Na blogu je već nekoliko recepata sa kokosom, pa evo jednog gde je u glavnoj ulozi ipak celer.
Odlučila sam se za jedan receptić koji već dugo čuči u tami moje prve sveščice sa receptima, pa je red da ugleda svetlost dana.
Vrlo je jednostavan i isto toliko interesantnog ukusa.
Naziv je dobio po velikoj Napoleonovoj ljubavi, Žozefini de Boare. Žozefina, kako istoričari kažu, nije bila naročito lepa lepa, ali njena elegancija, prefinjenost i ljupkost osvojile su velikog vojskovođu malog rasta.
Izgleda da je volela isto takva jela.
Prefinjena i ljupka.
- 2 celera od 200, 300 gr
- 1 jaje
- 50gr kokosovog brašna
- 50gr mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- 50gr putera ili malo ulja
- so
- 2 dl grčkog jogurta
- 2-3 grančice mirođije i peršuna
- 2-3 struka luka vlašca ili perje mladog luka
- so, biber po ukusu
Celer oprati, oljuštiti i iseći na kolutove. Spustiti u kipuću slanu vodu i kuvati 10 minuta. Ocediti i ostatak vode obrisati ubrusom. Zatim svaku krišku celera uvaljati u brašno, umakati u umućeno jaje, a zatim u mešavinu kokosa i mlevenog lešnika, spuštati u vreli puter i pržiti sa obe strane.
Za preliv sitno iseckati vlašac, mirođiju i peršun i izmešati sa grčkim jogurtom. Začiniti po ukusu.
Prijatno!
Коментари
pozdravček!