субота, 22. јануар 2011.

HUMUS

Leblebije sam poslednji put jela  kao devojčica, na jednom turniru u fudbalu.
 Moj brat je bio glavna zvezda a tata i ja glavni navijači.
 Dok je brat izgarao na terenu,mi smo smo se bavili sportom ali onim za "zube".
Ako ste kao deca išli na utakmice ,sećate se sigurno čika koji su u korpama prodavali fišeke pune sveže pečenih semenki,suncokreta kikirikija i naravno leblebija :))
Provlačili su se po tribinama glasno nabrajajući gore navedene grickalice sa obaveznim:"Navali narode,sport za zube......"
Valjda zato jer nisam volela da pljuckam semenke,najčešće sam jela kikiriki i leblebije .

Susam obožavam.Kao dete sam brižljivo skupljala svaku semenčicu otpalu  sa đevreka dobijenog za užinu i u slast je zobala.Danas ga trpam u sve:slaniše,slatkiše,salate....


Taan sam probala pre par godina ,kao preporuku jedne prijateljice iz Skoplja .
Savetovala je da ga  umešam u toplo mleko i tako pijem za brži oporavak mojih obolelih bronhija.
Jako mi se svidelo.

Kad sam na Internetu videla recept za Humus , nisam mogla da odolim .
Kombinacija namirnica je obećavala :))
I nisam se prevarila,super je!
Jedino što nisam imala beli luk nego sam koristila u prahu,pa ukus luka nije baš bio jak.
Sigurna sam da bi bio mnogo bolji sa intenzivnijim ukusom luka:))
Uz vrući  somun  i sveži paradajz....mmmmmm ;))

ZA HUMUS VAM JE POTREBNO:
  • 300 gr svežih leblebija
  • 3,4 kašike taana
  • sok od dva limuna
  • so ,biber,beli luk,aleva paprika
  • 4,5 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:

Leblebije potopiti u vodi i ostaviti da odstoje preko noći.
Sutradan ih kuvati u svežoj vodi dok ne omekšaju.Ocediti ih i izmiksati u blenderu,dodati 3 kašike maslinovog ulja ,3 kašike taana, 2 čena izgnječenog belog luka.Posoliti i pobiberiti.
U masu dodavati one vode gde su se leblebije kuvale sve dok se ne dobije pire.


Gotov Humus sipati u posudu,kašikom napraviti šaru (udubljenje) gde ćete sipati maslinovo ulje  i alevu papriku.






среда, 19. јануар 2011.

SPREMILA NAM KUMA NAŠA........

Kumstvo je u Srbiji svetinja...

( Iako se to  ne bi moglo zaključiti iz bliže, a bogami ni starije  istorije;)
Bez kumova se ne može zamisliti ni jedno slavlje ,radost il veselje.
Za kumove uzimamo nama najdraze osobe.

Iz detinjstva ,vrtica,škole, nekad sa fakulteta....Za nas ženskaće koje smo se "kasnije" udale(pa smo vec svima iz detinjstva mi bile kume ) to moze da bude i koleginica sa posla koja  nam je postala sjajna prijateljica;))

Sto se muskaraca tice,sem gore nabrojanih prijatelja,načešći izbor je,bar za one koji su služili u JNA,drugari stečeni u vojsci.
Tako da mnogi imaju kumove rasute po celom svetu ili bar po bivsoj Jugoslaviji.
Moj muz je u vojsku išao.
Doduše , kada je zemlja vec uveliko pocela da nam se raspada Ipak,tamo je stekao još jednog pravog prijatelja.
Kuma .
Jagodinca...:))
Kako da se nešto slavi bez kumova??
Ovu Novu godinu proslavila smo sa jednim od šestoro kumova koliko ih imamo.


 U Džagodini, kako grad zovu mladi ili Svetozarevu kako ga se secaju stariji .

 U stvari grad  je po legendi  naziv dobio po krčmarici Jagodi ,koja je po suncu služila goste ,a pod sjajem meseca ,sa 40 razbojnika napadala i  i pljačkala bogate karavane kraj Carigradskog druma.
A onda se zaljubila.
Drugari ,razbojnici nikada joj nisu oprostili izdaju i jedne noći u plamenu je nestao  Jagodin han.Na tom mestu kasnije izrašće Jagodina palanka ,a mnogo kasnije i grad od 40ak hiljada stanovnika -Jagodina

Jagodina je poznata po raznim stvarima.
Divnoj prirodi.....nalazi se u kotlini koja je obavijena niskim planinama Juhor,Crni Vrh i ograncima Gledićkih planina.....,reci Belici, ...  mnostvu  srednjevekovnih manastira  kojima je okruzena,Ravanica,Manasija,Kalenić,Jošanica,.......,nekada je bila poznata i po razvijenoj industriji.
Danas ,kada su na zalost ,politicari glavne zvezde naše zemlje ,prva asocijacija za Jagodinu je njen gradonacelnik Dragan Markovic Palma ,poznat po raznim biserima . Ruku na srce i po tome što je Jagodina  i danas poznata po velikom Akva parku,Muzeju voštanih figura i jedinom ZOO vrtu, južno od beograda:))
Opet sam odužila;))


Tema ovog posta ipak je moja kuma Jelena i njene kulinarske sposobnosti.A ima ih na pretek :))     
Jela ima zlatne ruke i beskonačno mnogo energije::))
Jednom rečju ,iskreno joj se divim!!(...to su 4 reči ali dobro;))
Novu godinu proveli smo onako....baš lepo! Opušteno,veselo i uz nezaobilaznu" krku i srku"


ROLAT OD SPANAĆA

MEZE-tzv.Organic food(sve sem kačkavalja i kobasice  je domaća rana;)
PIHTIJE plus JAJA (kao da nema dovoljno holesterola)



LJUTI PINĐUR_favorit mog muža

KROMPIROV KAČAMAK-odličan za stomak posle obilnog jela :))
MIMOZA I VITAMINSKA SALATA(da ne bude da nije bilo vitamina)


Kao u Đoletovoj pesmi.......Spremila nam kuma naša........:))