петак, 10. фебруар 2012.

ČOKOLADNI TARTUFI

Na mnogim blogovima već su objavljeni recepti za ovu čokoladnu poslasticu .Za čokoholičare kao što sam ja ovo je nešto što će ih oduševiti:))
Jako se brzo pravi,malo duže vremena je potrebno za hlađenje ali ako vam se najavi drugarica da dolazi na kafu a sučajno živite na različitim delovima Beograda,imaćete sasvim dovoljno vremena da napravite Tartufe:))
Recept je prepisan sa  sajta Joy of baking ,koji volim da posećujem naročito zbog video prikaza recepata.

POTREBNO JE:
  • 250 gr crne čokolade sa visokim procentom kakaoa
  • 15o ml slatke pavlake
  • 30 gr putera
  • 2,3 kašike likera od kafe
  • kakao
PRIPREMA:
1.čololadu izlomite i stavite u činiju.
2.Na srednjoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku i puter do vrenja.
3.Pavlakom prelijte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi.Dodajte liker od kafe i ponovo izmešajte.
4.Činiju prekrijte streč folijom i ostavite u frižideru na par sati da se stegne.
5.Kad se masa stegla ,kašičicom vadite komadiće i od njih rukama formirajte kuglice(ne moraju biti pravilne) tartufe:))
6.Tartufe uvaljajte u kakao.
7.Poslužite :))

U tartufe možete dodavati razna alkoholna pića ili začine(videla sam kod Tamare sa Bite my cake da je koristila kardamom,to moram da probam)
takođe možete ih valjati u razne mlevene ili sitno seckane orašaste plodove,orah,badem,lešnik...ili kokos..pustite mašti na volju:))
Na sajtu takođe piše da mogu dugo da stoje u frižideru ,a mogu i da se zamrznu.Pre posluženja ih samo treba odlediti na sobnoj temperaturi:))

Šta da vam kažem ,za uz kaficu i liker sa prijateljicom,sve preporuke:))

среда, 08. фебруар 2012.

U GOSTIMA KOD JELENE-SALATA OD PILETINE ,KIKIRIKIJA I SUSAMA

Retko učestvujem u blogerskim igricama.Ne zato što ih ne volim ,naprotiv, uživam prateći ih ,ali najčešće ne stignem:))
Nenadani raspust doneo mi je mogućnost da se baš angažujem oko blogovanja:))ne radim a nemam kao za regularni raspust isplanirano vreme. Uživam baveći se svojim sitnim zadovoljstvima.U njih ubrajam i mogućnost da gostujem kod Jelene i istražim njen blog  , foodforthought   ,     u okviru igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac.
Šta reći o Jeleni a da  ostale blogerke već nisu rekle:))
Ne poznajem je lično ali se nadam da će biti još okupljanja na Adi ,pa  se i sretnemo:)
Bez obzira :))imam utisak da je jedna vema prijatna i mila osoba.Njeni recepti ,tačnije upustva kako pripremiti hranu potpuno me oduševljavaju.Čak iako ste početnik i ako ste po prvi put uzeli varjaču u ruke,toplo preporučujem da posetite njen blog,pažljivo pročitate recept i uspeh vam je zagarantovan :))

Ja sam za početak pravila njenu Krem  salatu od piletine , kikirikija i susama i  neću se na tome zadržati:))Salata  je vrlo ukusna i izdašna .Odlična ako vam dolaze gosti.
Recept sam samo malčice promenila jer ne jedem majonez,Umesto njega stavila sam istu količinu kisele pavlake.
Obavezno je probajte:))

уторак, 07. фебруар 2012.

Žerbo kocke ili Mađarska pita ili Pita na redove...

Evo mene ponovo!
Sneža me je inspirisala svojim poslednjim postovima. Napolju hladno i snežno, mi na prinudnom raspustu, koji, ruku na srce prija.
Moja dva dečaka nisu baš raspoložena za pripremanje hrane, koliko za njeno konzumiranje. Stalno me pitaju šta ima slatko.: ))
Pre nego predstavim jedne od omiljenih kolača muškog dela moje porodice, samo još par rečenica.
Mnoge sam starinske recepte prepisala od svoje pokojne svekrve, vrhunske kuvarice i stare beograđanke. Roditelji su joj bili apotekari -industrijalci, bila je profesor hemije na beogradskom univerzitetu. Ovo je jedan od njenih recepata, za koji je koristila sva tri naziva. Mi kolač najčešće zovemo PITA NA REDOVE, moj suprug MAĐARSKA PITA, a najpoznatiji naziv je zapravo ŽERBO-KOCKE. U Budimpešti postoje poslastičarnice samo sa ovim kolačem, ali u raznim verzijama i baš pod imenom Žerbo kocke.







Za pripremu testa je potrebno:
- 500 grama brašna
- 250 grama margarina ( moja je svekrva pravila i sa puterom )
- 3 supene kašike šećera
- 1 kesica vanil šećera
- pola paketića kvasca 
- 4 žumanca
- 4 kašike mleka

Umesiti testo, pa ga podeliti na 4 jednaka dela i napraviti " ciglice ", pa ostaviti da odmori pola sata.

Za to vreme pripremiti FIL za koji je potrebno:

- 300 grama mlevenih oraha
- 250 grama šećera
- 2 kesice vanil šećera
 i  džem od kajsije ( može da posluži i neki drugi )

Mlevene orahe i šećer pomešati, dodati vanil šećer.





