четвртак, 02. јун 2011.

SITNI KOLAČI III

Evo još malo sitnih kolača.Obožavam ih ali moram da priznam da sam do skoro izbegavala da ih pravim i to ne zbog toga što nemam dovoljno recepata ili iskustva već zato što nemam baš mnogo strpljenja za njihovo ukrašavanje .Retko mi ispadnu baš,baš.......ove godine namučilo me je najjednostavniji rolatić od ratluka :(

KOKOS SALAMA by Chocolate dust
Nisam nikako mogla da utrefim vreme kuvanja šećera,tek iz trećeg puta sam ga nekako smandrljala.Znam da je za kolače najvažnije vreme i strpljenje a ja sam nešto u poslednje vreme u deficitu i sa jednim i sa drugim:)Pišem post posle mesec dana:))Ipak zadatak za ovogodišnju slavu je uz malo prepisivanja i puno truda uspešno izvršen;))     
Na spisku su ove godine ,što se mene tiče ,bili Nepečeni rolat sa žutim filom,Kokos salama  by Godiva,Kumine štangle i Rafaelo kugle by Palachinka plus torta Car Lazar o kojoj ću pisati neki drugi put.

NEPEČENI ROLAT SA ŽUTIM FILOM
za koru vam je potrebno :
  • 2 belanceta
  • 200gr šećera u prahu
  • 200gr oraha
  • 100gr čokolade za kuvanje
i još  za žuti fil
  •  2 kuvana žumanceta
  • 200gr putera ili margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • malo ruma
 Umutiti čvrst sneg od 2 belanceta i 200gr šećera u prahu,dodati orahe i otopljenu čokoladu..Smesu dobro izmesiti i rastanjiti između dve folije.Preko braon korice premazati žuti fil koji smo napravili od umućenog
putera ,šećera u prahu i izmrvljenih žumanaca.Ohladiti u frižideru.

 KUMINE ŠTANGLE
kora:
  • 5 belanaca
  • 100gr šećera
  • 150 gr putera
  • 150 gr oraha
  • 100gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
1.fil:
  • 5 žumanaca
  • 100gr šećera u prahu
 2.fil:
  • 100gr putera
  • 100gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade 
  • malo mleka 
  • orasi za posipanje
PRIPREMA:
1.Penasto umutiti puter i šećer ,zatim dodati brašno ,prašak za pecivo i mlevene orahe.Na kraju dodati čvrsto umućen sneg od belanaca i dobro izmešati.Izliti u namašćen pleh i peći 15 ak minuta na 180C.
2.Dok se kora peče ,penasto umutiti 5 belanaca sa 100gr šećera.
Preliti preko pečene kore i vratiti u rernu da se 10ak minuta prosuši na 50C.
3.Čokoladu istopiti sa puterom ,šećerom i malo mleka.Preliti preko žutog fila i ostaviti na sobnoj temeraturi da se ohladi.
4.Preko ohlađenog kolača posuti mlevene orahe.



 HOMEMADE RAFAELO







Srećom moja svekrva je sjajna kuvarica pa smo se u startu podelile,ona pravi polovinu  ja polovinu slatkiša,što je super stvar kad radiš više poslova i imaš sitnu decu;))