субота, 05. новембар 2011.

ČOKO KARAMEL MAFINI

Ovo je moj stoti post:))
Kada sam pre oko godinu i po dana pokrenula blog ,puna entuzijazma sam obećala sebi da ću objavljivati makar jedan post nedeljno:))
U to neko vreme pasionirano sam čitala sve što objavljuju sada već iskusne:)blogerke sa prostora bivše Juge  a i šire.Ideju da  i sama  počnem nešto slično da radim ipak je pokrenulo gledanje filma "Džuli i Džulija",ona je postove objavljivala svakodnevno !?!
Znala sam da je to za mene nemoguća misija :))sitna deca,jedan posao,drugi posao ,porodica......,pa ko velim,dosta je i jedan nedeljno....he,he....u poslednje vreme srećna sam kad je to i jedan mesečno:))
Ipak tu sam i dalje :))i vrlo sam srećna zbog toga.Još srećnija što sam među vama:)
Za ovaj mali jubilej  častim vas ovom poslasticom.Poslužite se:)

Recept za ove mafine dobila sam od moje prijateljice Zorice Berar .
Sem što je vaspitačica  i radi fenomenalne stvari sa svojim klincima u vrtiću(ko ima malu decu njihove rukotvorine može pogledati na njenoj FB stranici i na sajtu DETE+)vešta je i u kuhinji:))
Na jednom Valdorf seminaru koji je trajao tri dana ,dogovor je bio da  trećeg dana sve polaznice donesu neku hranu pa da se njome zajedno častimo:))Bilo je tu svega i svačega ali ja zbog promene radnog mesta baš tog dana nisam mogla da prisustvujem :(
Ipak tugu sam ublažila ovim divnim mafinima:)) Preporuka i recept za njih u rekordnom roku stigla je od Zorice:))
Hvala Zoko!

POTREBNO JE:
  • 250 gr brašna
  • 200gr šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 300ml toplog mleka
  • 100gr crne čokolade(nije obavezno)
  • 80ml ulja
  • 3 kašike jogurta
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  •  100gr lešnik karamela


PRIPREMA:
Nauljiti dva kalupa za mafine.Čokoladu sitno iseckati.Karamele iseckati na polovine ili četvrtine.Pomešati brašno,kakao ,prašak za pecivi i sodu bikarbonu pa u to dodati umućeno jaje ,šećer,mleko i ulje.Sve dobro sjediniti pa puniti kalupe do pola.(smesa je dovoljna za 24 mafina)Peći na 200C oko 17,18 minuta.
Kad uključite rernu da se greje pozovite prijatelje.Ako daleko stanuju ,pozovite ih dan ranije :))

Obavezno probajte!Lako brzo i ukusno:))



PITICE





Znam da svi znate da napravite pitu sa sirom:) Znam i ja naravno ali moram da priznam da je uvek slažem na klasičan način...
Pre par dana u goste nam je došla moja drugarica Slađa .Znate one popodnevne varijante druženja sa decom.Razgovor se odužio a deca ogladnela. U frižideru smo imali taman sastojke za pitu,sir,kore ,jaja ...Već sam počela da spremam kad je moja mlađa gospođica zavrištala
"Hoću pitu kao što je pravi Slađa!"
"  Kakvu to specijalnu pitu pravi Slađa?",štrecnuh se ja:)"Onu zamotanu!"."Pa i moja je zamotana"-izbečih se.
"Ali tvoja nije tako lepa kao njena."
 Kakva uvreda:))
"Nek ti onda Slađa pravi pitu"-uvređeno odgovorih :))
Moja drugarica -vrednica zasuka rukave i evo šta nastade!
POTREBNO JE:
  • 1/2 kg kora za pitu
  • 400gr sira
  • 3 kom jaja
  • 1 dl jogurta
  • 1/2 šoljice ulja 60ml
  • 1/2šoljice kisele vode 60 ml
PRIPREMA:
Pleh obložiti papirom za pečenje.U činiji umutiti jaja ,dodati izmrvljeni sir i jogurt.Sve dobro izmešati . U većoj šolji pomešati ulje i kiselu vodu.
Filuje se po jedna kora(upakovanju od pola kg kora obično ima 16 kora)
Koru poprskati najpre mešavinom ulja i kisele vode a onda i filom od sira.Koru najpre preklopiti ali tako da ivica ide do 2/3 lista,znači ne na pola.Onda tako preklopljenu koru zamotati u tolnu .Rolnu na kraju umotati kao pužić.Kraj koji ostane podvući pod "puža".Ređati u pleh i odozgo poprskati mešavinom ulja i kisele vode.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne dobije lepu rumenu boju.