U pleh ( oko 25 x 40 ) ređati razvijenu koru od testa. Koru premazati sa dosta džema, pa posuti trećinom oraha. Ponavljati tri puta i na kraju staviti četvrtu koru. 
Poslednju koru premazati fino belancetom i pita ide na pečenje, na 185 stepeni, u zagrejanu rernu sve dok ne porumeni. 



Ostaviti je da se ohladi, pa je mlaku ili hladnu seći na željene kvadratiće. U Budimpešti sam videla da je preliju otopljenom čokoladom što joj ne može smetati, već samo popraviti ukus. :)




Za fotografisanje sam iskoristila džepni sat suprugovog dede,Koste Kušakoviće, apotekara iz priče, koji je porodična uspomena.
Kocke se mogu posuti čokoladnim mrvicama ili .....pustite mašti na volju!

Veeeliki pozdrav od Mice ! :))

понедељак, 06. фебруар 2012.

TORTICE SA ČOKOLADOM I MALINAMA I DECA KUVARI

Beograd je prekriven snegom,oni koji moraju na posao smrzavaju se na -15C,sela u unutrašnjosti su odsečena od sveta,u Srbiji je proglašeno vanredno stanje......Novo ledeno doba...kažu deca:))

Jedino deci ništa od ovoga ne smeta:))uživaju u zimskim radostima...sankaju se ,prave tvrđave i igla od snega...a sa svakog koraka smeši nam se po neki Sneško Belić...:))Jooj, pa na nenadanom raspustu su!!!!

A i ja zajedno sa njima:))
Uživancija!!!

Jutros su moje devojke posle sat i po provedenih na snegu utrčale smrznute u kuću i pored obaveznog čaja tražile i nešto slatko:))
To ne bi bilo ništa čudno da od skora nemamo dogovor da se slatko(kupovno slatko,čokolade,bonbone,grickalice...)jede samo utorkom!
Zašto utorkom ,pitate se:))pa zato što se dogovor oko toga pravio jednog ponedeljka:))imale su pravo da same odaberu dan za slatkiše ,shvativši da je utorak koliko sutra ,odabrale su utorak......ko će da čeka tamo neku subotu ili nedelju.....dečja posla...:))
Kako je danas ponedeljak ,pritisle su me da nešto pravimo...te pomoćićemo ti ..te da isprobamo recepte....te obećala si....a jesam:))

Mlađa cura je za Novu godinu dobila sjajnu knjigu "Poslastičarstvo za klince"(pošto voli da se petlja po kuhinji  ........ljubi je majka:))i rešili smo da počnemo da isprobavamo recepte.

Pošto je moj blog upravo doživeo 100 000 poseta ,častimo vas ovom lepom poslasticom:))

Za orginalni recept POTREBNO JE:
za hrskavo testo

  • 300gr putera
  • 200gr šećera
  • 1/2kašičice soli
  • 2 jaja
  • 50 gr mlevenih badema (oraha)
  • 500gr brašna
  • 150 gr malimna(višanja ,kajsija,krušaka iz kompota...)
za čokoladni krem
  • 20 ml slatke pavlake(50ml)
  • 1supena kašika meda
  • 200gr crne čokolade
  • 4 kockice bele čokolade
  • 1 dobra supena kašika putera(35g)
E,sad ,mi smo recept morale da adaptirano zbog datih okolnosti(sneg,hladnoća....).Malina i badema nismo imali :(   Ništa zato ..zamenili smo ih orasima i višnjama+ostacima karamel krema:))

Pre nego smo počele sa pripremom ,mere u receptu smo prepolovile...ipak nismo planirale goste....))
U knjizi kaže da je recept za 12 tortica.!?!?.........ne zna m koliki su im ti kalupi:)).....ali mi smo od pola mere dobili 12 tortica:))


PRIPREMA:
1.Zamoli nekog odraslog da ti zagreje pećnicuna 180C  :))..u ovom slučaju ja:))
2.Stavi u veliku činiju puter ,šećer,so,jaja,mlevene bademei brašno.Sve dobro promešaj.
3.Izruči testo na radnu površinu ,pospi ga malo brašnom i razvuci oklagijom.Zatim ga iseci na više komada.
4.Pažljivo ubaci komade testa u kalupe i odseci višak koji prelazi preko rubova.Probuši viljuškom rupice u testu i zamoli nekog odraslog(opet ja ;))da peče tortice 10min na 180C.
5.Izlomi crnu i belu čokoladu na parčiće.Sipaj u šerpu slatku pavlaku(mi smo sipali oko50ml),dodaj komadiće čokolade i med i zagrej na tihoj vatri.
6.Sve vreme mešaj.Treba da dobiješ redak čokoladni krem.Ostavi ga da se prohladi  10 min ,a onda dodaj puter i dobro promešaj da se smesa sjedini.
7.Izgnječi maline viljuškom(mi stavili  smrznute višnje koje smo malo zasladili i prokuvali)Stavi ih na dno ohlađenih tortica.Onda sipaj čokoladni krem tako da ih potpuno prekrije.
8.Ostavi tortice 10min u frižideru da se krem zgusne.

Zaista smo uživale u poslastičarstvu....malo vežbale matematiku,mereći namirnice :)).....grafomotoriku,meseći testo....i urednost,vodeći računagde šta stavljamo:))
Najdivnije je ipak što smo provele vreme zajedno baveći se  lepim i korisnim stvarima:))