KANE BULARI

Evo me opet, posle duuuuuuužeg vremena.


Nije neko opravdanje ali nije me bilo ovako dugo jer sam između ostalog promenila radno mesto tj. školu 😶
 S obzirom  na to da kad promenim frizuru patim danima,  ovo mi je prilično teško palo. Posle 16 godina rada u "Kralju Petru "sporo  se privikavam na novi kolektiv i organizacuiju rada. Sve mi je neobično i čudno, do te mere da se ponekad osećam kao da radim u drugoj državi.
 
Imam sreće da su kolege stvarno OK i da sam dobila prvake pa sam krenula od početka.
Naravno zahvalna sam što  radim na 5 minuta od kuće. I to peške.
No, prvaci odnosno deca na tom uzrastu su prilično ezoterični  i da bi se formirali i "ušli" u grupu, potrebna je ogromna energija 🙄 Posle prvaka, kod kuće me čekaju jedan "drugak"(počele su ocene) i jedan predškolac sa svim onim obavezama oko domaćih zadataka, sportova i jezika u slobodno vreme. Ponekad se osećam kao da sam na pokretnoj traci.

Zbog promene ritma dana, nemam više ni onih sat vremena kada sam uz jutarnju kafu, SAMA, uživala čitajući vaše blogove. Kuvam ja i dalje ali obično sam za slikanje i objavljivanje postova koristila sitne sate kad svi legnu. U poslednja dva meseca obično zaspim zajedno sa decom i to najčešće obučena 😀 
A vikend-pitaju me. Šta da kažem, jesen je ...nabavke, zimnice, rođendani, posete, treninzi....ajd dobro ...ponekad i izlasci .

Početkom septembra(eto tome skoro dva mesece ...uf) bila mi je zaova iz Nemačke i svašta mi lepo donela za moje kuvarijacije. Gomila stvari još čami u ormaru i čeka da se iskoristi.
Za početak isprobala sam kardamom.Šta da vam kažem...mmm....ko ga još nije koristio nek ga što pre nabavi.
 I miris i ukus ...što rekoše u onoj reklami;))
Recept je preuzet sa bloga Mari milo cake desing.Posle turskog  evo i recepta za tradicionalno švedsko pecivo.



POTREBNO JE

  • 150 gr maslaca ili margarina
  • 1/2l mleka
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 šolja (1 dl) šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike kardamoma
  • 850 gr brašna
Za premaz:
  • 1šolja (1dl) šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 100 gr maslaca

PRIPREMA:

Razmutiti kvasac u toplom mleku. Dodati šećer, kardamom i otopljeni maslac. Brašno i so pomešati pa u njega sipati tečne sastojke. Izmešati pa umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Pripremiti namaz.
Omekšali maslac, šećer i cimet dobro izmešati da se dobije tamna kompaktna masa.
Kad se testo udvostruči  razviti ga u obliku kruga. Premazati ga namazom u tankom sloju pa preklopiti.Tako preklopljeno testo seći na deblja rezanca i smotati u obliku malih đevreka. Premazati umućenim jajetom. Bulari se mogu posuti krupnijim kristal šećerom, šećernim perlama ili listićima blanširnih badema.
Peći na 200C oko 10-15 minuta.








 Uživajte!









Коментари

mirjana каже…
Da znas da su fini i fotogenicni isto !!!
Ja cak ne marim sto ih sutradan,ako ih ostane podgrijem i oni opet mirisu kao da su svjeze peceni !!!!!
Iiiii каже…
Bulari:), njih sam 'upoznala' prije 20ak godina od komsinice koja je bila kod rodbine u Svedskoj. I bas me podsjecaju na ona divna vremena kada nije bilo toliko mogucnosti i informacija na tanjiru i kada sam se radovala da cujem od nekoga ko je bio na putu kako je bilo, sta tamo sve ima, sta se kuha, jede, kako zive...a ne kao danas, sve imas i sve je postalo dosadno.
Ovi Jelini (komsinicini) bulari su bili doduse kao strudla, a ne uvijeni kao tvoji, ali to je u biti to, meko, mirisno dizano tijesto sa cimetom i grozdjicama...
What's for dessert? каже…
Baš bih uživala da mi par komada serviraš na tanjur uz šalicu kakaa. Izgleda mljac!
Dilajla каже…
Jako lijepi ,baš privlače svojom bojom i oblikom.
Sweet Corner каже…
Vec sam nekoliko puta htjela isprobati ovako nesto, ali nikako da dodje na red. Svidja mi se jako, i odlicno izgleda! Vjerujem ti kad kazes da se osjecas kao na pokretnoj stazi:)) i ne bih ti bila u kozi sa prvasicima, jedan mi je bas krenuo u skolu:))))
Laka kuharica каже…
Kardamom uvijek imam i obožavam ga u crnoj kavi, ali koristim i u kolačima, pa s obzirom da ga dosta ide u ovo divno pecivo, više sam nego sigurna da je odlično. Prekrasno izgleda i nadam se da ćeš ipak nalaziti vremena za bloganje.
Mimi каже…
Trazila sam kardamom kod nas u Pancevu, po prodavnicama zdrave hrane, ali nemaju ga... :( Bas bih volela da ga probam...
Drago mi je da ponovo objavljujes. Probacu ova peciva... :)
Вера каже…
Bas lepo izgledaju, mene jako privlači pecivo, posebno slatko!Jako su ti i fotkice lepe!
Nastasja каже…
Uh, prelepa kombinacija sastojaka. Super recept!
Branka - byB каже…
Drago mi je da si našla vremena pokazati nam ova prefina peciva, odlično izgledaju. Ja sam dobila kardamom od Mirjane i još čeka isprobavanje, a sada kada i ti kažeš da te oduševio vrijeme je da ga i ja iskoristim. Možda baš u ovim pecivima !
Nale Coolinarija каже…
obožavam kardamom i često ga koristim, najradije u mleku i nekim čajevima. Čokoladi daje zanimljiv šmek, takođe.
Divna peciva:)
Tamara каже…
prekrasni, baš za doručak!!