Evo me opet u gostima kod Sneže!
Već treću godinu letujemo u malom gradiću na obali Jonskog mora, starom preko sedam vekova. Zaljubljeni smo u Pargu i okolinu koju smo pomno istražili. Okruženi mirisima i zvucima pravog mediterana, uživali smo i u ukusima. Naravno, u Grčoj se mora probati grčka salata.
Dugo smo pokušavali da napravimo nešto tako u Beogradu ali nam je uvek nešto falilo. Ovog smo se leta dobro raspitali i naučili par štosova da salata bude baš prava.
Prvo, sastoci za salatu moraju biti hladni i sveži. Drugo, paradajz i krastavac se seku na krupnije komade, a luk i paprika na kolutove nešto uže od cm. Tajna je i u feti, originalnoj grčkoj koja se pravi od mešavine ovčjeg i kozjeg mleka i malo je tvrđa od ovih koje se mogu kupiti kod nas. Čar dodaju masline, maslinovo ulje i origano, kao obavezni začini.
Konzumirati se može samo sa dobrim seljačkim ili nekim crnim hlebom.
POTREBNO JE :
- - dva-tri paradajza
- - dva krastavca
- - zelena paprika
- - glavica roze luka ili bilo kog crnog ili crvenog
- - šaka maslinki
- - kriška feta sira ili nekog tvrđeg, belog
- - origano
- - so
- - maslinovo ulje
PRIPREMA:
U činiju prvo naseći paradajz na krupnije kriške. Blago posoliti. Na to iseći krastavac na polukolutove široke 1 cm, koje smo predhono oljuštili delimično ( ostavljaju se uzdužne trake kore, ne oljušti se skroz). I to se posoli simbolično. Na krastavac se dodaju kolutovi paprike, pa kolutovi luka i opet se blago posoli. Na kraju se stavi kriška sira, pobacaju masline, pospe origano i zalije maslinovim uljem.
P R I J A T N O !
Pozdrav od Mice iz Resnika
Коментари