четвртак, 02. јун 2011.

SITNI KOLAČI III

Evo još malo sitnih kolača.Obožavam ih ali moram da priznam da sam do skoro izbegavala da ih pravim i to ne zbog toga što nemam dovoljno recepata ili iskustva već zato što nemam baš mnogo strpljenja za njihovo ukrašavanje .Retko mi ispadnu baš,baš.......ove godine namučilo me je najjednostavniji rolatić od ratluka :(

KOKOS SALAMA by Chocolate dust
Nisam nikako mogla da utrefim vreme kuvanja šećera,tek iz trećeg puta sam ga nekako smandrljala.Znam da je za kolače najvažnije vreme i strpljenje a ja sam nešto u poslednje vreme u deficitu i sa jednim i sa drugim:)Pišem post posle mesec dana:))Ipak zadatak za ovogodišnju slavu je uz malo prepisivanja i puno truda uspešno izvršen;))     
Na spisku su ove godine ,što se mene tiče ,bili Nepečeni rolat sa žutim filom,Kokos salama  by Godiva,Kumine štangle i Rafaelo kugle by Palachinka plus torta Car Lazar o kojoj ću pisati neki drugi put.

NEPEČENI ROLAT SA ŽUTIM FILOM
za koru vam je potrebno :
  • 2 belanceta
  • 200gr šećera u prahu
  • 200gr oraha
  • 100gr čokolade za kuvanje
i još  za žuti fil
  •  2 kuvana žumanceta
  • 200gr putera ili margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • malo ruma
 Umutiti čvrst sneg od 2 belanceta i 200gr šećera u prahu,dodati orahe i otopljenu čokoladu..Smesu dobro izmesiti i rastanjiti između dve folije.Preko braon korice premazati žuti fil koji smo napravili od umućenog
putera ,šećera u prahu i izmrvljenih žumanaca.Ohladiti u frižideru.

 KUMINE ŠTANGLE
kora:
  • 5 belanaca
  • 100gr šećera
  • 150 gr putera
  • 150 gr oraha
  • 100gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
1.fil:
  • 5 žumanaca
  • 100gr šećera u prahu
 2.fil:
  • 100gr putera
  • 100gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade 
  • malo mleka 
  • orasi za posipanje
PRIPREMA:
1.Penasto umutiti puter i šećer ,zatim dodati brašno ,prašak za pecivo i mlevene orahe.Na kraju dodati čvrsto umućen sneg od belanaca i dobro izmešati.Izliti u namašćen pleh i peći 15 ak minuta na 180C.
2.Dok se kora peče ,penasto umutiti 5 belanaca sa 100gr šećera.
Preliti preko pečene kore i vratiti u rernu da se 10ak minuta prosuši na 50C.
3.Čokoladu istopiti sa puterom ,šećerom i malo mleka.Preliti preko žutog fila i ostaviti na sobnoj temeraturi da se ohladi.
4.Preko ohlađenog kolača posuti mlevene orahe.



 HOMEMADE RAFAELO







Srećom moja svekrva je sjajna kuvarica pa smo se u startu podelile,ona pravi polovinu  ja polovinu slatkiša,što je super stvar kad radiš više poslova i imaš sitnu decu;))                                  

16 коментара:

  1. Ove kumine šnite su odlične to se kod mene zove marcopan šnite

    ОдговориИзбриши
  2. Mmmm, dvni su ti svi kolacici i moram ti reci da mi prva fotka bas nekako najvise prija, mislim da bih krenula sa degustacijom upravo od kokos salamice, pa onda redom!;)))

    ОдговориИзбриши
  3. dala si si truda, krasni su kolačići, ja patim na te minijature, obožavam ih vidjeti poslagane na tanjuru :)

    ОдговориИзбриши
  4. Kod sitnih kolača najvažnije je da savršeno izgledaju, što si ti postigla u potpunosti. Ja radim identičnu nepečenu roladu!

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam ljubitelj sitnih i nepečenih kolača, ali par puta na godinu napravim i takav kolač.

    One salamice od kokosa su preslatke!!

    ОдговориИзбриши
  6. Mmmm, ja bih rado probala od svakog:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepi su ti kolaci! Moze neki za mene?

    ОдговориИзбриши
  8. Ja pravim volim i uvek imam sitne koalce u kuci(dobro dodju).Ovi tvoji su divni narocito kokos kugle:)

    ОдговориИзбриши
  9. NI ja nisam neki ljubiteljs sitnih kolačića ali ova prva kokos rolada je njam :))

    ОдговориИзбриши
  10. Kolacici su predivni... Ne znam za koji bi se odlucila, svi izgledaju odlicno... Mozda za kuminu šnitu? :))

    ОдговориИзбриши
  11. Super kolačića se ovdje našlo. Ja ih imam strpljenja raditi ali ne baš toliko i vremena pa su u zadnje vrijeme sve rijeđe kod mene.
    Ali ove Kumine štangle, odlične su ! za njih ću naći i vremena i strpljenja.

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasni su, stvarno mi je teško odlučiti koji mi ljepši od kojega. :)

    ОдговориИзбриши
  13. Božanstveni su ti ovi kolačići. Ja nisam ekspert za minijature ali skupljam recepte.
    Nadam se da si videla poziv na blogersko druženje na Adi 26 juna
    i da ćeš nam se pridružiti

    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/06/vazno-obavestenje-poziv-na-druzenje-u.html

    ОдговориИзбриши
  14. Volim kolače koji se ne peku... Tako su ukusni, a ne treba puno vremena (možda jedino za prve) :) Pratim!

    ОдговориИзбриши
  15. Rolat je najdivniji. Mada volim sve sitne kolace :)

    ОдговориИзбриши