субота, 04. фебруар 2012.

DOMAĆI HLEB

Ovo je hleb koji sam obožavala kad sam bila mala.
Za svaki raspust,bilo letnji ili zimski, deo vremena provodila sam u Degrmenu,malom planinskom selu između Kuršumlije i Podujeva.Tu i danas živi moja tetka,najstarija sestra moje mame ,koja inače ima još tri sestre i peroricu braće.Znači njih 10oro :))
Ja sam uvek najviše volela da idem kod tetka Ljubice jer ona ima pet kćerki i jednog sina,a nije jurila muško,  on je u sredini:))Leti je pored njih osmoro u kući bilo bar još dvoje,troje dece u gostima.Možete da zamislite kako je bilo zabavno:))
Naravno ,kao i u svakoj velikoj porodici svako pa čak i gosti imao je svoje zaduženje:))Moja najstarija sestra, tada već devojka bila je zadužena za pravljenje i pečenje hleba.(moram da napomenem da je Kuršumlija najsiromašnija opština u Srbiji i da u selu ni danas ne postoji prodavnica)Što znači da je tada za toliku porodicu svakog drugog ili trećeg dana pekla po sedam ,osam  hlebova:))
Ne znam da li su mi lepša sećanja na zimski ili letnji raspusti:))u svakom slučaju  i sad osećam miris vrućeg hleba u nozdravama,čini mi se da je intezivniji onaj zimi kad je sve napolju prekriveno snegom i okovano mrazom a iz šporeta na drva koji ujedno i greje:)) serijski izlaze jedan po jedam mirisni hleb:))
Prošle godine sam ,posle duuugo vremena bila kod tetke.Tražila sam joj recept za hleb .Strašno me je zafrkavala:))čuš, recept za hleb....:)) treba ti voda ,brašno i so...a kvasac ? prisećam se se da nikada nisam videla kesicu ili kockicu  kvasca da ga stavljaju u testo!?!! I nisu ili možda jesu, ne sećam se. Koristili su ono što se danas popularno zove starter ako se ne varam:)) taj deo testa sušili su i čuvali umotanog u papir pa onda potapali u vodu kad testo treba da se zamesi.Ono što znam sigurno je da bi hleb zamesili uveče a ujutru rano bi ga pekli.
Namerno nisam htela da koristim pomoć Interneta u ovoj priči,nekako sam uspela da ga napravim na osnovu njene priče...kaže ,recept za hleb,tražiš...... i umre od smeha:))
Ovaj kijamet u Beogradu nenadano me je ostavio u kući ovog vikenda.otkazani su svi poslovi i dešavanja:))mogu vam reći upšte se ne bunim:))
Uživam u zimskoj idili gledajući kroz prozor toplog doma dok iz rerne dopire miris Domaćeg hleba:))

POTREBNO JE:
  • 500gr brašna
  • oko 3dl vode
  • 1 kašičica soli
  • 1kašičica šećera
  • 1/2 kocke sirovog kvasca(20gr)
PRIPREMA:Testo za hleb zamesiti uveče da bi ga ujutru pekli.U šolji tople vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera.U dublju,veću posudu(vanglu)sipati brašno i so.Kad je kvasac nadošao sipati ga u brašno i dodati ostatak vode.Zamesiti ređe testo.Pokriti čistom krpom i ostaviti preko noći da raste.Ujutru podmazati okruglu tepsuju(moja tetka je to radila malom krpicom, a tepsije ,one skroz crne,pekarske,je mazala mašću)
Testo koje je tokom noći skroz naraslo i napunilo vanglu premesiti,drvenom varjačom.Dobro nakvasiti ruke i tako mokrim rukama testo prebaciti u namašćenu tepsiju i ako je potrebno razvući ga do ivica.Ostaviti ga 15 min da odstoji pa peći u zagrejanoj rerni na 180C dok lepo ne porumeni(najbolje bi bilo da se hleb peče u šporetu na drva:))


Degrmen je trenutno potpuno zavejan ,mada to njima ni malo ne smeta ,kažu, navikli su:))ovo su slike od prošle godine ,takođe negde u februaru,nije bilo mnogo snega ali je bilo prilično hladno.
Na prvoj slici je  tetka LJubica sa mojim bratom.Ona trenutno živi sama ,gaji malo stoke i održava baštu.Vrlo je vitalna i puna duha:)) Ima 75 godina.

Ostalo su slike slikane iz dvorišta i neposredne okoline kuće:)) i nešto od ručnih radova:))


среда, 01. фебруар 2012.

ŠPANSKA PITA

Konačno je prošla sva praznična tarapana;))Koliko sam uživala u praznicima ,toliko sam se i umorila.Pored svih uobičajenih slavlja meni je ovaj početak godine uvek zatrpan i sa nekoliko rođendana i slava.Ove godine u januaru smo imali i jedno venčanje:)
Nekako odahnem u februaru  i skupljam energiju za mart kada kreće drugi krug rezervisan za rođendane:))
U ovoj pauzi  biće par jednostavnih i meni omiljenih recepata.

Za početak uvek rado viđen gost na našem stolu u ove zimske dane:))
POTREBNO JE:
  • 4 jaja
  • 1 čaša(2dl)jogurta
  • 1/2šaše ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150gr šunke
  • 150 gr sira
  • 2,3 kisela krastavca
  • soli po ukusu
PRIPREMA:Uključite rernu na 180C da se greje .U dublju posudu sipajte brašno,so i prašak za pecivo.Promešajte.Dodajte jaja ,jogurt i ulje.Sve dobro promešajte.U to dodajte na sitne kockice seckanu šunku,sitr i krastavce.Sipajte u uljem podmazan pleh za mafine i pecite na 180C oko 25 min ili dok lepo ne porumene.

недеља, 29. јануар 2012.

OSLIĆ SA KROMPIROM




Nedelja, sportski dan. Trebalo bi da svojima spremim dobar ručak, ali i ja bih navijala i gledala...Tu je kao dobar predlog jelo od oslića i krompira koje se lako i brzo sprema, a još brže i lakše pojede.
Tri - četiri srednja krompira oguliti, iseći na kocke i obariti.
Potrebno je još:
2 veća oslića ili 6 fileta iste ribe
malo brašna
maslinovo ulje ( može i suncokretovo )
začin
biber
beli luk
ruzmarin
sveži peršun za 2 kašike


Obaren krompir procediti i ostaviti na stranu.




Osliće odkostiti, iseći na trake širine prsta, uvaljati u brašno i pržiti u maslinovom ulju. Pržene vaditi na tanjir sa ubrusom da upije masnoću.





Kad se isprži sav oslić, vratiti ribu u tiganj i dodati obarene kockice krompira. Potom dodati 4-5 čenova belog luka sitno iseckanog i dva- tri prstohvata ruzmarina.. Sve držati na vatri par minuta i toplo služiti.





Uz jelo služiti zelanu salatu ili neku drugu, svežu, kiselkastu... Prijatno!