субота, 26. новембар 2011.

PILETINA U KORNFLEKSU I RIŽOTO SA ŠARGAREPOM

 Evo jednog recepta koji će vas  obradovati posebno ako imate decu.Nema šanse da im se ne svidi!
Piletina upakovana u hrskavi kornfleks:))
Takođe tu je nešto što mene uvek obraduje :)
Naime ja jako volim rižoto,mogla bih da ga jedm čini mi se uvek i to bez ičega ;)
Ovaj je sa dodatkom šargarepe i u društvu hrskave piletine. Malo li je :)Pa se posle pitam otkud ovoliko kila:)

PILETINA
POTREBNO JE:
  • 1 pileće belo meso
  • oko 50gr kornfleksa
  • malo brašna
  • so,biber
  • 3 jajeta
  • ulje za prženje
  •  
PRIPREMA:
Kornfleks  staviti u deblju kesu za zamrzivač pa ga kroz kesu "izlupati"oklagijom.Ja volim da su krupniji komadi.
U dublji tiganj staviti ulje da se greje.
Pileće belo meso(file) iseći na deblje trake pa posoliti i pobiberiti.Trake blago uvaljati najpre  u brašno(otresti ako ima viška brašna) pa u umućena jaja pa obilno u kornfleks.
Piletinu pržiti u dobro zagrejanom dubljem ulju dok ne dobije lepu rumenu boju.

RIŽOTO
POTREBNO JE:
  • 1 šolja pirinča
  • 3,4 šolje pileće supe(najbolje domaće)
  • 1/2 šolje belog vina
  • 2,3 kašike parmezana
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike ulja
  • povrće ili začini po želji(u ovom slučaju šargarepa)
PRIPREMA:U šerpu zagrejati 2 kašike ulja pa dodati 2 kašike putera(nikako margarina ,jer upravo puter daju rižotu poseban ukus)Kad se puter istopi dodati sutno seckani luk.Luk pržiti stalno mešajući dok ne omekša.U uprženi luk dodati pirinač koji ste kratko držali u vodi.Nastaviti prženje i dalje stalno mešajući pritom voditi računa da pirinač ne izgori.To sve kratko traje .Početi onda sa dodavanjem supe .Supu dodavati malo po malo i dalje stalno mešajući:))Kad pirinač upije prvi deo supe,dodavati opet po malo dok se sva tečnost ne potroši i pirinač ne omekša.Ne treba da se raskuva.Na kraju dodati i vino.kad je rižoto goto skloniti ga sa vatre pa dodati parmezan.Dobro promešati da se parmezan istopi.
Ovo je osnovni rižoto .Ukoliko želite u njega možete da stavite neko povrće,meso  ili začine .Ja sam ovoga puta dodala sitno seckanu šargarepu iz iste ove pileće supe.



Povrće se inače dodaje posle luka kratko proprži zajedno sa njim pa doda pirinač a onda sve isto do kraja.




    2 коментара:

    1. Onda smo se dogovorile: ti uzmi sa tanjira rižoto, a ja ću piletinu :-) Nije da ne volim pirinač, ali uz ovakvu piletinu može biti samo tihi pratilac.

      ОдговориИзбриши
    2. Nisam nikad jela piletinu pripremljenu na ovaj način, baš je fora.

      ОдговориИзбриши