уторак, 03. мај 2011.

ČIZKEJK







Prošle godine pravila sam svoj prvi čizkejk.Onaj pravi ,što se peče ,sa sirom i jajima.
I to čokoladni .
Sva ponosna pozvala sam na degustaciju istog  našeg prijatelja Mirka koji se baš u to vreme vratio iz Čikaga.
Da li iz pristojnosti ili mu se zaista svideo ,Mirko je kolač pohvalio.

Moji,  a  i  utisci mojih ukućana bili su sasvim drugačiji. Borili smo se dan ,dva sa popularnim" čizom "ali je na kraju dobar deo završio u kanti za smeće:(( Verovatno zato jer nismo navikli na te ukuse ali sir i njegova ...ne znam.....valjda oporost,otužnost.... ili kako god me apsolutno nije privukla.

Skoro sam tražeći na Netu neku voćnu a brzu tortu ( opet taj nedostatak vremena:))naišla na razne varijacije čizkejka koje su pravile blogerke sa ovih naših prostora.
Minja je rekla bih doktor za ove stvari ali
obzirom da mi je  sve što sam pravila po receptu Maje sa bloga Cooks and bakes i više nego dobro uspevalo odlučila sam se za recept po kome je ona pravila svoj Čizkejk sa višnjama .Malčice sam ga promenila  i evo šta je ispalo iz dva puta :))

Jednom sa zamrznutim a jednom sa svežim jagodama!





POTREBNO JE:
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 125gr putera
  • 2 kašike mleka
  • 400gr krem sira
  • 400ml slatke pavlake 
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kesice želatina u prahu
  • 1 kesica crvenog preliva za kolače
  • 1/2 kg jagoda




    PRIPREMA:
    1.Jagode oprati ,očistiti i polovinu sitno iseckati a polovinu ostaviti za ukrašavanje.
    2.Mleveni keks , puter sobne temperature i 2 kašike mleka pomešati i utapkati u kalup za kolače sa štipaljkom.Kašikom poravnati "koru"od keksa .
    3.Ivice kalupa ,zatim obložiti pek trakama peki papira.
    4.Dve kesice želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri.
    5.Za to vreme umutiti slatku pavlaku i zasebno krem sir sa šećerom u prahu i limunovim sokom.
    6.Sjediniti slatku pavlaku i smesu od sira.
    7.Nabubreli želatin zagrejati do tačke ključanja i sipati u smesu od sira i pavlake.Dobro promešati.
    8.Podeliti smesu na pola i u jednu polovinu staviti sitno seckane jagode.
    9.Deo krema sa jagodama sipati u kalup preko kore apreko njega usuti i deo bez jagoda.
    10.Ostaviti kratko u frižideru dok seckate jagode za ukrašavanje .ja sa ih sekla na listiće.
    11.Spremiti preliv za kolače po upustvu sa kesice.
    12.Dok preliv ne  počne lagano da želira poređajte jagode po čizkejku.
    13.Sipajte preliv preko jagoda od sredine kolača ka ivicama.

    Čizkejk ostavite u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.

               Onoliko koliko me je razočarao pečeni čizkejk ovaj me je bar još duplo oduševio:))

                                                         UŽIVAJTE!!!!




    15 коментара:

    1. Odličan je, ovako ga vrlo slično i ja radim, jako fino i lijepo! Obožavam ga, ali recimo cheesecake u čokoladnim varijantama mi baš nije toliko dobar kao ovaj čisto sirni, s dodatkom voća

      ОдговориИзбриши
    2. Prekrasno izgleda. Ja jedino nikada ne volim stavljati želatinu u kolače jer mislim da je to prvenstveno slastičarski rekvizit i da domaćim kolačima ne treba.

      ОдговориИзбриши
    3. Koliko sam čizkejkova napravila dosada ihaaaj Svi to vole da jedu.Ja retko kupim kolače ali recimo u jednoj pekari ako prodjem tim putem obavezno pojedem njihov čiykejk tj Sahne kaese torte pošto je pekara nemačka.Ovaj tvoj samo što ne kaže Say cheeeeese.Izvrsno

      ОдговориИзбриши
    4. Ja ga obožavam i u obje varijante mi je lijep.

      ОдговориИзбриши
    5. Možda je problem bio u čokoladi... ja obožavam i sirovi i pečeni čizkejk, ali s čokoladom mi jednostavno nejde iako obožavam čokoladu... ;-))

      ОдговориИзбриши
    6. U kombinaciji sa vocem je fino i mislim da mu tesko odoleti, meni se isto vise svidja vocna varijanta i ova tvoja "tortica" sa jagodama je pun pogodak!;)))

      ОдговориИзбриши
    7. Prelepo izgleda, fotografije su jako lepe, a ciz sa jagodama svi obozavamo, ja ga malo drugacije pravim, uvek je omiljen u nasoj kuci...

      ОдговориИзбриши
    8. Obožavam cheesecakove, pogotovo s voćem! Izgleda odlično!!

      ОдговориИзбриши
    9. Devojke,hvala puno na komentarima:))
      Marina ,možda je stvarno problem bio u čokoladi :))Sledeći put probam bez pa javljam:))

      ОдговориИзбриши
    10. Ovo je najbolja kombinacija za čizkejk!

      ОдговориИзбриши
    11. Obožavam tortu od sira u svakoj kombinaciji, a ova tvoja izgleda čarobno. :)

      ОдговориИзбриши
    12. Obozavam Cheesecake, i to najvise s vocem, i obje varijante mi izgledaju odlicno!!!

      ОдговориИзбриши
    13. Prekrasno, s jagodama uvijek primamljivo.

      ОдговориИзбриши