Nema se vremena,deca ne idu u vrtić pa traže punu animaciju.
U Beogradu smo ali se igramo turista:))
Ipak,prvo recept,iako sam sigurna da ga već znate..:))
POTREBNO JE:
1 veza zelja krupnijih listova
300gr mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka(sitno seckanog)
1 mala šolja pirinča
1 dl vina
začini,ulje za prženje ,voda.
PRIPREMA:Zelje oprati i očistiti od krupnijih peteljki a zatim ga kratko,vrlo kratko blanširati u ključaloj vodi.
U drugoj posudi na ulju propržiti luk pa kad postane staklast dodati meso i zajedno ih pržiti dok meso ne pobeli.U to dodati opran i oceđen pirinač i sve zajedno pržiti stalno mešajući još minut dva.Skloniti sa vatre i začiniti-so,biber,začin C,aleva paprika...
Kad se fil prohladi ,filovati zelje i praviti sarmice.Ređati ih u posudu koja može u rernu,naliti sa malo vode i vinom i kuvati 10 ak minuta.Zagrejati rernu na 200C i ovako prokuvane sarmice još zapeći u rerni samo dok ne dobiju površinsku koricu.
Pojesti ih u slast poslužene uz kiselo mleko a onda zbrisati negde u prirodu!!!!
Mi smo bili na KALIŠU!
Коментари
Zelja ima čitavo proleće , leto i ranu jesen.
Drugačije se zove i kiseljak,kiselica ili kiselo zelje.To je višegodišnja livadska biljka koja raste po vlažnim livadama,pašnjacima i mestima obraslim travom.Samonikla je biljka,mada se uzgaja i u povrtnjacima .Samoniklo zelje je najbolje u proleće i jesen dok gajeno može da se bere i leti.
Beru se prizemni listovi koji su tamno zeleni i sočni.
Zelje je puno vitamina C i karotinai ima kiseo i osvežavajući ukus(Mada moj muž smatra da ima METALNI ukus :)))
Sarmice zato uvek spremam sa belim vinom i uz kiselo mleko a koristim ga i za čorbice,pite i proje,Ja ga prosto obožavam pa ga zato zamrzavam i koristim ga i zimi ,doduše tada sarmice otpadaju iz kombinacije:(
Nadam se da sam ti razjasnila šta mi zovemo zelje :) POzdrav!!!
Recept je odlican (moja mama je to nekad kuhala) i naravno ukusan. Fotografije su prekrasne ( Ognjen se zove i moj sin):)))
Kisni pozdrav iz Rijeke, Biljana
e sad, ukus limuna je otprilike kao kad bi jeli sladoled od limuna ali prava kombinacija sa saumom i testom koje ima secer mu da taman koliko treba..nisam jos naletela na nekog kome se nesvidja...mozes liznuti fil pa dodati jos malo secera na kraju ali se seti da u kombinaciji dolazi saum i testo...
Jelena hvala na objašnjenju:)
Klinci su ti super.