недеља, 12. фебруар 2012.

SUTLIJAŠ-pomalo zaboravljena poslastica

Pozdrav od Mice iz zavejanog predgrađa!

Naše su bake i mame vrlo rado spremale ovu poslasticu, koja je čini mi se, danas pomalo zaboravljena. Mlađe domaćice, moje drugarice, često komentarišu sutlijaš kao suviše jednostavnu i nezanimljivu poslasticu. U pravu su da se jednostavno pravi, ali je deca rado jedu. Uz malo mašte, može biti i veoma zanimljiva.
Iako je većina domaćica sprema bez recepta," od oka ", imam dobar recept za fin, kremast sutlijaš.


Potrebno je:
- 3 decilitra vode
- 300 grama pirinča ( bolje okruglog jer oslobađa više skroba pa sutlijaš bude kremast)
- 100 grama maslaca
- 2 vanil šećera
- 200 grama šećera
- 1 litar mleka

Najpre vodu staviti da proključa, pa u nju dodati pirinač. Kad počne da bubri pirinač, dodati trećinu mleka i kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Dodati potom šećer i još trećinu mleka. Kad pirinač "popije" mleko, dodati maslac i preostalo mleko. Kad se sutlijaš ugusti, a pirinač omekša tj bude kuvan umešati vanilu. Sipati u činijice i prohladiti. (  Lep je i topao i hladan )




Moji klinci vole kada pospem cimetom ili slatkim od jagoda ili višanja. Može se narendati i čokolada, staviti smrznuto ili sezonsko voće ili....pustite mašti na volju. Prijatno!

16 коментара:

  1. Samo ga ja volim. Jednom sam ga na početku braka napravila, nikada neću zaboraviti pogled mm:):) mo'š misliti koje je to čudo njemu bilo: Ko je vidio rižu zašećeriti i tomu slično!? A ja ponekada i danas sebi napravim. A dečki: tatini sinovi!

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je sutlijaš obožavani desert,i vrlo ga često pripremam...

    ОдговориИзбриши
  3. Ma da sulijaš je uvek O.K. mi volimo sa puno cimeta i vanile i često pravimo. A za okrugao pirinač si u pravu probala sam šiljsti i nije to to.

    ОдговориИзбриши
  4. Kod mene u kuci sutlijas se sprema bar jednom nedeljno. Napravim od 2 litre mleka pa ga ima za dva dana. Ja ga volim tolog i hladnog, vazno je samo da ima dosta cimeta. Prelepe fotkice! :)

    ОдговориИзбриши
  5. obožavam sutlijaš i vrlo ga često pravim, u ovoj kombinaciji sa prelivom izgleda fantastično :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš sam jučer razmišljala da si to skuham

    ОдговориИзбриши
  7. Ovdje se sutlijaš nikada nije puno radio, tj. radio se pod imenom koh:) Posve si u pravu, to je odličan desert, naročito za djecu, ali ne mogu reči da ga ne bih s veseljem i ja pojela.

    ОдговориИзбриши
  8. Priznajem , dugo ga nisam pravila, a moji decki ga vole. Nekad ga kuham sa kokosovim mlijekom - divno!

    ОдговориИзбриши
  9. Mi smo to zvali riža na mlijeku, ili koh, koji se dopekao u pećnici i služilo se s kremom od vanilije ili bijelog vina. Kraljevski desert. Govorim u prošlosti, jer se nekako zaboravilo, a hvala ti na originalnom receptu.

    ОдговориИзбриши
  10. Mi ga obozavamo! Jedno vreme smo ga bili zaboravili, ali kako je Ica poceo jesti raznu hranu, cesto mu sutlijas pravim za dorucak i on ga OBOZAVA! Mislim da mu je to omiljeno jelo za sada, :) A uz njega i nas dvoje smo ga ponovo poceli jesti i to bas cesto...
    Jedino sto ja ne stavljam maslac, vec samo mleko i pirinac i secer.

    ОдговориИзбриши
  11. Volim sutlijaš, samo se, da budem iskrena, retko kad setim da ga skuvam. Inače, u pravu si, bolje je okruglo zrno pirinča. Sada, kada vidim tvoj sutlijaš, definitivno ću ga skuvati...

    ОдговориИзбриши
  12. Da znas da si u pravu kada kazes da je zaboravljen, mi smo ga kao deca malo po malo jeali, a danas ses sve promenilo..:)

    ОдговориИзбриши
  13. Za mene je ovo prava poslastica iako kod nas nije baš uobičajena riža u slatkom izdanju. Ja sam je uvijek voljela, stavim još malo cimeta i fantazija. Isprobati ću i po tvome receptu, super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  14. Ja ga isto poznajen i volim pod imenom koh. Pa sa umakom od malina, mljac.

    ОдговориИзбриши
  15. Retko koje dete je probalo sutlijaš i retko koja mama ga pravi a tako je fina stvar. Sve mi imamo odokativne recepte a treba pribeležiti kao što si uradila tačne mere za one koji ga nisu pravili. odlično u ovoj kombinaciji sa cimetom.

    ОдговориИзбриши