уторак, 08. фебруар 2011.

ĆUFTICE U PARADAJZ SOSU

Zašto ćuftice?
Zato što su maaale,slatke i fine!
Moji me stalno zafrkavaju da ovo nisu čufte nego ćuftice:))
Ali ja volim da su tako malecke ,praktično možeš da ih pojedeš u jednom zalogaju.
Znam da svi imate neke svoje recepte za ćufte:))Moja svekrva ih pravi potpuno drugačije,ne kuva ih u sosu  nego ih služi uz sos ali ja sam muža preobratila i navikla da jede ove,spremljene   na način kako ih pravi moja mama.
Najveći kompliment sam ipak dobila od mlađe ćere koja mi je rekla :"Super su ,skoro kao u vrtiću...!!!???"
E,to je zaista kompliment i za mene a bogami i za kuvarice u vrtiću!

POTREBNO JE:
  • 500gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka ,češanj belog luka
  • 1 jaje
  •  2,3 kašike prezli
  • so,biber,žačin C,peršun
  • 1/2 litre domaćeg soka od paradajza
  •  brašno
  • 1 kašičica šećera
  • malo ulja
PRIPREMA:
U činijiu staviti meso,sitno seckani crni i beli luk,jaje i prezle i  sve dobro izmešati.Začiniti pa još malo izmešati i ostaviti da odstoji jedno pola sata.Od ove smese praviti maleee čuftice uvaljati ih u brašno i pržiti u dobro zagrejanom ulju.Kad porumene izvaditi ih i ostaviti da se ocede od viška masnoće na papirnom ubrusu.
Za to vreme u šerpi zagrejati malo ulja dodati kašiku brašna i kratko propržiti.
Kad brašno počne blago da rumeni dodti paradajz sok i kašičicu šećera(ovo je Sremački dodatak,moja mama sos pravi bez šećera .Pa ko voli nek izvoli;))
Kad sos provri ubaciti oceđene ćuftice i kuvati sve zajedno 15ak minuta.
Služiti uz krompir pire,pirinač ili testeninu.
Prijatno!


13 коментара:

  1. Cufte su uvijek dobrodosle; i ja ih najvise volim u paradajz-sosu!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam ćufticee :))) ove školjkice kao prilog su odlične :)

    ОдговориИзбриши
  3. ja sam čuftice radila prvi put prije nekoliko godina i to baš na nagovor seke koja je obožavala u vrtiću da ih jede, pošto nisam znala kako velike da napravim pitala sam nju, ona mi je pokazala male, naravno već onda je bila filozof da bi morala što manje pojesti :)
    ali meni su se onda dopale tako male i ja ih tako radi, isto u umaku od paradajza
    odlično, ali ja ih većinom poslužim uz pire krumpir

    ОдговориИзбриши
  4. Da mi je vidjeti nekoga kome ovo nije fino? Ćuftice radimo jako, jako slično, kadkada ih radim veće (prave meatballs), ali obožavamo. Kćerkin kompliment je zaista vrhunski - djeca uvijek pogode ono pravo.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Moja mama ih sprema na isti nacin i dobro si me podsetila - mogla bih da je zaposlim malo :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ćufte nikad nisam voljela, ali ove tvoje male slatke su neodoljive :) Dosta sam vizualni tip i čim je neko jelo spremljeno i minijaturnoj varijanti odmah mi je primamljivije :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ja ih pravim skoro identicno kao tvoja mama, bez secera, a dodam rendanu ili sitno isjeckanu mrkvu i velicine su zalogaja, no sve sto se filuje pravim sto sitnije, japrak, sarmu, paprike, dolmu, itd...

    ОдговориИзбриши