SLANI ŠTAPIĆI OD VINA



Oko 14. februara sve priče se vrte oko ljubavi i zaljubljenosti.  Među ljubavima postoji i ljubav prema vinu, pa nije slučajno što se istog dana obeležava i Sveti Trifun, zaštitnik vina i vinogradara. To me je inspirisalo da napravim ove slane štapiće čiji je sastavni deo vino, a uz njega dobro pašu. Lako se prave, a izgledaju dekorativno i atraktivno.



Za testo je potrebno:
- 600 grama brašna ( može i oštrog, jer su hrskavije )
- 1 čaša od 2 decilitra belog vina
- 1 ista čaša ulja
- 1 kafena kašičica soli

Za oblaganje štapića:
- 1 umućeno jaje
- susam, mak, aleva paprika, origano, peršun....

Svi se sastojci umese u fino testo, koje se podeli na dva dela. Svaki se deo razvije na debljinu prsta, namaže razmućenim jajetom i pospe susamom. Utapka se rukom, pa okrene. Druga strana se namaže jajetom i pospe makom. Utapka se. Nožem praviti trake širine 1 centimetar, seći na željenu dužinu ( 4-5 cm ) i uviti nekoliko puta. Ređa se u pleh, na peki papir a može i bez njega i peče u zagrejanoj rerni na 180-200 dok ne porumene.



Mogu se posipati u kombinacijama koje vama odgovaraju. Moja deca vole susam i mak, a suprug i ja više kombinaciju susama sa alevom paprikom ili origanom.
Pozdrav od Mice i prijatno!  :))

Коментари

Shacky каже…
Imam ovaj recept ali ga još nisam isprobala jer imam prijateljicu koja ih izvrsno pravi ;) Znam da su odličnog ukusa i idealni za društvo.
Zorica Stajić каже…
Volim ove slane štapiće i pravim ih po istom receptu a najviše volim kombinaciju mak-susam...
J e l e n a каже…
Baš sam se pitala šta je ono na slici kad ono aleva paprika. ja bi kombinaciju kima i morske soli. Zaboravila sam na ove lepotice od štapića sa vinom. Imam neki recept ali nemam pojma gde je, i znam da je vino super u njima.
Ljiljana каже…
Izgledaju primamljivo, i ja bih radje ove sa alevom praprikom :)
jasna varcakovic каже…
Divni! Slicne pravim ali sa lisnatim tijestom...
Mimi каже…
Znam ovaj recept! :) Odlican je!!! Jedno vreme smo ih pravili svakih nekoliko dana... :)
Nely каже…
Predivni štapići,pravila sam ih nekoliko puta,začas nestanu:)
Branka - byB каже…
Super grickalica , ovo mi se jako sviđa !