среда, 25. мај 2011.

SLADOLED SA NANOM I MLEČNOM ČOKOLADOM

Evo još jednog sladoleda ali ovoga puta za moju dušu;))

Obožavam kombinaciju mente i čokolade,After eight čokoladice su moj favorit.Obzirom da su u beogradu bezobrazno skupe obično "čekam " da mi ih donesu gosti iz inostranstva(čekam-molim,kukam ,pretim,naručujem...da mi ih donesu;))

Nisam baš bila sigurna kako će ovaj sladoled proći kod dece ali ko velim ..."i mi cigani imamo dušu"...
Pa evo,samo za moju  a možda i vašu dušu....:))


POTREBNO JE:
  • 250 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 50 gr sveže nane
  • 120 gr šećera
  • prstohvat soli 
  • 5 žumanaca
  • 100 gr mlečne čokolade
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko i polovinu slatke pavlake pa dodajte opranu nanu.Kad proključa ,kuvajte još par minuta pa sklonite sa šporeta,poklopite i ostavite da stoji sat vremena da bi nana pustila sve svoje ukuse  i mirise.Procedite tečnost kroz cediljku ali tako što ćete kašikom,špatulom ili jednostavno dobro opranim rukama nanu pritiskati i cediti kroz sve rupice cediljke:))Zbog jačeg ukusa ili eventualno boje .Meni se nešto nije obojilo a nisam htela da stavljam ništa veštačko. Nije mi ni smetalo.

U činiji umutite žumanca tako da posvetle pa polako ,sve mešajući žicom dolivajte toplu tečnost sa ukusom nane.

U šerpu gde ste kuvali mleko,pavlaku i nanu  sipajte najpre drugu polovinu pavlake pa zatim proceđenu smesu od jaja. Zagrejte pažljivo do tačke ključanja sve vreme mešajući.Pazite da ne preterate jer će vam se jaja zgrušati.Treba da bude malo zgusnuto i lepljivo.

Pustite da se malo prohladi pa sipajte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.
Tražeći po internetu odgovor  kako da mi se  domaći sladoled ne kristalizuje i bude kremast ,svakakve sam savete pronašla.Jedan od njih je mešanje smese na svakih pola sata.Ručno ili štapnim mikserom.
Ja sam kombinovala,jednom ručno pa jednom mikserom...pa opet ...))
Morate malo i da se pomučite....;))
I na kraju ...spektakl....čokolada...njami
Čokoladu istopite ...kako god u mikrotalasnoj ili šerpici i jedan deo u" končićima " išarajte po čistoj i suvoj plastičnoj posudi .Trećinu sladoleda koji još nije skroz smznut sipajte preko čokolade .Pa onda opet  čokolada ..pa sladža  pa čokolada ...pa ....na kraju treba da  su "končići "čokolade.
Čokolada se u dodiru sa smrznutim sladoledom odmah sleže i kad sutra  budete vadili kugle ,super će šareno izgledati.
Pazite samo da vam ko meni "končići" po negde ne budu "kanapi ":))Lepše izgleda.
Prijatno!!!





SLADOLED SA JAGODAMA I BELOM ČOKOLADOM by JASENKA



U našoj kući počela je sezona sladoleda :)) sa prvim sunčanim zracima količine kupljenog sladoleda počele su ozbiljno da narušavaju naš budžet:))moja deca ..ih moja ...verujem sva deca ...obožavaju sladoled :))
Stalno se pitam kako uspeju da zapamte sve te silne vrste i to od nekoliko proizvođača:))Znaju tačno i kako se zovu i koliko koštaju!
Kako ne bi bankrotirali a još ni leto nije zvanično počelo ;)) bacili smo se na domaću proizvodnju!

Ovaj Jasenkin ,merkala sam još od kad ga je postavila na svom blogu Sweet corner :)....otčekala sam i punu sezonu domaćih jagoda ...a onda slučajno u Maxiju pronašla matičnjak u saksijici.

Sve se poklopilo i ....evo ga!!!!
Sladoled od jagoda sa matičnjakom i belom čokoladom.
Ukus je divan ,sve sam radila po jasenkinom receptu koji možete da nađete ovde.
E,jedino ne znam  gde sam omanula ali moj sladoled nije bio onako... naročito kremast :((posle noći provedene u frižideru prilično se kristalizovao?!

Doduše ,to nas apsolutno nije sprečilo da ga smažemo brzinom svetlosti:))

уторак, 24. мај 2011.

HLEB SA MAKOM by RUŽA 123

Vrlo često sam kod nje u gostima ali ova dva meseca mi je posebno zadovoljstvo da konačno i pripremim ponešto iz njene divne kuhinje.

U ovom krugu blogerske igre FBI rukavice koju je pokrenula Maja,naša domaćica je Mirjana iz daleke Australije i njen blog Cooking by Mirjana Ruža123.

Šta reći o njenoj kuhinji sem da je sjajna.Interesantni i kreativni recepti,lepe fotografije i još lepše prezentacije svega što sprema.
Ono što mene posebno privlači su njeni recepti ,jasni ,precizni i uglavnom bliski onome što se sprema i u mojoj kući.
Meso!Da se ne lažemo :))moji a bogami i ja volimo meso.Odabrala sam nekoliko recepata za prave ljubitelje istog :))takođe ako budem imala vremena ,spremam se i za neku od fenomenalnih torti koje Mirjana pravi.
Za sad ,isprobala sam njen hleb sa makom koji nam evo već treći dan ne silazi sa repertoara .Deca su prosto oduševljena.I kad se obrok završi ,malo,malo dolaze u kuhinju i kidaju još po jedan komadić :)....čisto onako da se zaslade!
Što se recepta za ovaj hleb tiče,savršen je .Pratila sam uputstva i prazadovoljna sam rezultatom.Jedino što sam silom prilika promenila je mleko u prahu koje nisam imala pa sam dve trećine vode zamenila običnim mlekom.                                                         
  Još jednom ,sve preporuke da probate ovaj divan hleb!!!!
.