MAJIN BRZI KOLAČ

Kako recepti dobijaju nazive???
To me je uvek fasciniralo.

Jasno mi je zašto recimo čokoladna torta u kojoj ima pola kile čokolade dobila baš taj naziv.
Takođe mi je jasno zašto se recimo prolećne rolnice zovu  tako.
Neće mi međutim nikada biti jasno zašto se torta koja nije ni nalik sladoledu zove Sladoled torta i ko je tako nazvao.
Takođe zašto su u jednom trenutku svi recepti odjednom postali španski,španska pita,španski preliv ...torta"Španski vetar" i zašto baš vetar...? :)) eeeee, nisam čula za špansku  salatu iako postoje ruska,francuska,italijanska,kineska,srpska.....
Interesantna  mi je ona priča o tome kako recept za Karađorđevu šniclu ne potiče iz njegovog doba nego iz 70ih godina  prošloga veka kada je kuvar iz tada vrlo popularnog beogradskog restorana  "Golf" morao da ugosti iznenadnu rusku delegaciju  CKSK ili već.....Od sastojaka koje je imao u kuhinji napravio je jelo zvučnog,nacionalnog naziva.
Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi već par godina kasnije naziv promenili u " Devojački san" :))

Skoro sam se na ručku povodom Svetog Save smejala jer je jedna salata ,kreacija naše kuvarice Jovanke,u naletu ludila i smeha dobila naziv Sexy salata iako je u početku bila salata od svežeg krastavca ,sira i oraha.
Eto delimično odgovora kako neki od recepata dobijaju nazive :))
U svakom slučaju bar tu nam je ostavljena sloboda :)) možemo da tuđe kreacije zovemo kako mi želimo a da nas niko od autora ne tuži za autorska prava ;)) Naravno pod uslovom da ih ne objavimo kao naše :))

Ovaj recept sam nazvala Majin Brzi kolač jer nam ga je donela naša komšinica Maja ,logično zar ne?

Međutim,zanimljivo  je to da je  recept  ustvari od moje mame ona ga je zvala Masni kolač :)) i najčešće ga je  pravila sa voćnim dodacima iako po receptu koji je ona opet dobila od svoje rođake može da se doda šta god imate u kući. Džem,orasi ,čokolada,kakao kokos.....

Kad sam Maji oduševljeno tražila recept ona me je zaprepašćeno pitala :"Jel me zezaš ,pa ti si mi ga dala ...:))To je onaj što ti praviš sa višnjama."

I zato iako je recept za osnovu kolača dobila od mene u ovoj varijanti sa kakaom i čokoladom odozgo i ovako geometriski sečeno....;)) -(Maja je inače devica u horoskopu   : P ) kolač smo nazvali Majin brzi kolač, zato što se brzo napravi ,zato jer je Maja jedna brza žena od akcije i zato što je definitivno u ovom receptiću ostavila svoj pečat:))
Recet već imate na mom Blogu pod nazivom Mafini sa višnjama.



Коментари

Just Cake Girl каже…
Super mi je pričica uz post :))) A slike? Divneee :)))
Dunja каже…
Fotke sve ljepše iz posta u post. Kolačić odličan.
jasna varcakovic каже…
Zanimljiv post...Pretpostavljamda je sa receptima, kao i sa ljudima. Od pocetka imaju svoje originalno ime (koje im je kreator dao), a kasnije dobiju nadimak - koji ih okarakterise po njihovim osobinama.
Majin kolac izgleda fino!
Jovana каже…
:-))))) Sjajan post a kolač je odličan!!
lusitania каже…
lijepa prica uz kolace! svidja mi se tema, morat cu malo istraziti imena kolaca oko sebe!
Bite my cake каже…
Super kolačić
i ja se uvijek pitam zašto se kolači zovu tako kako se zovu i to me baš zabavlja :) Npr. Micika šnite, Havana torta (koja nema baš veze sa Havanom), Mađarica (??) itd. :)))
Dilajla каже…
Kolačoć baš lijep i sočan a priča tako istinita.
tanja каже…
Odlicna prica uz lijepe kolacice! I ja se cesto smijem nazivima nekih jela, narocito kolaca :))))
J e l e n a каже…
E pa evo ŠPANSKE SALATE
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/spanska-salata.html
nema veze sa alatom ja ja sam je tako upisala i drugarica tvrdi da je tako.
Najbolje mi je to kada recepti idu od ruke do ruke pa ljudi daju imena po onima od kojih su ih dobili i to mi je super. Tako se lako setimo o kom jelu je reč.
Fotke su sve bolje od bolje!
stocicu postavi se каже…
Hvala svima na pohvalama za sličice,mnogo mi znače:))

Jelena ,tebi puno za recept za salatu;))
Rosita Vargas каже…
disculpas por no seguir más tus bellas recetas ,tu traductor no tiene español y quedo incógnita no puedo leer ,espero tu comprensión,abrazos.
Branka - byB каже…
odličan post ! da, tako je to nekako sa nazivima jela i kolača :). U svakom slučaju Majin kolač je odličan i super izgleda !