уторак, 01. фебруар 2011.

KOKOS HLEB

Rekoh već da jako volim kokos .
Ovog meseca u Blogosferi  sve se belelo od kokosovog brašna i mleka:))
U Kuvarijacijama su se pravile Bounty čokoladice a u Ajme koliko nas je...,Sandra je za temu odabrala kokos.
Moram da priznam da sam puna entuzijazma započela sa pravljenjem Bounty-ja,no nedostatak vremena i strpljenja doveo je do toga smo čokoladice pojeli u slast do zadnje ali izgled definitivno nije bio za pokazivanje u javnosti;))
Drugi put!
Ono što je takođe osvojilo srca ali i čula mojih ukućana i prijatelja je KOKOS HLEB .
Pravljen u poslednjem trenutku za igru Ajme koljko nas je...

POTREBNO JE:
  • 1     šolja kokosovog mleka(šolja za belu kafu)
  • 1     žumance
  • 1,5  kašika ulja
  • 3     šolje brašna
  • 1/3   šolje kokosovog brašna
  • 2,5   kašike šećera
  • 1/4   kašičice soli
  • 1/2   sirovog kvasca
PRIPREMA:
Kvasac razmutite u kokosovom mleku sa kašičicom šećera.U posudu za mešenje sipajte brašno ,pomešajte ga solju,dodajte ostale sastojke i nadošli kvasac.Dobro izmešajte dok se sve ne sjedini a onda mesite ručno ili mikserom 5,6 minuta.Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.Oblikujte ga po želji i pecite u zagrejanoj rerni na 200C oko 30,35minuta.
Ja sam jedan hlebčić posula kokosovim brašnom a jedan samo premazala vodom.
Hleb ima vrlo lepu aromu kokosa ali nije jakog inteziteta tako da se dopao i personama(moj muž) koje nisu baš neki preterani ljubitelji kokosa.
Deca su bila oduševljena,naročito u kombinaciji sa eurokremom;))






недеља, 30. јануар 2011.

CELER ALA DŽOZEFINA

U ovomesečnoj igrici Ajme koliko nas je,domaćica Sandra zadala je temu Kokos.
Obzirom da jako volim kokos na blogu imam već nekoliko objavljenih  recepata  sa njim.
Ipak za ovu igricu odlučila sam da  jedan receptić  koji već    duuuugooo  čuči  u tami moje prve sveščice sa receptima ugleda svetlost dana.
Vrlo je jednostavan i isto toliko interesantnog ukusa.
Naziv je dobio  po velikoj Napoleonovoj ljubavi ,Žozefini de Boare.Žozefina je kako  istoričari kažu bila ne tako lepa ali njena elegancija,prefinjenost i ljupkost osvojile su velikog vojskovođu malog rasta.
Izgleda da je volela isto takva jela.
Prefinjena i ljupka.

ZA CELER ALA ŽOZEFINA JE POTREBNO:

  • 2 celera od 200,300 gr
  • jaje
  • 50gr kokosovog brašna
  • 50gr mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 50gr putera ili malo ulja
  • so

ZA PRELIV:
  • 1 kisela pavlaka
  • 2-3 grančice mirođije i peršuna
  • 2-3 luka vlašcaili perje mladog luka
PRIPREMA:
Celer oprati oljuštiti i iseći na kolutove .Spustiti u kipuću slanu vodu i kuvati 10 minuta.Ocediti i ostatak vode obrisati ubrusom.Zatim svaku krišku celera uvaljati u brašno,umakati u umućeno jaje a zatim u mešavinu kokosa i mlevenog lešnika,spuštati u vreli puter i pržiti sa obe strane.
Za preliv sitno iseckati vlašac,mirođiju i peršun i izmešati sa kiselom pavlakom.