понедељак, 24. октобар 2011.

BULARI

Evo me opet ,posle duuuuuuužeg vremena:)) i propuštenih raznih blogerskih dešavanja :))


Nije neko opravdanje ali nije me bilo ovako dugo  jer sam između ostalog   promenila radno mesto tj. školu :(
Obzirom  na to da kad promenim frizuru patim danima :)) , ovo mi je prilično teško palo. Posle 16 godina rada u "Kralju Petru "sporo  se privikavam na novi kolektiv i organizacuiju rada.Sve mi je neobično i čudno,do te mere da se ponekad osećam kao da radim u drugoj državi.
Imam sreće da su kolege stvarno OK i da sam dobila prvake pa sam krenula od početka.
Naravno i to da radim na 5 minuta od kuće. I to peške:)))
No, prvaci odnosno deca na tom uzrastu su prilično ezoterični  i da bi se formirali i "ušli" u grupu ,potrebna je ogromna energija:))Posle prvaka ,kod kuće me čekaju jedan "drugak"(počele su ocene:)) i jedan predškolac sa svim onim obavezama oko domaćih zadataka,sportova i jezika u slobodno vreme.Ponekad se osećam kao da sam na pokretnoj traci.
Zbog promene ritma dana ,nemam više ni onih sat vremena kada sam uz jutarnju kafu,SAMA,uživala čitajući vaše blogove.Kuvam ja i dalje ali obično sam za slikanje i objavljivanje postova koristila sitne sate kad svi legnu .U poslednja dva meseca obično zaspim zajedno sa decom i to najčešće obučena:))
A vikend-pitaju me.Šta da kažem,jesen je ,....nabavke,zimnice,rođendani, posete,treninzi....ajd dobro ...ponekad i izlasci  ;)
Početkom septembra(eto tome skoro dva mesece   .....uf) bila mi je zaova iz Nemačke i svašta mi lepo donela za moje kuvarijacije.Gomila stvari još čami u ormaru i čeka da se iskoristi.
Za početak isprobala sam kardamom.Šta da vam kažem.....mmmmmmm....ko ga još nije koristio nek ga što pre nabavi:)) I miris i ukus ...što rekoše u onoj reklami;))
Recept je preuzet sa bloga Mari milo cake desing.Posle turskog  evo i recepta za tradicionalno švedsko pecivo.
POTREBNO JE

  • 150 gr maslaca ili margarina
  • 1/2l mleka
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 šolja (1 dl) šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike kardamoma
  • 850 gr brašna
Za premaz:
  • 1šolja (1dl) šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 100 gr maslaca
PRIPREMA:
Razmutiti kvasac u toplom mleku.Dodati šećer,kardamom i otopljeni maslac.Brašno i so pomešati pa u njega sipati tečne sastojke.Izmešati pa umesiti glatko testo.Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Pripremiti namaz.
Omekšali maslac,šećer i cimet dobro izmešati da se dobije tamna kompaktna masa.
Kad se testo udvostruči  razviti ga u obliku kruga.Premazati ga namazom u tankom sloju pa preklopiti..Tako preklopljeno testo seći na deblja rezanca i smotati u obliku malih đevreka.Premazati umućenim jajetom.Bulari se mogu posuti krupnijim kristal šećerom,šećernim perlama ili listićima blanširnih badema.
Peći na 200C oko 10-15 minuta.
 Uživajte:))