CELER ALA DŽOZEFINA



U ovomesečnoj igrici Ajme koliko nas je, domaćica Sandra , zadala je temu baš za mene, KOKOS.

Na blogu je već nekoliko recepata sa kokosom, pa evo jednog gde je u glavnoj ulozi ipak celer.
 Odlučila sam se za  jedan receptić koji već  dugo  čuči u tami moje prve sveščice sa receptima, pa je red da ugleda svetlost dana.
Vrlo je jednostavan i isto toliko interesantnog ukusa.

Naziv je dobio  po velikoj Napoleonovoj ljubavi, Žozefini de Boare. Žozefina, kako  istoričari kažu, nije bila naročito lepa lepa, ali njena elegancija, prefinjenost i ljupkost osvojile su velikog vojskovođu malog rasta.

Izgleda da je volela isto takva jela.
Prefinjena i ljupka.


ZA CELER ALA ŽOZEFINA JE POTREBNO:

  • 2 celera od 200, 300 gr
  • 1 jaje
  • 50gr kokosovog brašna
  • 50gr mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 50gr putera ili malo ulja
  • so


ZA PRELIV:
  • 2 dl grčkog jogurta
  • 2-3 grančice mirođije i peršuna
  • 2-3 struka luka vlašca ili perje mladog luka
  • so, biber po ukusu
PRIPREMA:
Celer oprati, oljuštiti i iseći na kolutove. Spustiti u kipuću slanu vodu i kuvati 10 minuta. Ocediti i ostatak vode obrisati ubrusom. Zatim svaku krišku celera uvaljati u brašno, umakati u umućeno jaje, a zatim u mešavinu kokosa i mlevenog lešnika, spuštati u vreli puter i pržiti sa obe strane.
Za preliv sitno iseckati vlašac, mirođiju i peršun i izmešati sa grčkim jogurtom. Začiniti po ukusu.

Prijatno!

Коментари

Jovana каже…
Odličan i neobičan recept!!
JA U KUHINJI... каже…
Pohovani celer volim tako da bi mi se i ovo sigurno svidelo...
Andrea каже…
Jako zanimljiva kombinacija. Ovo je nešto što bi mi se sigurno svidjelo i definitivno ću isprobati. :)
Dunja каже…
Za mene jako prihvatljiv recept i kao stvoren za ukusnu večericu, oduševljena sam.
Nina каже…
neobičnan receptić ali vrlo privlačan
J e l e n a каже…
Pa Džosefina se možda nije kupala, ali ukusa u gastronimiji je imala. Jako neobično. U stvari mi jako malo koristimo kokos, i tako je jeftin kod nas da je prava šteta. Jeste da kokosove palme nisu na svakom koraku ali zašto ne probati nešto novo! Slike su prelepe. Da li je to novi aparatić
Bite my cake каже…
zanimljiv recept, bravo, baš mi se sviđa :)
pozdravček!