среда, 07. март 2012.

PUNJENI KROMPIRI

Naravno, iver ne pada daleko od klade, pa se ni moj sin Kosta ne razlikuje mnogo od tate. Video kako tata radi u kuhinji i želi i on. Inače, već par godina Kosta pokazuje afinitete prema kuvanju. Ima 13 godina. Često nas obraduje dobrim doručkom, kolačima, a sad je poželeo da napravi pravo jelo kao i tata. Recept je pronašao, izmenio, a ja sam pomagala delimično...
Evo Kostinih punjenih krompira.


Potrebno je za 4 osobe:
 - 6 srednjih krompira
 - 300 grama junećeg mlevenog mesa
 - 1 srednja glavica luka
 - začin, biber, so
 - 1 veća rendana šargarepa
 - 5 kašika maslinovog ulja
 - 5 kašika pavlake
 - nekoliko režnjeva dimljene slaninice
 - malo ( oko 100 grama ) kačkavalja
 - narezana sveža ili smrznuta paprika
 - malo peršunovog lista



Krompir oljuštiti i poluobariti nekih 5-10 minuta. Luk sitno iseckati i propržiti da se zacakli. Posoliti i dodati suvi začin. Jedan mi je prijatelj kuvar odao tajnu da se u propržen luk doda mineralna voda da brže bude caklast i dinstan. Potom dodati meso i propržiti ga. Skloniti sa vatre i dodati biber i narendanu šargarepu.

Izdubiti kašikom poluobarene krompire. U krompir kašičicom stavljati fil i ređati ih u nauljenu posudu sa 3 kašike maslinovog ulja. Ono što je izvađeno iz krompira, ređati između punjenih krompira. Tu dodati i ostatke fila.

Na svaki krompir staviti režanj slanine, kašičicu pavlake, a posle i po okolnim delovima krompira. Nasečeni kačkavalj poređati po krompirima i pavlaci, posuti peršunom i narezanom paprikom. Sve zaliti sa 2 kašike maslinovog ulja i peći na 180 stepeni dok krompir ne bude pečen. 



Dobro ide uz sir ili neku ljutkastu salatu ( Služila sam uz ljutu salatu od cvekle i ljutih paprika vezanki o kojoj će biti prilike da vam kažem više neki drugi put ).

Podjednako je lepo uzeti i "ono" između punjenih krompira.



Ručak je bio divan, Kosta ponosan, ali i mama i tata....
Do sledećeg recepta, voli vas Mica :))

11 коментара: