четвртак, 23. фебруар 2012.

ČUPAVCI

Skoro je Maxivida na svom blogu imala u gostima prijateljicu Australijanku koja je spremala čupavce.Nisam imala pojma da su čupavci australijski desert. Bila sam ubeđena ,zbog popularnosti ovog kolača kod nas,da je to kreacija sa ovih prostora.Al' eto ,čupavci su nam stigli iz daleke Australije:))
Kako god ,moja deca,kao i ja nekada, obožavaju čupavce :))


POTREBNO JE:
za testo
  • 50gr margarina
  • 1 šolja(za belu kafu)mleka
  • 250gr brašna
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
za preliv
  • 200gr margarina
  • 150gr šećera
  • 100gr čokolade za kuvanje
  • 5 kašika mleka
za posipanje
100 gr kokosovog brašna

PRIPREMA:
1.Margarin i jaje dobro umutiti pa dodati šećer.Još malo mutiti pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2.Izliti u četvrtasti podmazani  pleh(veličina pleha zavisi od debljine kocki koje želite,ja pečem u srednjoj đuvečari)
3.Peći u zagrejanoj rerni na 180min dok ne dobije lepu rumenu boju(proveriti da li je pečeno čačkalicom)
Dok se kora peče napraviti preliv.
4.Na umerenoj vatri istopiti čokoladu,šećer,margarin i mleko.Ostviti da se prohladi.
5.Ohlađenu pečenu koru iseći na kockice ili štanglice željene veličine i svaku umakati u preliv od čokolade.Ocediti od viška preliva  i uvaljati je u kokosovo brašno.

понедељак, 20. фебруар 2012.

BAKALAR IZ RERNE

Zamislite miris mora za stolom, a napolju dubok sneg i veelika zima! Mmmm......




Imamo u kraju dobru ribarnicu u kojoj rade dve veoma simpatične žene. Kako je naselje u kom živim prilično zatvorenog tipa, svi se na neki način poznajemo. Elem, te dve žene su shvatile da mi veoma često jedemo ribu, da volimo i morsku i rečnu, pa nam uvek po nešto preporuče. Ovog puta je to bio filet bakalara, za koga su tvrdile da je svež, iako je smrznut. I stvarno.
Odlučili smo se za varijantu pečenja u rerni, pomalo raspitali i bio je fantastičan!

Potrebno je:
- 800 grama - kilogram fileta bakalara
- 2 glavice crvenog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 decilitar belog vina
- začini ( so, biber, beli luk, ruzmarin )
- nekoliko maslinki
- 1 limun
- peršunov list





Naseckati luk na rebarca i posuti dno nauljene posude za pečenje sa dve kašike maslinovog ulja. Po luku naređati komade fileta bakalara. Posoliti. pobiberiti, posuti ruzmarin, beli luk i naređati masline. Iscediti sok od pola limuna i naređati kolutiće. Posuti sa dosta peršuna, zaliti belim vinom, preliti sa dve kašike maslinovog ulja, prekriti alu-folijom i staviti u rernu na 200 stepeni da se peče.
Posle 35-40 minuta otkriti ribu da dobije boju.




Ribu sam poslužila uz pečene krompiriće zbog dece, a toplo preporučujem baren krompir sa blitvom i belim lukom. Uz to, moj suprug, inače zadužen za salate, napravio je zelenu salatu sa lukom, prazilukom, paprikama i maslinama!






Prijatno i morski pozdrav od Snežine drugarice Mice!