субота, 10. март 2012.

JABUKE U ŠLAFROKU


Svakog vikenda se mora napraviti nešto slatko za momke i za subotnje i nedeljno popodne. Moji momci jako vole ove jabuke koje se vrlo lako pripremaju.




Potrebno je :
 - 5 kiselkastih jabuka
 - 2 jaja
 - 2 kašike šećera
 - 2 kašike ulja
 - prstohvat soli
 - decilitar mleka
 - brašno
 - šećer u prahu
 - vanilin šećer



Jabuke oguliti i izdubiti im koštice. Naseći ih na kolutove debljine 1/2centimetra.
Umutiti od predloženih namirnica testo, duplo gušće nego za palačinke.
U dubljem ulju, koje se dobro zagreje, peći kolutove jabuka umočene u testo ili šlafrok, dok ne porumene.
Odmah posipati sa dosta prah šećera.
Lepe su tople ali i hladne!



Ova se poslastica pravi brzo i lako, ali se još brže i lakše pojede!
Pooozzzzz  Mica :)))

среда, 07. март 2012.

PUNJENI KROMPIRI

Naravno, iver ne pada daleko od klade, pa se ni moj sin Kosta ne razlikuje mnogo od tate. Video kako tata radi u kuhinji i želi i on. Inače, već par godina Kosta pokazuje afinitete prema kuvanju. Ima 13 godina. Često nas obraduje dobrim doručkom, kolačima, a sad je poželeo da napravi pravo jelo kao i tata. Recept je pronašao, izmenio, a ja sam pomagala delimično...
Evo Kostinih punjenih krompira.


Potrebno je za 4 osobe:
 - 6 srednjih krompira
 - 300 grama junećeg mlevenog mesa
 - 1 srednja glavica luka
 - začin, biber, so
 - 1 veća rendana šargarepa
 - 5 kašika maslinovog ulja
 - 5 kašika pavlake
 - nekoliko režnjeva dimljene slaninice
 - malo ( oko 100 grama ) kačkavalja
 - narezana sveža ili smrznuta paprika
 - malo peršunovog lista



Krompir oljuštiti i poluobariti nekih 5-10 minuta. Luk sitno iseckati i propržiti da se zacakli. Posoliti i dodati suvi začin. Jedan mi je prijatelj kuvar odao tajnu da se u propržen luk doda mineralna voda da brže bude caklast i dinstan. Potom dodati meso i propržiti ga. Skloniti sa vatre i dodati biber i narendanu šargarepu.

Izdubiti kašikom poluobarene krompire. U krompir kašičicom stavljati fil i ređati ih u nauljenu posudu sa 3 kašike maslinovog ulja. Ono što je izvađeno iz krompira, ređati između punjenih krompira. Tu dodati i ostatke fila.

Na svaki krompir staviti režanj slanine, kašičicu pavlake, a posle i po okolnim delovima krompira. Nasečeni kačkavalj poređati po krompirima i pavlaci, posuti peršunom i narezanom paprikom. Sve zaliti sa 2 kašike maslinovog ulja i peći na 180 stepeni dok krompir ne bude pečen. 



Dobro ide uz sir ili neku ljutkastu salatu ( Služila sam uz ljutu salatu od cvekle i ljutih paprika vezanki o kojoj će biti prilike da vam kažem više neki drugi put ).

Podjednako je lepo uzeti i "ono" između punjenih krompira.



Ručak je bio divan, Kosta ponosan, ali i mama i tata....
Do sledećeg recepta, voli vas Mica :))

недеља, 04. март 2012.

PUNJENO PILE


Evo mene opet u gostima kod Sneže na blogu. Ili, bolje rečeno evo nas!
Moj suprug Nenad i ja vrlo često kuvamo zajedno. Zajedničko kuvanje je lepo. Komunicira se na jedan opušten način, ispomažemo se, dopunjavamo.... Tako je bilo i ovaj put. Ideja i realizacija ovog recepta u potpunosti su njegove uz moju podršku i malu pomoć.
Interesantno je kako muškarci smelo kreću u nepoznate projekte u kuhinji i rado i lako probaju nove stvari.
Počeli smo od ideje da se pile napuni. Potom smo malo "švrljali" po blogovima i prijatno iznenadjeni brojem napunjenih pilića, krenuli da kreiramo naše.

  Potrebno je:
  - 1 pile od oko 2 kilograma
  - 100 grama dimljene slaninice
  - pola praziluka
  - 1 seckana paprika
  - 300 grama seckanih pečuraka
  - 1 veća narendana šargarepa
  - krutoni ( naseckane kockice hleba, osušene ili ispečene u tiganju na "suvo"
  - 100 grama kačkavalja
  - začin, biber, majoran
  - 2 kašike senfa




Pile prvo oprati, osušiti, pa ga namazati senfom iznutra i ostaviti da odmara.
U tiganju propržiti slaninicu da postane krckava, dodavati redom povrće: praziluk, šargarepu, papriku, pečurke. Začiniti solju, biberom, majoranom. Kad se skloni sa vatre, dodati rendani kačkavalj i krutone. Umesto krutona, mogu se staviti 2-3 kašike pirinča.
Ovom smesom napuniti pile i zatvoriti otvor kod vrata i dole. Mi smo koristili drvene štapiće za ražnjiće i super je držalo.
Ubaciti posoljeno pile u posudu za pečenje koja je nauljena. Dodati 2 decilitra vode, pokriti alu-folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220 oko 1 sat. Skinuti foliju, dodati krompire isečene na kriške i vratiti da se krompir ispeče a pilence dobije željenu boju.


Mmmmm.... Mirisalo je divno, ukus je izvanredan, a i deca su jela i tražila dodatak.
Pozdrav od Mice i Nenada! :))