среда, 09. фебруар 2011.

MEDENJACI

Nije da ne volim zimu.
Volim .




Volim da kroz prozor gledam kako napolju pada sneg ,naročito noću kad se svaka pahuljica blista pod odsjajem uličnih svetiljki.
Volim da sa klincima iz komšiluka  pravim Sneška u dvorištu ispred zgrade.
Volim da se sankam i grudvam sa decom na Kališu kod Cvjete Zuzorić.
Volim da sa društvom popijem čaj na Ski stazi u Košutnjaku.
Volim da pravim andjele u snegu,to obožavaju i školska i ova moja, kućna deca......;))
Volim zimu na planini, Tari ili Divčibarama.
Znači volim!

Ali....više volim zimske dane kao što je ovaj današnji :)) Sunčan i blago hladan!
Danas je bio divan dan;)) Uglavnom sam bila napolju i uživala:))
A onda sam se vratila kući i sa decom pravila Medenjake.
Ceeelaaa kuća je mirisala!

POTREBNO JE:


  • 500gr brašna
  • 150gr šećera
  • 5 kašika meda
  • 150 gr putera
  • 2 jajeta
  • po 1/2 kašičice cimeta anisa karanfilića i muskatnog oraščića
  • 1 kašičica sode bikarbone
          1 kašičica praška za pecivo 
PRIPREMA:
Pomešati brašno ,prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj posudi dobro umutiti jaja ,šećer ,puter i med.U tu smesu dodati i začine.Sjediniti je zatim sa brašnom i dobro izraditi. Testo za medenjake ostaviti u frižideru da se odmara minimum 2 sata.
Na pobrašnjenoj površini razviti testo i od njega praviti željene oblike .Ja ih najviše volim ,ovakve klasične ali deca obožavaju da se igraju sa raznim drugim figuricama.
   Ovo je moja moja ulaznica za ovomesečnu igru Ajme koliko nas je koju je pokrenula Snježana  sa bloga Dalmacija  down under,a  temu MED je zadala Aleksandra sa bloga Sweet food.        

уторак, 08. фебруар 2011.

ĆUFTICE U PARADAJZ SOSU

Zašto ćuftice?
Zato što su maaale,slatke i fine!
Moji me stalno zafrkavaju da ovo nisu čufte nego ćuftice:))
Ali ja volim da su tako malecke ,praktično možeš da ih pojedeš u jednom zalogaju.
Znam da svi imate neke svoje recepte za ćufte:))Moja svekrva ih pravi potpuno drugačije,ne kuva ih u sosu  nego ih služi uz sos ali ja sam muža preobratila i navikla da jede ove,spremljene   na način kako ih pravi moja mama.
Najveći kompliment sam ipak dobila od mlađe ćere koja mi je rekla :"Super su ,skoro kao u vrtiću...!!!???"
E,to je zaista kompliment i za mene a bogami i za kuvarice u vrtiću!

POTREBNO JE:
  • 500gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka ,češanj belog luka
  • 1 jaje
  •  2,3 kašike prezli
  • so,biber,žačin C,peršun
  • 1/2 litre domaćeg soka od paradajza
  •  brašno
  • 1 kašičica šećera
  • malo ulja
PRIPREMA:
U činijiu staviti meso,sitno seckani crni i beli luk,jaje i prezle i  sve dobro izmešati.Začiniti pa još malo izmešati i ostaviti da odstoji jedno pola sata.Od ove smese praviti maleee čuftice uvaljati ih u brašno i pržiti u dobro zagrejanom ulju.Kad porumene izvaditi ih i ostaviti da se ocede od viška masnoće na papirnom ubrusu.
Za to vreme u šerpi zagrejati malo ulja dodati kašiku brašna i kratko propržiti.
Kad brašno počne blago da rumeni dodti paradajz sok i kašičicu šećera(ovo je Sremački dodatak,moja mama sos pravi bez šećera .Pa ko voli nek izvoli;))
Kad sos provri ubaciti oceđene ćuftice i kuvati sve zajedno 15ak minuta.
Služiti uz krompir pire,pirinač ili testeninu.
Prijatno!


понедељак, 07. фебруар 2011.

AMARANT KEKSIĆI

Za amarant sam prvi put čula dok sam sa uživanjem čitala Maslinkine postove.Prvo sam od kokica pravila čokoladice ,ali nisam uspela da napravim lepe sličice,pa taj post ostaje za neki drugi put;))
Pošto mi je ostalo amaranta , malo sam švrljala na netu u potrazi za receptima i naletela na ove keksiće.
Vrlo su ukusni i hranljivi ali nisu onako hrskavi kao cookies već imaju neku sunđerastu teksturu.Hrskavost im daju  upravo kokice amaranta koje krckaju pod zubima.
Ma ,sjajni su!!!

POTREBNO VAM JE:
  • 1,5 šolja brašna
  • 1 banana
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje suvog grožđa 
  • 1 jaje
  • 1 šolja brašna
  • 1/4 šolja ulja ili 40g putera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo 
  • 2 kesice vanilin šećera ili malo ekstrata vanile
  • prsohvat soli
 PRIPREMA:

Pomešajte jaje,šećer ,vanilin i puter pa dodajte izgnječenu bananu.
U drugoj posudi pamešajte brašno,sodu bikarbonu ,prašak za pecivo i so.
Zatim u brašno dodajte "mokre" sastojke.Izmešajte dok se sve ne sjedini .U tu masu ubacite kokoice amaranta i suvo grožđe.Pravite keksiće,najbolje sa dve kašičice,koje ćete poređati po plehu koji ste obložili peki papirom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180C između 8 i 12 min.