Znam da svi znate da napravite pitu sa sirom. Znam i ja naravno, ali moram da priznam da je uvek slažem na klasičan način...
Pre par dana u goste nam je došla moja drugarica Slađa. Znate one popodnevne varijante druženja sa decom. Razgovor se odužio, a deca ogladnela. U frižideru smo imali taman sastojke za pitu, sir, kore, jaja ...
Već sam počela da spremam kad je moja mlađa gospođica zavrištala :
"Hoću pitu kao što je pravi Slađa!"
"Kakvu to specijalnu pitu pravi Slađa?,štrecnuh se ja. "Onu zamotanu!""Pa i moja je zamotana", izbečih se.
"Ali tvoja nije tako lepa kao njena"
Kakva uvreda!!!😀
"Hoću pitu kao što je pravi Slađa!"
"Kakvu to specijalnu pitu pravi Slađa?,štrecnuh se ja. "Onu zamotanu!""Pa i moja je zamotana", izbečih se.
"Ali tvoja nije tako lepa kao njena"
Kakva uvreda!!!😀
Moja drugarica vrednica zasuka rukave i evo šta nastade!
Pleh obložiti papirom za pečenje. U činiji umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir i jogurt. Sve dobro izmešati. U većoj šolji pomešati ulje i kiselu vodu.
Filuje se po jedna kora (upakovanju od pola kg kora obično ima 16 kora).
Koru poprskati najpre mešavinom ulja i kisele vode, a onda i filom od sira. Koru najpre preklopiti ali tako da ivica ide do 2/3 lista, znači ne na pola. Onda tako preklopljenu koru zamotati u rolnu. Rolnu na kraju umotati kao pužić. Kraj koji ostane podvući pod "puža". Ređati u pleh i odozgo poprskati mešavinom ulja i kisele vode.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne dobije lepu rumenu boju.
Uživajte!
Коментари