уторак, 03. мај 2011.

ČIZKEJK







Prošle godine pravila sam svoj prvi čizkejk.Onaj pravi ,što se peče ,sa sirom i jajima.
I to čokoladni .
Sva ponosna pozvala sam na degustaciju istog  našeg prijatelja Mirka koji se baš u to vreme vratio iz Čikaga.
Da li iz pristojnosti ili mu se zaista svideo ,Mirko je kolač pohvalio.

Moji,  a  i  utisci mojih ukućana bili su sasvim drugačiji. Borili smo se dan ,dva sa popularnim" čizom "ali je na kraju dobar deo završio u kanti za smeće:(( Verovatno zato jer nismo navikli na te ukuse ali sir i njegova ...ne znam.....valjda oporost,otužnost.... ili kako god me apsolutno nije privukla.

Skoro sam tražeći na Netu neku voćnu a brzu tortu ( opet taj nedostatak vremena:))naišla na razne varijacije čizkejka koje su pravile blogerke sa ovih naših prostora.
Minja je rekla bih doktor za ove stvari ali
obzirom da mi je  sve što sam pravila po receptu Maje sa bloga Cooks and bakes i više nego dobro uspevalo odlučila sam se za recept po kome je ona pravila svoj Čizkejk sa višnjama .Malčice sam ga promenila  i evo šta je ispalo iz dva puta :))

Jednom sa zamrznutim a jednom sa svežim jagodama!





POTREBNO JE:
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 125gr putera
  • 2 kašike mleka
  • 400gr krem sira
  • 400ml slatke pavlake 
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kesice želatina u prahu
  • 1 kesica crvenog preliva za kolače
  • 1/2 kg jagoda




    PRIPREMA:
    1.Jagode oprati ,očistiti i polovinu sitno iseckati a polovinu ostaviti za ukrašavanje.
    2.Mleveni keks , puter sobne temperature i 2 kašike mleka pomešati i utapkati u kalup za kolače sa štipaljkom.Kašikom poravnati "koru"od keksa .
    3.Ivice kalupa ,zatim obložiti pek trakama peki papira.
    4.Dve kesice želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri.
    5.Za to vreme umutiti slatku pavlaku i zasebno krem sir sa šećerom u prahu i limunovim sokom.
    6.Sjediniti slatku pavlaku i smesu od sira.
    7.Nabubreli želatin zagrejati do tačke ključanja i sipati u smesu od sira i pavlake.Dobro promešati.
    8.Podeliti smesu na pola i u jednu polovinu staviti sitno seckane jagode.
    9.Deo krema sa jagodama sipati u kalup preko kore apreko njega usuti i deo bez jagoda.
    10.Ostaviti kratko u frižideru dok seckate jagode za ukrašavanje .ja sa ih sekla na listiće.
    11.Spremiti preliv za kolače po upustvu sa kesice.
    12.Dok preliv ne  počne lagano da želira poređajte jagode po čizkejku.
    13.Sipajte preliv preko jagoda od sredine kolača ka ivicama.

    Čizkejk ostavite u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.

               Onoliko koliko me je razočarao pečeni čizkejk ovaj me je bar još duplo oduševio:))

                                                         UŽIVAJTE!!!!




    FRANCUSKI KROMPIR

    Ovo je još jedan način kako da se oslobodimo viška jaja od Uskrsa.
    Lep i jednostavan recept za ovu musaku od jaja dobila sam od moje drage koleginice Mice inače vrsne kuvarice:))
    Probajte ,uživaćete!

    POTREBNO JE:
    • 700gr mladog krompira 
    • 5 kuvanih jaja
    • 150gr sremske kobasice
    • 100ml kisele pavlake
    • 100ml mleka
    • so,biber, začin C   
      PRIPEMA:
    Mladi krompir u ljusci skuvati do pola u slanoj vodi.
    Skinuti ljusku i iseći na kolutove pa poređati po dnu vatrostalne činije.Preko prvog reda krompira poređati red kuvanih jaja i začiniti po želji (voditi računa o tome da je kobasica slana).Preko jaja poređati red tanko sečene kobasice.Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši ali tako da je poslednji red krompir.
    Udubljoj posudi razmutiti pavlaku i mleko i preliti preko musake .Peći u zagrejanoj rerni dok se odozgo ne uhvati zlatna korica.
    Prijatno;))

    JEDNOSTAVNA SALATA SA JAJIMA

    Prođoše praznici ,raspust,slobodni dani,sve....Opet sam imala aktivan odmor ali sam prilično  napunila baterije.Kao i svake godine Uskrs provodimo na selu kod muževljevih roditelja pa su moje aktivnosti u kuhinji minimalne :))) svode se ,eventualno na pranje sudova.
    Posle sledi poseta mojoj mami ,gde se opet "krka i srka".
    Iako za Uskrs farbam jedva 20ak jaja i to samo da bi deca mogla da učestvuju u lepom događaju, posle poseta bakama u kući imama bar još toliko :)

    Ma koliko se trudili da ih i šakom i kapom delimo svima okolo ,istom merom nam se vraćaju :))
    Postoje divni recepti u kojima možemo da utrošimo višak kuvanih jaja.Posle Uskrsa na Netu ih je pregršt.
    Ja sam jedan dan pravila Francuski krompir-recept od moje drage koleginice Mice i jednu lepu ,jednostavnu salaticu za koju sam recept pročitala u nekom časopisu i pravila po sećanju:))



     POTREBNO VAM JE:

    5 kuvanih jaja
    1 veza mladog luka
    100g krem sira
    malo jogurta
    so,sirće ,ulje

    PRIPREMA:
    Kuvana jaja iseći na četvrtine i poređati u činiju.Mladi luk iseći na sitne kolutiće i posuti po jajima .Začiniti  sirćetom ,uljem i solju.Sve ovo preliti sa krem sirom koji smo razredili jogurtom.Salata će biti još bogatija ako je dekoršete listovima prepržene ,nrskave slaninice...mmmm:)
    Ja je na žalos ovoga puta nisam imala ali salata je ipak bila odlična:))