Evo još jednog sladoleda ali ovoga puta za moju dušu.
Obožavam kombinaciju mente i čokolade,After eight čokoladice su moj favorit. Obzirom da su u Beogradu bezobrazno skupe obično čekam da mi ih donesu gosti iz inostranstva 😀 (čekam = molim, kukam, pretim, naručujem...da mi ih donesu)
Nisam baš bila sigurna kako će ovaj sladoled proći kod dece ali ko velim ..."i mi cigani imamo dušu"...
Pa evo, samo za moju , a možda i vašu dušu...
POTREBNO JE:
PRIPREMA:
Nisam baš bila sigurna kako će ovaj sladoled proći kod dece ali ko velim ..."i mi cigani imamo dušu"...
Pa evo, samo za moju , a možda i vašu dušu...
POTREBNO JE:
- 250 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 50 gr sveže nane
- 120 gr šećera
- prstohvat soli
- 5 žumanaca
- 100 gr mlečne čokolade
U šerpu sipajte mleko i polovinu slatke pavlake pa dodajte opranu nanu. Kad proključa, kuvajte još par minuta pa sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji sat vremena da bi nana pustila sve svoje ukuse i mirise. Procedite tečnost kroz cediljku ali tako što ćete kašikom, špatulom ili jednostavno dobro opranim rukama nanu pritiskati i cediti kroz sve rupice cediljke. Zbog jačeg ukusa ili eventualno boje. Meni se nešto nije obojilo a nisam htela da stavljam ništa veštačko. Nije mi ni smetalo.
U činiji umutite žumanca tako da posvetle pa polako, sve mešajući žicom dolivajte toplu tečnost sa ukusom nane.
U šerpu gde ste kuvali mleko, pavlaku i nanu sipajte najpre drugu polovinu pavlake pa zatim proceđenu smesu od jaja. Zagrejte pažljivo do tačke ključanja sve vreme mešajući. Pazite da ne preterate jer će vam se jaja zgrušati.Treba da bude malo zgusnuto i lepljivo.
Pustite da se malo prohladi pa sipajte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.
Tražeći po internetu odgovor kako da mi se domaći sladoled ne kristalizuje i bude kremast, svakakve sam savete pronašla. Jedan od njih je mešanje smese na svakih pola sata. Ručno ili štapnim mikserom.
Ja sam kombinovala, jednom ručno pa jednom mikserom...pa opet ...
Morate malo i da se pomučite...😉
I na kraju ...spektakl...čokolada...njami
Čokoladu istopite ...kako god u mikrotalasnoj ili šerpici i jedan deo u" končićima " išarajte po čistoj i suvoj plastičnoj posudi. Trećinu sladoleda koji još nije skroz smznut sipajte preko čokolade. Pa onda opet čokolada, pa sladža pa čokolada ...pa ....na kraju treba da su "končići "čokolade.
Čokolada se u dodiru sa smrznutim sladoledom odmah steže i kad sutra budete vadili kugle, super će šareno da izgleda.
Pazite samo da vam ko meni "končići" po negde ne budu "kanapi ". Lepše izgleda.
Uživajte!
Коментари