субота, 15. мај 2010.

ČOKOLADNI PUŽIĆI BY MAMAJAC

Još nešto u mojoj kuhinji od sjajnih mamajac recepata.
Ovo je recept  idealan  kad vam dolaze prijatelji sa decom a vi pravite nešto"egzotičnija"  peciva ,tipa onu moju pletenicu sa suhomesnatim proizvodima,da ne kažem sa kobasicom.
Moja  a ni ostala deca nisu htela ni da je okuse .Iako obožavaju kiflice,pogačice,perece..... al klot ,eventualno može da prođe sir.
Ali ,čokolada je čokolada,ljubi ih majka.....
Pužići su bili pun pogodak ,prvi put smo pravili pola mere a drugi celu.
Odlični su i sutra dan,kao slatki doručak uz šolju hladnog mleka.
recept možete naći ovde.

четвртак, 13. мај 2010.

PLETENICA SA DOMAĆOM KOBASICOM

Skoro je predlog za kuvarijacije bila "Pletenica sa NEKOM kobasicom".
Izvinjavam se ,nisam zapamtila naziv ,u pitanju je neka ,čini mi se  španska(a možda i nije,naziv mi je možda samo zvučao španski)
Uff,skroz sam se zapetljala.
U svakom slučaju , jako mi se dopala ideja testa sa tom kobajom,sličice su izgledale lepo,ali predlog za igru nije prošao i recept je skinut.
Rešila sam da probam,pa šta bude,onako po sećanju.

POTREBNO:

  • 500gr prosejanog brašna
  • 1,5dl mleka 
  • 1,5dl tople vode
  • 2jaja+žumance za mazanje
  • 50 gr putera
  • 1/2 sirovog kvasca
  • 150-200gr suvog mesa(ja sam koristila domaće kobasice,malo suvog vrata i malo domaće šunke)
PRIPREMA:
  • Kvasac rastopiti u malo tople vode,kad se podigne umešati ga u prosejano brašno pa postepeno dodavati preostalu tečnost,jaja i puter
  • Sve dobro izmešati ,pokriti krpom i ostaviti na toplom nekih 45min.
  • Dok se testo diže ,sitno iseckati suvo meso i kratko propržiti da postane hrskavo. 
  • Ocediti višak masnoće.
  • Kad se testo podiglo ,premesiti ga dodavajući mu propržene komadiće mesa.
  • Ostaviti još jednom da se podigne.
  • Kad je testo još jednom naraslo podeliti ga na tri odnosno pet delova(kako želite) 
  • Isplesti pletenicu ,premazati je žumancetom i peći oko 20 min najpre na 250C,a zatim na 200 stepeni.
Pletenicu možete posuti raznim semenčicama(susamom,lanom,suncokretom...)i služiti už sir,kajmak i rakicu.

Ukoliko brojite kalorije ili se borite sa holesterolom poslužite uz nemasni jogurtili neku salaticu.
Ja sam pletenicu pravila za muško društvo koje je došlo da degustira kajmak koji sam donela sa DIVČIBARA.
Ženski deo jeo je Čokoladne pužiće ,ali o tome u nekom drugom postu.

Eeee,što se Divčibara tiče,imam neodoljivu potrebu da nešto kažem i o njima.
Već nekoliko puta rekreativnu nastavu sa decom izvodim na Divčibarama i svaki put se sve više oduševim.
Zato svaka preporuka za ljude koji vole netaknutu prirodu,mir i šetnje.
Divčibare se nalazi na samo 107 km od Beograda i svega 38 km od Valjeva.To je visoravan na planini Maljen koja se pruža od Crnog vrha ,Paljbe,Golupca do Velikog brda.
Ako vam je posle naporne radne nedelje potrebna tišina i odmor bez "fensi mesta",automobila i brze hrane ovo je idealno mestašce na koje iz Beograda stižete za samo sat vremena .
U čitavom mestu živi ,po poslednjem popisu 235 "stalnih " stanovnika,koje najčešće vikendom" uznemiravaju "turisti.
Nalazi se na 980m nadmorske visina a najviši vrh je na 1095m.
Izuzetno je poznat i  po dečjem turizmu.


Ja vam na žalost ne mogu pokazati kako su uživala deca(zbog raznih zloupotreba,znate već.....)ali upoznaćete bar moje drage kolege .

недеља, 09. мај 2010.

SITNI KOLAČI II

Još malo sitnih kolača kad im vreme nije .
Pored svih ovih divnih jagoda i trešanja ja zapela sa sitnim kolačima.
Ali ipak evo receptića za meni omiljene:

KOŠNICE

Potrebno je:
  • 2 belanceta
  • 250gr mlevenih oraha
  • 150gr šećera u prahu
  • 100grmlevenog keksa
  • 2 kašike ruma       
I još za fil:
  • " žumanceta+1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika brašna
  • 100 gr čokolade
  • 250 gr putera
Takođe su vam potrebni  isečeni krugovi  oblande .

Priprema:

FIL: U posudi za kuvanje na pari sjedinite sve sastojke i stavite smesu da se kuva  dok se ne zgusne.Skinite je sa šporeta i hladite do sobne temperature.Dodajte penasto umućen puter i dobro sjedinite.


TESTO: Umutiti belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg.U to dodajte keks ,orahe i rum.Mesiti dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Modlu za košnice obilno pospite prah šećerom pa napunite testom ,prstom napravite udubljenje za fil,napunite ga istim pa poklopite oblandom.Pažljivo odstranite kalup.
Čuvajte u frižideru u zatvorenoj kutiji da se ne osuše: