субота, 26. новембар 2011.

ROLOVANA SVINJETINA

Nešto vrlo interesantno za nedeljni ručak.

POTREBNO JE:

  • 4 srednje svinjske šnicle 
  • 4 manje šargarepe
  • veza blitve 
  • 8 kašika rikota sira
  • ulje za prženje
  • oko1- 2 dl goveđe supe
  • 1 ravna kašika gustina 
  • 2 kašike kisele pavlake  
  • so,biber

PRIPREMA:
1.Šnicle dobro izlupati tučkom za meso.
2.Posoliti ih ,pobiberiti(po želji možete dodati i začin C) i ostaviti sa strane da odstoje pola sata.
3. Obariti šargarepu isečenu na štapiće
4.Kratko blanširati očišćenu vezu blitve.I jedno i drugo ostaviti da se ohladi i ocedi .
5.Na šnicle namazati deblji sloj sira .
6.Odozgo poređati šargarepu i sitno iseckanu obarenu blitvu.
7.Sve pažljivo zarolati pa rolne vezati kuhinjskim koncem ili zatvoriti čačkalicama.
8.U tiganju zagrejati ulje pa propržiti šnicle sa svih strana dok ne dobiju tanku koricu.
9.Propržene šnicle prebaciti na pleh i peći u zagrejanoj rerni oko 40 min.
10 Napraviti sos..U tiganj gde su pržene šnicle doliti goveđu supu pa kad počne da vri dodati gustin razmućen u malo vode.
11.Kada je sos dobio željenu gustinu,skloniti ga sa vatre i dodati 2 kašike kisele pavlake.

Mi ove rolnice volimo da jedemo uz krompir baren u slanoj vodi.Samo ga obarim,ocedim,dodam kašiku ulja i obilno pospem sušenim peršunom.


I naravno obilno zalijemo sosom:)))

PILETINA U KORNFLEKSU I RIŽOTO SA ŠARGAREPOM

 Evo jednog recepta koji će vas  obradovati posebno ako imate decu.Nema šanse da im se ne svidi!
Piletina upakovana u hrskavi kornfleks:))
Takođe tu je nešto što mene uvek obraduje :)
Naime ja jako volim rižoto,mogla bih da ga jedm čini mi se uvek i to bez ičega ;)
Ovaj je sa dodatkom šargarepe i u društvu hrskave piletine. Malo li je :)Pa se posle pitam otkud ovoliko kila:)

PILETINA
POTREBNO JE:
  • 1 pileće belo meso
  • oko 50gr kornfleksa
  • malo brašna
  • so,biber
  • 3 jajeta
  • ulje za prženje
  •  
PRIPREMA:
Kornfleks  staviti u deblju kesu za zamrzivač pa ga kroz kesu "izlupati"oklagijom.Ja volim da su krupniji komadi.
U dublji tiganj staviti ulje da se greje.
Pileće belo meso(file) iseći na deblje trake pa posoliti i pobiberiti.Trake blago uvaljati najpre  u brašno(otresti ako ima viška brašna) pa u umućena jaja pa obilno u kornfleks.
Piletinu pržiti u dobro zagrejanom dubljem ulju dok ne dobije lepu rumenu boju.

RIŽOTO
POTREBNO JE:
  • 1 šolja pirinča
  • 3,4 šolje pileće supe(najbolje domaće)
  • 1/2 šolje belog vina
  • 2,3 kašike parmezana
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike ulja
  • povrće ili začini po želji(u ovom slučaju šargarepa)
PRIPREMA:U šerpu zagrejati 2 kašike ulja pa dodati 2 kašike putera(nikako margarina ,jer upravo puter daju rižotu poseban ukus)Kad se puter istopi dodati sutno seckani luk.Luk pržiti stalno mešajući dok ne omekša.U uprženi luk dodati pirinač koji ste kratko držali u vodi.Nastaviti prženje i dalje stalno mešajući pritom voditi računa da pirinač ne izgori.To sve kratko traje .Početi onda sa dodavanjem supe .Supu dodavati malo po malo i dalje stalno mešajući:))Kad pirinač upije prvi deo supe,dodavati opet po malo dok se sva tečnost ne potroši i pirinač ne omekša.Ne treba da se raskuva.Na kraju dodati i vino.kad je rižoto goto skloniti ga sa vatre pa dodati parmezan.Dobro promešati da se parmezan istopi.
Ovo je osnovni rižoto .Ukoliko želite u njega možete da stavite neko povrće,meso  ili začine .Ja sam ovoga puta dodala sitno seckanu šargarepu iz iste ove pileće supe.



Povrće se inače dodaje posle luka kratko proprži zajedno sa njim pa doda pirinač a onda sve isto do kraja.




    уторак, 22. новембар 2011.

    PAKETIĆI SA PEČURKAMA

    Moji roditelji su sa juga Srbije otud moja ljubav prema pitama .
    Raznim.
    Naravno naaaajviše volim pitu od kora koje razvlači moja mama:)ali ni ove kupovne  nisu za bacanje;)Kad mi je "frka" sa vremenom a obično jeste, hvatam se istih.

    Volim sve pite,pitice i pitinu decu. I slane i slatke varijante .Isprobala sam raznorazne nadeve i što se tiče slanih,osim naravno meni neprevaziđene pite sa sirom ,jedna od najomiljenijih mi  je pita sa pečurkama.
    Sećam se da kad sam bila tinejdžerka nijedna žurka,sedeljka ili rođendan nije mogla bez ove pite:))
    Ovaj receptak idealan je upravo za goste :)) mada i nama domaćim ne fali ništa :)
    Za goste kažem, jer je ova pitica  baš onako"izgledna",za svakodnevne varijante može da se samo onako "smota".

    POTREBNO JE:

    • 1/2 kg kora za pitu
    • 600 gr šampinjona
    • 1 dl ulja
    • 1srednja glavica crnog luka
    • 3,4 kašike rendanog parmezana
    • so ,biber,začin C
    PRIPREMA:
    Najpre napravite nadev .
    Obrisane šampinjone iseći na sitnije komade. Crni luk iseckajte najsitnije što možete,ručno ili u secku.U šerpi zagrejte malo ulja pa na njemu pržite luk dok ne omekša,dodajte šampinjone pa dinstajte 10 ak minuta .
    Sklonite sa vatre pa začinite po ukusu.
    Odvojiti po tri kore.(ja za ovo pitu kupujem one srednje tanke kore piše na njima i za pitu i za gibanicu.u pakovanju ima 12 kora)
    Prvu koru blago premazati uljem ,na nju staviti drugu koru pa i nju premazati i na kraju treću koju ne premazujete.Ove kore isecite na kvadrate ,pa na sredinu svakog kvadrata stavite dobru kašiku nadeva od pečuraka i odozgo pospite parmezanom po ukusu(ja volim šmek koji daje parmezan pa baš pospem)
    Sad pokupite sva četiri ćoška kvadrata od kora,spojite ih i malo zavrnite da dobijete "paketić"
    Paketiće ređajte u nauljane kalupe za mafine ,blago ih poprskajte uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumene.



    CRNAC BEZ JAJA






    Evo jednog recepta kojeg svi verovatno imate.Moja mama ga je često pravila kad sam bila mala.Naravno kao i moja deca danas, davila sam se u njemu:))
    POTREBNO JE:
    • 3 šolje (2dl) jogurta
    • 300gr brašna
    • 200gr šećera
    • 3 kašike kakaoa
    • 2 kašičice sode bikarbone
    • 100gr putera
    • 100gr čokolade za kuvanje
    • 100gr šećera
    • 100ml mleka 
    PRIPREMA:
    U dubljoj posudi pomešati brašno,šećer kakao i sodu bikarbonu pa uliti jogurt i umutiti mikserom do ujednačene smese.Uliti u dublji podmazan pleh i peći 20ak minuta na 180 C.

    Pred kraj pečenja kolača pripremiti preliv.U šerpici otopiti čokoladu ,puter,šećer i mleko.Gotov kolač preliti gotovim prelivom  od čokolade i ostaviti da se ohladi.
    Ukrasiti ,ako želite ,šlagom ili slatkom pavlakom.