среда, 25. мај 2011.

SLADOLED SA NANOM I MLEČNOM ČOKOLADOM

Evo još jednog sladoleda ali ovoga puta za moju dušu;))

Obožavam kombinaciju mente i čokolade,After eight čokoladice su moj favorit.Obzirom da su u beogradu bezobrazno skupe obično "čekam " da mi ih donesu gosti iz inostranstva(čekam-molim,kukam ,pretim,naručujem...da mi ih donesu;))

Nisam baš bila sigurna kako će ovaj sladoled proći kod dece ali ko velim ..."i mi cigani imamo dušu"...
Pa evo,samo za moju  a možda i vašu dušu....:))


POTREBNO JE:
  • 250 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 50 gr sveže nane
  • 120 gr šećera
  • prstohvat soli 
  • 5 žumanaca
  • 100 gr mlečne čokolade
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko i polovinu slatke pavlake pa dodajte opranu nanu.Kad proključa ,kuvajte još par minuta pa sklonite sa šporeta,poklopite i ostavite da stoji sat vremena da bi nana pustila sve svoje ukuse  i mirise.Procedite tečnost kroz cediljku ali tako što ćete kašikom,špatulom ili jednostavno dobro opranim rukama nanu pritiskati i cediti kroz sve rupice cediljke:))Zbog jačeg ukusa ili eventualno boje .Meni se nešto nije obojilo a nisam htela da stavljam ništa veštačko. Nije mi ni smetalo.

U činiji umutite žumanca tako da posvetle pa polako ,sve mešajući žicom dolivajte toplu tečnost sa ukusom nane.

U šerpu gde ste kuvali mleko,pavlaku i nanu  sipajte najpre drugu polovinu pavlake pa zatim proceđenu smesu od jaja. Zagrejte pažljivo do tačke ključanja sve vreme mešajući.Pazite da ne preterate jer će vam se jaja zgrušati.Treba da bude malo zgusnuto i lepljivo.

Pustite da se malo prohladi pa sipajte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.
Tražeći po internetu odgovor  kako da mi se  domaći sladoled ne kristalizuje i bude kremast ,svakakve sam savete pronašla.Jedan od njih je mešanje smese na svakih pola sata.Ručno ili štapnim mikserom.
Ja sam kombinovala,jednom ručno pa jednom mikserom...pa opet ...))
Morate malo i da se pomučite....;))
I na kraju ...spektakl....čokolada...njami
Čokoladu istopite ...kako god u mikrotalasnoj ili šerpici i jedan deo u" končićima " išarajte po čistoj i suvoj plastičnoj posudi .Trećinu sladoleda koji još nije skroz smznut sipajte preko čokolade .Pa onda opet  čokolada ..pa sladža  pa čokolada ...pa ....na kraju treba da  su "končići "čokolade.
Čokolada se u dodiru sa smrznutim sladoledom odmah sleže i kad sutra  budete vadili kugle ,super će šareno izgledati.
Pazite samo da vam ko meni "končići" po negde ne budu "kanapi ":))Lepše izgleda.
Prijatno!!!





15 коментара:

  1. Sladoled izgleda odlično. Vjerujem da je i ukusan.

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastična kombinacija..Ima slatkog, mirisnog, hrskavog ma svega za uživanje:)

    ОдговориИзбриши
  3. Sladoled za poželjeti. Jako volim okus mente, čak i u salatama. Imam teglice i stalno čupkam listiće. Ovo sa sladoledom me baš oduševilo.

    ОдговориИзбриши
  4. odličan spoj mente i čokolade, super sladoled! I ja sam luda za After Eight čokoladicama:)

    ОдговориИзбриши
  5. Divno, divno, divno! Fenomenalna kombinacija!

    ОдговориИзбриши
  6. Nana je neverovatna! Mene svaki put iznenadi na drugi nacin gde god da je dodam :) Izgleda zaista primamljivo i socno - bas kako treba da izgleda jedan sladoled sa nanom i mlecnom cokoladom :)

    ОдговориИзбриши
  7. I ovo zvuči kao odlična kombinacija, a sladoled izgleda prekrasno kremasto.

    ОдговориИзбриши
  8. Uh, ovo je tako fino, volim After eight cokoladice i ova kombinacija izgleda odlicno!;)))

    ОдговориИзбриши
  9. Imam mentu u moj vrtu na balkonu i stalno tražim neke fine recepte. Ovaj sladoled se čini savršen!

    ОдговориИзбриши
  10. Imaš pravo da trebamo ugoditi i svojoj duši. Mislim da je nana idealan dodatak osvježavajućim desertima kao što su sladoledi ili kolači sa ledenim kremama. Ideja je odlična.

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo je definitivno i za moju dušu. Prefina kombinacija čokolade i mente, meni se možda malo više sviđa kada je u kombinaciji tamna čokolada ali i ovo ću rado isprobati. Super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  12. Ah,sladoled,i to kakav! Hvala za recept i predivne fotografije!

    ОдговориИзбриши