ČIZKEJK







Prošle godine pravila sam svoj prvi čizkejk.Onaj pravi ,što se peče ,sa sirom i jajima.
I to čokoladni .
Sva ponosna pozvala sam na degustaciju istog  našeg prijatelja Mirka koji se baš u to vreme vratio iz Čikaga.
Da li iz pristojnosti ili mu se zaista svideo ,Mirko je kolač pohvalio.

Moji,  a  i  utisci mojih ukućana bili su sasvim drugačiji. Borili smo se dan ,dva sa popularnim" čizom "ali je na kraju dobar deo završio u kanti za smeće:(( Verovatno zato jer nismo navikli na te ukuse ali sir i njegova ...ne znam.....valjda oporost,otužnost.... ili kako god me apsolutno nije privukla.

Skoro sam tražeći na Netu neku voćnu a brzu tortu ( opet taj nedostatak vremena:))naišla na razne varijacije čizkejka koje su pravile blogerke sa ovih naših prostora.
Minja je rekla bih doktor za ove stvari ali
obzirom da mi je  sve što sam pravila po receptu Maje sa bloga Cooks and bakes i više nego dobro uspevalo odlučila sam se za recept po kome je ona pravila svoj Čizkejk sa višnjama .Malčice sam ga promenila  i evo šta je ispalo iz dva puta :))

Jednom sa zamrznutim a jednom sa svežim jagodama!





POTREBNO JE:
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 125gr putera
  • 2 kašike mleka
  • 400gr krem sira
  • 400ml slatke pavlake 
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kesice želatina u prahu
  • 1 kesica crvenog preliva za kolače
  • 1/2 kg jagoda




    PRIPREMA:
    1.Jagode oprati ,očistiti i polovinu sitno iseckati a polovinu ostaviti za ukrašavanje.
    2.Mleveni keks , puter sobne temperature i 2 kašike mleka pomešati i utapkati u kalup za kolače sa štipaljkom.Kašikom poravnati "koru"od keksa .
    3.Ivice kalupa ,zatim obložiti pek trakama peki papira.
    4.Dve kesice želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri.
    5.Za to vreme umutiti slatku pavlaku i zasebno krem sir sa šećerom u prahu i limunovim sokom.
    6.Sjediniti slatku pavlaku i smesu od sira.
    7.Nabubreli želatin zagrejati do tačke ključanja i sipati u smesu od sira i pavlake.Dobro promešati.
    8.Podeliti smesu na pola i u jednu polovinu staviti sitno seckane jagode.
    9.Deo krema sa jagodama sipati u kalup preko kore apreko njega usuti i deo bez jagoda.
    10.Ostaviti kratko u frižideru dok seckate jagode za ukrašavanje .ja sa ih sekla na listiće.
    11.Spremiti preliv za kolače po upustvu sa kesice.
    12.Dok preliv ne  počne lagano da želira poređajte jagode po čizkejku.
    13.Sipajte preliv preko jagoda od sredine kolača ka ivicama.

    Čizkejk ostavite u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.

               Onoliko koliko me je razočarao pečeni čizkejk ovaj me je bar još duplo oduševio:))

                                                         UŽIVAJTE!!!!




    Коментари

    Bite my cake каже…
    Odličan je, ovako ga vrlo slično i ja radim, jako fino i lijepo! Obožavam ga, ali recimo cheesecake u čokoladnim varijantama mi baš nije toliko dobar kao ovaj čisto sirni, s dodatkom voća
    Laka kuharica каже…
    Prekrasno izgleda. Ja jedino nikada ne volim stavljati želatinu u kolače jer mislim da je to prvenstveno slastičarski rekvizit i da domaćim kolačima ne treba.
    Анониман каже…
    Koliko sam čizkejkova napravila dosada ihaaaj Svi to vole da jedu.Ja retko kupim kolače ali recimo u jednoj pekari ako prodjem tim putem obavezno pojedem njihov čiykejk tj Sahne kaese torte pošto je pekara nemačka.Ovaj tvoj samo što ne kaže Say cheeeeese.Izvrsno
    Dilajla каже…
    Ja ga obožavam i u obje varijante mi je lijep.
    Marina каже…
    Možda je problem bio u čokoladi... ja obožavam i sirovi i pečeni čizkejk, ali s čokoladom mi jednostavno nejde iako obožavam čokoladu... ;-))
    Miodrag Surac каже…
    Meni se dopada kako izgleda...
    mignonne каже…
    U kombinaciji sa vocem je fino i mislim da mu tesko odoleti, meni se isto vise svidja vocna varijanta i ova tvoja "tortica" sa jagodama je pun pogodak!;)))
    Aleksandra каже…
    Obožavam, odlične fotke :)
    Prelepo izgleda, fotografije su jako lepe, a ciz sa jagodama svi obozavamo, ja ga malo drugacije pravim, uvek je omiljen u nasoj kuci...
    Just Cake Girl каже…
    Obožavam cheesecakove, pogotovo s voćem! Izgleda odlično!!
    stocicu postavi se каже…
    Devojke,hvala puno na komentarima:))
    Marina ,možda je stvarno problem bio u čokoladi :))Sledeći put probam bez pa javljam:))
    Вера каже…
    Ovo je najbolja kombinacija za čizkejk!
    Andrea каже…
    Obožavam tortu od sira u svakoj kombinaciji, a ova tvoja izgleda čarobno. :)
    tanja каже…
    Obozavam Cheesecake, i to najvise s vocem, i obje varijante mi izgledaju odlicno!!!
    Dunja каже…
    Prekrasno, s jagodama uvijek primamljivo.
    kzsomb каже…
    Pozdrav,

    Izvinjavam se, slabo govorim srpski.

    Jedna madjarska gastroblogerka (zove se Ana Peter, a njen blog:
    http://malackaraj.blog.hu
    u subotu, 21-og maja provesce dan u Beogradu, i vrlo rado bih kuvala sa gastroblogerom (ili grupom gastroblogera) u Beogradu i napravila bih eventualno kratak video za blog, poput recimi ovog:
    http://indavideo.hu/video/Kolbasztoltes_OK
    (ona je plavusa sa kratkom kosom)
    To “medjunarodno blog kuvanje” (bilo bih zgodno nesto tradivcionlano srpsko jelo, ili neka interesantna, progresivna kombinacija, poput post o restoranu o fuziji Toskanske i Pirotske kuhinja, no moze bilo sta, samo da se kuva veselo:-)) bih bilo na nonprofit bazi, cist hobi, najlepse bih bilo, da se pretvori u obicaj, pa da se uzvrati jedno zajednicko kuvanje u Budimpesti,ali naravno OK je i to da se dele troskovi sirovina, ili ako nesto bih bilo korisno, da ponesemo iz Madjarske, donecemo.
    Ana je malo extravaganta (ali bez nekih star alira), njena druga tema su (uglavnom) stari automobili,
    http://auto.indavideo.hu/video/Etanolos_Ford_Focusszal_Olaszoszagban

    Pa dolazi sa lepo obnovljenom veteran Volvoom, starom 30 godina i sa psom (Parson Russel Terrier, sitan pas i sa dva momka, prijatelj i ja, bez nekih gastro iskustva (kao degustatori iz reda prostog naroda:-))

    Ako neko ima volje i vremena, prostor (kuhinja, a moze i kuvanje na otvorenom prostoru) da ucestvuje u sobotu 21 maja u ovom gastro druzenju, molim vas da se javi na mail:
    kzsomb@gmail.com

    Hvala unapred
    Geza