izvrsno pecivo ali pošto su opet navalile velike vrućine spremamo ga za neki drugi put!
Kod mene u porodici su i tata i sestra prosvetari i ja ih stalno zafrkavam da imaju previse raspusta. :) Mada, dobro znam i drugu stranu medalje... Pogotovo kod njih u srednjoj skoli. I ja sam neka vrsta prosvetara, tj. asistent sam na fakultetu, ali mi tek nemamo nikakav raspust... :(
Pozdrav! :)