Pozdrav od Mice iz zavejanog predgrađa!
Moji klinci vole kada pospem cimetom ili slatkim od jagoda ili višanja. Može se narendati i čokolada, staviti smrznuto ili sezonsko voće ili....pustite mašti na volju. Prijatno!
Naše su bake i mame vrlo rado spremale ovu poslasticu, koja je čini mi se, danas pomalo zaboravljena. Mlađe domaćice, moje drugarice, često komentarišu sutlijaš kao suviše jednostavnu i nezanimljivu poslasticu. U pravu su da se jednostavno pravi, ali je deca rado jedu. Uz malo mašte, može biti i veoma zanimljiva.
Iako je većina domaćica sprema bez recepta," od oka ", imam dobar recept za fin, kremast sutlijaš.
Potrebno je:
- 3 decilitra vode
- 300 grama pirinča ( bolje okruglog jer oslobađa više skroba pa sutlijaš bude kremast)
- 100 grama maslaca
- 2 vanil šećera
- 200 grama šećera
- 1 litar mleka
Najpre vodu staviti da proključa, pa u nju dodati pirinač. Kad počne da bubri pirinač, dodati trećinu mleka i kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Dodati potom šećer i još trećinu mleka. Kad pirinač "popije" mleko, dodati maslac i preostalo mleko. Kad se sutlijaš ugusti, a pirinač omekša tj bude kuvan umešati vanilu. Sipati u činijice i prohladiti. ( Lep je i topao i hladan )
Moji klinci vole kada pospem cimetom ili slatkim od jagoda ili višanja. Može se narendati i čokolada, staviti smrznuto ili sezonsko voće ili....pustite mašti na volju. Prijatno!
Коментари
Jedino sto ja ne stavljam maslac, vec samo mleko i pirinac i secer.