уторак, 24. април 2012.

LOPTICE SA SIROM

Pravim ih vrlo često, ali nikada ne stignem da ih slikam jer se u trenutku pojedu. Ni ovaj put nisam uspela da uradim lepšu prezentaciju od nestrpljivih konzumenata.
Zgodne su za putovanja, za užinu ili večeru. Veoma se brzo prave, sa malo namirnica, pa kada se gosti iznenada pojave - eto posluženja.




Za loptice je potrebno:
- 1 čaša od 2 decilitra jogurta
- pola iste čaše ulja
- dve ipo čaše brašna ( može samo belo, ali može i pola integralnog )
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli

Za fil:
- kriška sira srednje veličine
- oko 100 grama suhomesnatog, sitno naseckanog
- belance ( žumance koristimo da premažemo loptice )

Umesiti testo i od njega napraviti valjak. Podeliti ga nožem na 24 dela. U svaki deo staviti kašičicu fila, zatvoriti i praviti loptice. Ređati u nepodmazan pleh ili na peki papir. Svaku lopticu premazati žumancetom, posuti susamom ili kimom. Na svaku se može staviti listić margarina jer su sočnije.


Peku se na 250 stepeni, u ugrejanoj rerni oko 17 minuta. ( Ja uključim da se rerna greje čim počnem da mesim testo ) Sve je gotovo za četrdesetak minuta.


Za loptice sam saznala pre oko pet godina. Čula sam se sa svojom profesorkom muzičkog iz osnovne škole, koja ih je napravila dok smo razgovarale. Čuvala je unuke i bila zaprepašćena kako ne znam za ove božanstvene kuglice za kojima su deca luda!
Od tada su bar jednom nedeljno na repertoaru.
Pozdrav od Mice i do skorog viđenja :))

7 коментара:

  1. Odlčne su ti ove loptice i apsolutno mi je jasno zašto su deca luda za ovako malenim zalogajima. Finger food!

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam znala da loptice skrivaju iznenađenje u obliku punjenja. Odmah je jasno zašto su svima drage.

    ОдговориИзбриши
  3. Pa, znaju deca sta je dobro, hehe... mislim da bi ovim zalogajcicima tesko ko mogao odoleti a jos kad se onako tople izvade iz rerne, super je recept i bas cu ih napraviti prvom prilikom.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Baš su zgodne, punjenje je pravo iznenađenje.

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam ovakve zalogaje... Moracu ih praviti jer su bas zgodne za poneti na posao... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na receptu, prekrasne su, nisam ni ja znala za njih.

    ОдговориИзбриши