Bundevu obično koristim za pitu. Obožavam je 😊
Pitu, naravno...
Ovo je recept koji mi se svideo dok sam ga čitala, ali nekako nikako da ga isprobam. Prosto nisam bila sigurna da će se svideti i ostalim ukućanima.
Čučao je u fioci sve dok nismo počeli da se intezivno družimo sa komšijama iz zgrade koji od mene zaslužuju i mnogo,mnogoooo više od čorbe ali ....za početak nije loše ni "podmićivati" ih hranom 😉
Oni su naime živ dokaz da NIJE tačno da u Srbiji važi ona -"Da komšiji crkne krava .."
Moja komšinica Maja je još odavno izrazila želju da napravim čorbu od bundeve. Ja evo konačno, koristeći i ovomesečnu temu MED koju je u igrici Ajme koliko nas je, zadala naša domaćica Aleksandra ispunjavam oba" zadatka".
POTREBNO JE:
- 2 kašike putera ili ulja
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 štapićacelera ili srednji komad korena celera
- 1/2 veće jabuke
- 2 kašičice karija
- 3 šolje od 2 dl pileće supe ili vode
- 2 šolje pasirane kuvane bundeve
- 1 lovorov list
- so
- pola šolje pavlake za kuvanje
- 2,3 kašike meda
- 4 kašike kisele pavlake
- vlasac
Na ulju ili puteru propržiti sitno sečeni crni luk, dodati mu sitno seckani celer, a zatim i očišćenu i sitno seckanu jabuku. Sve zajedno pržiti oko 10 min. Začiniti sa 2 kašičice karija i propržiti još 1 min.
Skloniti sa šporeta i u ovu masu (koja inače divnooooo miriše) dodati ispasiranu bundevu pa sve dobro izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu.
Sipati sve u šerpu i doliti vodu ili pileću supu i lovorov list. Kuvati oko 10 min.
Pred sam kraj dodati pola kašičice soli, pavlaku i med.Kuvati još minut, dva.
Pred služenje ukrasiri svaki tanjir sa po kašikom kisele pavlake i sitno seckanim vlascem .
Šta da vam kažem ?
Moji strahovi oko toga da li će se deci ovo dopasti obistinili su se. Nijedno od mogućih četvoro nije htelo da okusi čorbu 😏Što se odraslih tiče, rezultat je sledeći - dvoje oduševljenih, dvoje polovično.
I nije tako loše 😊
Najbitnije da se Maji svidelo!
Коментари
Ja sam bundevu od skora pocela 'uvoditi' u kuhinju, iskusavajuci razne nacine. Volim je u kariju, ili pecenu u salati sa sirom.
Ovdje u mojim krajevima to i nije tako popularno, ali kad vidim ovako divnu sliku imam dojam da mi je odma kraj mene zamirisala :) Možda je vrijeme da promijenim neke navike..
I tako, još uvijek sam uskračena i za juhu i za pitu od bundeve.. :(