понедељак, 20. фебруар 2012.

BAKALAR IZ RERNE

Zamislite miris mora za stolom, a napolju dubok sneg i veelika zima! Mmmm......




Imamo u kraju dobru ribarnicu u kojoj rade dve veoma simpatične žene. Kako je naselje u kom živim prilično zatvorenog tipa, svi se na neki način poznajemo. Elem, te dve žene su shvatile da mi veoma često jedemo ribu, da volimo i morsku i rečnu, pa nam uvek po nešto preporuče. Ovog puta je to bio filet bakalara, za koga su tvrdile da je svež, iako je smrznut. I stvarno.
Odlučili smo se za varijantu pečenja u rerni, pomalo raspitali i bio je fantastičan!

Potrebno je:
- 800 grama - kilogram fileta bakalara
- 2 glavice crvenog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 decilitar belog vina
- začini ( so, biber, beli luk, ruzmarin )
- nekoliko maslinki
- 1 limun
- peršunov list





Naseckati luk na rebarca i posuti dno nauljene posude za pečenje sa dve kašike maslinovog ulja. Po luku naređati komade fileta bakalara. Posoliti. pobiberiti, posuti ruzmarin, beli luk i naređati masline. Iscediti sok od pola limuna i naređati kolutiće. Posuti sa dosta peršuna, zaliti belim vinom, preliti sa dve kašike maslinovog ulja, prekriti alu-folijom i staviti u rernu na 200 stepeni da se peče.
Posle 35-40 minuta otkriti ribu da dobije boju.




Ribu sam poslužila uz pečene krompiriće zbog dece, a toplo preporučujem baren krompir sa blitvom i belim lukom. Uz to, moj suprug, inače zadužen za salate, napravio je zelenu salatu sa lukom, prazilukom, paprikama i maslinama!






Prijatno i morski pozdrav od Snežine drugarice Mice!

6 коментара:

  1. Riba ti izgleda prefinoo, odličan prijedlog i recept!

    pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. odlično ! Jako mi se sviđa izbor ribe, gospođe iz ribarnice su dobro preporučile, a i način kako ste je pripremili. Vjerujem da ste uživali !

    ОдговориИзбриши
  3. Nikako se ja naviknuti na bakalar.. Zamislila sam još odavno da ja to ne volim i sad ga ne želim ni probati. Al kad vidim ovako fino spremljenog kod tebe, mislim da nisam u pravu i da ga moram prvom prilikom probati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Krasan ručak, predivni fileti, nekad ih nije bilo za kupit osim sušenog.

    ОдговориИзбриши
  5. Que receita deliciosa!!!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil.
    ✿•˚。
    ° 。✿ °° 。
    ♪♫

    ОдговориИзбриши
  6. Jedini dobri fileti smrznute ribe su oni bakalara. Velika im je mana što su jako skupi. Odličan ručak!

    ОдговориИзбриши