четвртак, 01. март 2012.

SALČIĆI

Konačno:)
 Posle nešto manje od deset godina molbi i ubeđivanja moj muž je pobedio.
Konačno sam napravila te famozne salčiće:))
Nije da ih ja ne volim ali da se ne lažemo nešto ih preterano ni ne obožavam!
U početku sam nalazila razne izgovore ,te odakle mi sviunjsko salo, te to nemaš gde da kupiš, te ovo, te ono...e onda mi je svekrva, poslednjih godinu ,dve, svaki put kad neko u selu kolje svinju slala po paketić sala .Obično je isporuka tavorila u zamrzivaču do čišćenja istog a onda bila počišćena u đubre:(
Kukala sam i da je to gomila posla ni oko čega,kako mi treba sto godina da ih napravim,kako nisu ništa specijalno,kako ovo ,kako ono....Ali sećanja iz detinjstva mog muža vezana za salčiće su potpuno drugačija od mojih.
Kad priča o njima sav se raspilavi:)) miris je nešto što najjasnije pamtimo, a on pamti i miris i ukus i kako se tope u ustima...:))
Pala sam na blaženi izraz lica ...:))

I evo ih!

POTREBNO JE:
1kg brašna
1/2kg sala
5 žumanaca
4 dl belog vina
1 limum
džem(ja sam koristila domaći mešani džem,džem od dunja i od šljiva)
šećer u prahu

PRIPREMA:
1.Salo pažljivo očistiti od žilica,proprati i samleti na mašini za meso.Pomešati ga sa polovinom brašna(1/2kg).Od dobijene mase napraviti tri jednaka dela i oblikovati ga u kugle.
2.Od preostalog brašna ,žumanaca,belog vina i soka i narendane korice jednog limuna,zamesiti testo.Ostviti ga da se odmata 20ak minuta na sobnoj temperaturi.
3.Testo razvući u obliku pravougaonika debljine 1 cm.Premazati ga masom od sala i preklopiti sa obe strane da se ivice spoje na sredini.Još jednom ga preklopiti ,sad kao knjigu.Ostaviti u frižideru na pola sata da odmara.
4.Isti postupak ponoviti i sa dva preostala dela sala.
5.Na kraju testo razvući ,opet u pravougaoni oblik debljine 1 cm.Iseći ga na kvadrate i filovafi džemom.
6.Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta.
7.Posuti prah šećerom.