субота, 18. фебруар 2012.

KEKSIĆI SA BADEMOM

Moze i svaki dan da bude dan ljubavi !

POTREBNO JE:
  • 200gr brašna
  • 125gr maslaca
  • 100gr badema
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • šećer u prahu 
  • džem od jagoda
PRIPREMA:
Penasto umutiti puter i šećer pa dodati jaje i vanilu.Još malo umutiti.Brašno pomešati sa praškom za pecivo i sutno mlevenim, blanširanim  bademom .Pomešati ove dve smese i dodro izraditi.Testo formirati u kuglu staviti u kesu i ostaviti u frižideru da odmara najmanje sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo debljine 3,4mm(što tanje to lepše),pa modlom vaditi željene oblike i ređati na pleh obložen papirom za pečenje.Peći u rerni zagrejanoj na 180C,7-10min ili tako da ostanuo dozgo beli a odozdo počnu blago da rumene.
Ohladiti ih pa onda po dva spajati džemom od jagoda .Posuti prah šećerom.

петак, 17. фебруар 2012.

SLANI ŠTAPIĆI OD VINA



Oko 14. februara sve priče se vrte oko ljubavi i zaljubljenosti.  Među ljubavima postoji i ljubav prema vinu, pa nije slučajno što se istog dana obeležava i Sveti Trifun, zaštitnik vina i vinogradara. To me je inspirisalo da napravim ove slane štapiće čiji je sastavni deo vino, a uz njega dobro pašu. Lako se prave, a izgledaju dekorativno i atraktivno.



Za testo je potrebno:
- 600 grama brašna ( može i oštrog, jer su hrskavije )
- 1 čaša od 2 decilitra belog vina
- 1 ista čaša ulja
- 1 kafena kašičica soli

Za oblaganje štapića:
- 1 umućeno jaje
- susam, mak, aleva paprika, origano, peršun....

Svi se sastojci umese u fino testo, koje se podeli na dva dela. Svaki se deo razvije na debljinu prsta, namaže razmućenim jajetom i pospe susamom. Utapka se rukom, pa okrene. Druga strana se namaže jajetom i pospe makom. Utapka se. Nožem praviti trake širine 1 centimetar, seći na željenu dužinu ( 4-5 cm ) i uviti nekoliko puta. Ređa se u pleh, na peki papir a može i bez njega i peče u zagrejanoj rerni na 180-200 dok ne porumene.



Mogu se posipati u kombinacijama koje vama odgovaraju. Moja deca vole susam i mak, a suprug i ja više kombinaciju susama sa alevom paprikom ili origanom.
Pozdrav od Mice i prijatno!  :))

среда, 15. фебруар 2012.

VANILA CUPCAKES

Evo jednog prejednostavnog a predobrog kolačića .Cupcakes je nešto što nije uobičajeno u našoi kuhinji jer moja deca ne vole nikakve kremaste tj.filovane kolače.Na moju veliku žalost:))nećete verovati ali uopšte ne jedu torte ili ne daj Bože šlag a kamoli buttercream !
Probala sam ovog puta da ih prevarim roze bojom(ko velim princeze,devojčice.....itd) ali nisam uspela:)
Objavljujem recept ipak, zbog samog kolača koji je zaista fantastičn !Mekan ,sočan i ukusan i koji se njima jako sviđa:))

POTREBNO JE:
  • 2jaja
  • 180gr brašna
  • 120gr putera
  • 170gr šećera
  • 120ml mleka
  • 2kašičice praška za pecivo
  • 1/4kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrata vanile
 PRIPREMA:
1.U kalup za mafine poređati papirne korpice
2.U dubljoj posudi pomešati brašno,so i prašak za pecivo.
3.U drugoj posudi penasto umutiti puter i šećer pa kad postane penasto dodati jaja i vanilu i na kraju mleko.
4.Pomešati suve i mokre sastojke
5.Smesu kašikom puniti u korpice  tako da budu pune do 2/3.
6.Peći u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 min.
Gotove kolačiće ohladiti pa filovati po želji buttercreamom,(ja ga ne volim ) pa sam ovde koristila samo umućenu slatku pavlaku( + ganaš sa belom čokoladom za probu.)

недеља, 12. фебруар 2012.

SUTLIJAŠ-pomalo zaboravljena poslastica

Pozdrav od Mice iz zavejanog predgrađa!

Naše su bake i mame vrlo rado spremale ovu poslasticu, koja je čini mi se, danas pomalo zaboravljena. Mlađe domaćice, moje drugarice, često komentarišu sutlijaš kao suviše jednostavnu i nezanimljivu poslasticu. U pravu su da se jednostavno pravi, ali je deca rado jedu. Uz malo mašte, može biti i veoma zanimljiva.
Iako je većina domaćica sprema bez recepta," od oka ", imam dobar recept za fin, kremast sutlijaš.


Potrebno je:
- 3 decilitra vode
- 300 grama pirinča ( bolje okruglog jer oslobađa više skroba pa sutlijaš bude kremast)
- 100 grama maslaca
- 2 vanil šećera
- 200 grama šećera
- 1 litar mleka

Najpre vodu staviti da proključa, pa u nju dodati pirinač. Kad počne da bubri pirinač, dodati trećinu mleka i kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Dodati potom šećer i još trećinu mleka. Kad pirinač "popije" mleko, dodati maslac i preostalo mleko. Kad se sutlijaš ugusti, a pirinač omekša tj bude kuvan umešati vanilu. Sipati u činijice i prohladiti. (  Lep je i topao i hladan )




Moji klinci vole kada pospem cimetom ili slatkim od jagoda ili višanja. Može se narendati i čokolada, staviti smrznuto ili sezonsko voće ili....pustite mašti na volju. Prijatno!