Oko 14. februara sve priče se vrte oko ljubavi i zaljubljenosti. Među ljubavima postoji i ljubav prema vinu, pa nije slučajno što se istog dana obeležava i Sveti Trifun, zaštitnik vina i vinogradara. To me je inspirisalo da napravim ove slane štapiće čiji je sastavni deo vino, a uz njega dobro pašu. Lako se prave, a izgledaju dekorativno i atraktivno.
Za testo je potrebno:
- 600 grama brašna ( može i oštrog, jer su hrskavije )
- 1 čaša od 2 decilitra belog vina
- 1 ista čaša ulja
- 1 kafena kašičica soli
Za oblaganje štapića:
- 1 umućeno jaje
- susam, mak, aleva paprika, origano, peršun....
Svi se sastojci umese u fino testo, koje se podeli na dva dela. Svaki se deo razvije na debljinu prsta, namaže razmućenim jajetom i pospe susamom. Utapka se rukom, pa okrene. Druga strana se namaže jajetom i pospe makom. Utapka se. Nožem praviti trake širine 1 centimetar, seći na željenu dužinu ( 4-5 cm ) i uviti nekoliko puta. Ređa se u pleh, na peki papir a može i bez njega i peče u zagrejanoj rerni na 180-200 dok ne porumene.
Mogu se posipati u kombinacijama koje vama odgovaraju. Moja deca vole susam i mak, a suprug i ja više kombinaciju susama sa alevom paprikom ili origanom.
Pozdrav od Mice i prijatno! :))
Коментари