среда, 16. март 2011.

MASLINKINE ČOKOLADICE SA AMARANTOM

Neverovatno jeste ali je i istinito :))
Ove božanstvene a jednostavne  za napraviti čokoladice pravila sam par puta ali nikada nisam uspela da ih uslikam jer moji ukućani ne sačekaju ni da ih izvadim iz kalupića i serviram.
Jedu ih sve pocupkujući direktno iz modli :))
Već sam pisala  da sam amarant otkrila na fenomenalnom Maslinkinom blogu i oduševila se :))
Često ga koristim i toplo preporučujem !
Recept za ovu poslasticu a i ostale stvarčice sa amarantom naćićete ovde a ja obećavam neku opširniju priču za naredni post :)
Trenutno sam u velikoj gužvi:))
VELIKI POZDRAV!!!
понедељак, 14. март 2011.

MAJIN BRZI KOLAČ

Kako recepti dobijaju nazive???
To me je uvek fasciniralo.

Jasno mi je zašto recimo čokoladna torta u kojoj ima pola kile čokolade dobila baš taj naziv.
Takođe mi je jasno zašto se recimo prolećne rolnice zovu  tako.
Neće mi međutim nikada biti jasno zašto se torta koja nije ni nalik sladoledu zove Sladoled torta i ko je tako nazvao.
Takođe zašto su u jednom trenutku svi recepti odjednom postali španski,španska pita,španski preliv ...torta"Španski vetar" i zašto baš vetar...? :)) eeeee, nisam čula za špansku  salatu iako postoje ruska,francuska,italijanska,kineska,srpska.....
Interesantna  mi je ona priča o tome kako recept za Karađorđevu šniclu ne potiče iz njegovog doba nego iz 70ih godina  prošloga veka kada je kuvar iz tada vrlo popularnog beogradskog restorana  "Golf" morao da ugosti iznenadnu rusku delegaciju  CKSK ili već.....Od sastojaka koje je imao u kuhinji napravio je jelo zvučnog,nacionalnog naziva.
Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi već par godina kasnije naziv promenili u " Devojački san" :))

Skoro sam se na ručku povodom Svetog Save smejala jer je jedna salata ,kreacija naše kuvarice Jovanke,u naletu ludila i smeha dobila naziv Sexy salata iako je u početku bila salata od svežeg krastavca ,sira i oraha.
Eto delimično odgovora kako neki od recepata dobijaju nazive :))
U svakom slučaju bar tu nam je ostavljena sloboda :)) možemo da tuđe kreacije zovemo kako mi želimo a da nas niko od autora ne tuži za autorska prava ;)) Naravno pod uslovom da ih ne objavimo kao naše :))

Ovaj recept sam nazvala Majin Brzi kolač jer nam ga je donela naša komšinica Maja ,logično zar ne?

Međutim,zanimljivo  je to da je  recept  ustvari od moje mame ona ga je zvala Masni kolač :)) i najčešće ga je  pravila sa voćnim dodacima iako po receptu koji je ona opet dobila od svoje rođake može da se doda šta god imate u kući. Džem,orasi ,čokolada,kakao kokos.....

Kad sam Maji oduševljeno tražila recept ona me je zaprepašćeno pitala :"Jel me zezaš ,pa ti si mi ga dala ...:))To je onaj što ti praviš sa višnjama."

I zato iako je recept za osnovu kolača dobila od mene u ovoj varijanti sa kakaom i čokoladom odozgo i ovako geometriski sečeno....;)) -(Maja je inače devica u horoskopu   : P ) kolač smo nazvali Majin brzi kolač, zato što se brzo napravi ,zato jer je Maja jedna brza žena od akcije i zato što je definitivno u ovom receptiću ostavila svoj pečat:))
Recet već imate na mom Blogu pod nazivom Mafini sa višnjama.