четвртак, 12. април 2012.

FOKAČO


Skoro uvek kada nam dolaze gosti pravimo fokačo - čudesni italijanski hleb sa božanstvenim sastojcima.
Sve je počelo pre desetak godina kada je moja koleginica Karmen, inače Istrijanka, donela ovaj hleb na jednu pauzu i počastila nas. Bili smo oduševljeni!
Recepata je mnogo i ima tu različitosti, ali je svaki hleb fantastičan!



Pravim ih u dve varijante- od belog ili od integralnog brašna. Oni koji su probali, ne mogu da kažu koji je bolji, ali se slažu da su različiti ( beli je vazdušastiji i mekši a integralni hrskav i preukusan ) i divni.
Nije ih teško napraviti, pa predlažem da probate.



POTREBNO JE:
- 600 grama belog brašna ( ili malo više integralnog )
- 1 kašičica soli
- 1 kašika smeđeg šećera (može i beli, kristal)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1-2 jaja
- 1 paketić kvasca
- 2 decilitra mlakog mleka ili vode
- 4 veća čena belog luka, sitno naseckana
- origano po ukusu
- sušeni paradajz, sitno seckan ( može se dodati i ulje u kome je paradajz )
- šaka maslinki sitno naseckanih

Umesiti testo bez začina i maslinki.
Kada se podigne, dodati ostalo i premesiti. Pusti da se "odmori".
Od ove količine testa dobijem dva hleba - lepši su kad su tanji.
Vekne staviti u nauljene posude i nauljiti ih odozgo.
Posuti krupnom solju, origanom, belim lukom....


Ugrejati rernu na 190 C i peći ovaj divni hleb dok ne porumeni....


Poslužiti ga samog ili uz neke mazalice, sezonske salate.....

Prijatno i uživajte!
Pozdrav od Mice!
Srećni praznici!
PS  Srđane Joviću, zavrni rukave i samo hrabro!