субота, 17. март 2012.

LENJA PITA

U poslednje vreme pravim sve neke klasične kolače.Verovatno zato što ih moji klinci a bogami i muž najradije jedu
.Pravo da vam kažem ja ipak više volim nešto bogatije,kremastije,čokoladastije....ali pošto obično na kraju sve sama pojedem rešila sam da se uzdržavam...    sem kad nam ne dolaze gosti:))
Pleh ove Lenje pite pojeo se za čas :) a recept koji ja imam (sigurna sam da svi imate neku svoju verziju)Ide ovako:
POTREBNO JE:
  • 500gr brašna
  • 250gr margarina
  • 12 kašika hladne vode
  • 1kg očišćenih rendanih jabuka
  • cimet
  • prah šećer
PRIPREMA:Brašno mešajte sa hladnim margarinom do mrvičaste mase dodajte vodu pa mesite dok ne dobijete kuglu testa.Podelite je na dva dela ,pa jedan deo razvucite u obik pleha u kojem ćete peći kolač.Testo stavite u pleh pa preko pospite narendane jabuke i cimet (jabuke možete i da pošećerite po želji ako volite slađe,ja ih ne sladim)Odozgo prebacite drugu polovinu testa i pecite u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumeni.
Kad je gotova lenju pitu obilno pospite  prah šećerom.

Postoje razni recepti za ovaj kolač,negde se u testo dodaju jaja,mleko ,negde prašak za pecivo.U jabuke neko stavlja prezle,neko suvo grožđe neko seckane orahe.Vole ljudi da je bogato.
Volim i ja:))
Najviše ipak volim kad moja deca jedu domaće kolače pa makar oni bili ovako jednostavni kao ova moja pita:))

среда, 14. март 2012.

BRUSKETI


Evo predloga za večeru ako imate malo namirnica i starog hleba.
O brusketima se poslednjih par godina više zna u Beograu zahvaljujući reklamama za nešto što je grickalica  i liči samo po ukusu na  prave bruskete.
Moram priznati da su oni izvorni, italijanski, mnogo jednostavniji od svake naše varijante. Ali, ja ih pravim ovako i ukućani se dave u dobrom zalogaju.


Potrebno je:
 - stari ( najbolje francuski)hleb
 - 2 paradajza
 - feta ili drugi, stariji, zreliji sir
 - maslinovo ulje
 - maslinke
 - beli luk
 - origano
 - maslac
 - so


Hleb iseći na tanje kriške ( oko 1/2 cm), obložiti pleh peki papirom i uključiti rernu na 200 stepeni.
Kriške namazati maslacem, posoliti i posuti sa malko sitno seckanog belog luka.
U činijicu ubaciti sitno naseckan paradajz, na iste komade iseckana feta ili drugi sir, iseckane maslinke, beli luk, origano, mrva soli i maslinovo ulje ( oko 3-4 kašike). Izmešati i staviti po supenu kašiku na svako parče, pa zaravniti kašikom da ne bude na gomile.
Pre pečenja u vreloj rerni, može se poprskati  maslinovim uljem.
Peći desetak minuta na jakoj vatri.
Poslužiti samo, uz neku sezonsku salatu ili dobro vino.

PS. Umesto crnih maslina mogu i zelene, jednako je dobro i ukusno!


Uživajte. Pozzz od Mice