HUMUS

Leblebije sam poslednji put jela  kao devojčica, na jednom turniru u fudbalu. Moj brat je bio glavna zvezda, a tata i ja glavni navijači.  Dok je brat izgarao na terenu, mi smo smo se bavili sportom ali onim za "zube". Ako ste kao deca išli na utakmice, sećate se sigurno čika koji su u korpama prodavali fišeke pune sveže pečenih semenki, suncokreta kikirikija i naravno leblebija 😊

Provlačili su se po tribinama glasno nabrajajući gore navedene grickalice sa obaveznim:"Navali narode,sport za zube...Valjda zato jer nisam volela da pljuckam semenke, najčešće sam jela kikiriki i leblebije. 

Susam obožavam.Kao dete sam brižljivo skupljala svaku semenčicu otpalu  sa đevreka dobijenog za užinu i u slast je zobala. Danas ga trpam u sve: slaniše, slatkiše, salate...

Taan sam probala odavno, a ponovo  pre par godina, kao preporuku jedne prijateljice iz Skoplja.
Savetovala je da ga  umešam u toplo mleko i tako pijem za brži oporavak mojih obolelih bronhija.
Jako mi se svidelo 😊

Kad sam na Internetu videla recept za Humus, nisam mogla da odolim.Kombinacija namirnica je obećavala. I nisam se prevarila, super je!

Jedino što nisam imala beli luk nego sam koristila u prahu, pa ukus luka nije baš bio jak. nekako mi se čini da bi ukus bio još bolji sa pravim belim lukom.

Uz vrući  somun  i sveži paradajz....mmm 

ZA HUMUS VAM JE POTREBNO:
  • 300 gr svežih leblebija
  • 3,4 kašike taana
  • sok od dva limuna
  • so ,biber,beli luk,aleva paprika
  • 4,5 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:

Leblebije potopiti u vodi i ostaviti da odstoje preko noći.
Sutradan ih kuvati u svežoj vodi dok ne omekšaju.Ocediti ih i izmiksati u blenderu, dodati 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike taana, 2 čena izgnječenog belog luka. Posoliti i pobiberiti.
U masu dodavati one vode gde su se leblebije kuvale sve dok se ne dobije pire.


Gotov Humus sipati u posudu, kašikom napraviti šaru (udubljenje) gde ćete sipati maslinovo ulje  i alevu papriku.

Uživajte!






Коментари

Andrea каже…
Hummus mi je jedan od omiljenih dipova i često se nađe na našem stolu. Jako lijepo izgleda i ovaj tvoj. :)
Da mi je nesto slatko каже…
humus o-bo-ža-vam! bon appetit :)
Mala kuharica Sandra каже…
Ma super. Svakako bi bio jos ukusniji sa svezim belim lukom! Videces. Pozdrav!